Contoh-contoh Karangan UPSR 2017

23 

Loading....

Loading....

Loading....

Loading....

Loading....

Teks penuh

(1)

"CARA-CARA MENGHORMATI GURU"

Soalan:

Guru seumpama ibu bapa kepada murid-murid semasa berada di sekolah. Oleh yang

demikian guru perlu dihormati.Tulis sebuah karangan bertajuk Cara-cara menghormati

guru.

Semasa kita berada di sekolah, gurulah yang menjaga dan mendidik kita. Guru

seumpama ibu bapa kepada kita sepanjang masa kita berada di sekolah. Kerana peranan yang sebegini besar maka guru amat perlu dihormati sepanjang masa.

Pelbagai cara boleh kita lakukan untuk menghormati guru. Salah satu caranya adalah dengan mengucapkan salam ketika kita bertemu dengan guru. Seorang guru akan merasa senang hati apabila murid-murid mengucapkan salam dan mendoakan

kesejahteraanya.

Seterusnya, sikap tekun belajar dan mendengar dengan teliti setiap ajaran guru ketika berada di dalam kelas juga merupakan satu cara untuk menghormati guru. Guru akan berasa bahagia dan dihargai apabila kita mendengar dengan teliti ketika mereka mengajar. Guru kita pasti akan mengajar kita dengan penuh kesungguhan.

Selain itu, kita juga boleh menghormati guru dengan cara bersikap sopan santun dan berbudi bahasa ketika bercakap dan bertanyakan soalan kepada guru. Murid yang berbudi bahasa dan bersopan santun juga akan lebih disayangi oleh guru. Sekiranya kita bersikap biadap ketika bercakap dan bertanyakan soalan kepada guru, sudah pasti akan membuatkan guru berasa terhina dan tidak dihormati. Oleh yang demikian kita hendaklah menjaga kelakuan kita ketika bercakap dengan guru.

Di samping itu, jika kita melakukan kesilapan atau terlupa menyiapkan tugasan yang diberi oleh guru, kita hedaklah memohon maaf. Sebagaimana di rumah, sekiranya kita tersilap maka kita meminta maaf daripada ibu bapa kita. Demikian juga ketika berada di sekolah. Murid yang meminta maaf dan mengakui kesilapan yang dilakukan akan membuatkan guru berasa senang hati dan berasa lebih dihargai dan dihormati.

Kesimpulannya, banyak cara yang boleh kita lakukan untuk menghormati guru. Oleh yang demikian kita hendaklah sentiasa menghormati guru-guru kita kerana mereka telah menjalankan tanggungjawab mereka mendidik kita.

(2)

"PENGALAMAN BERCUTI DI KAMPUNG"

Soalan:

Pada cuti sekolah yang lalu, kamu telah bercuti di kampung datuk dan nenek kamu.

Ceritakan pengalaman kamu sepanjang berada di sana.

Pada cuti sekolah yang lalu, saya telah berpeluang pulang ke kampung datuk dan nenek saya yang terletak di Pasir Puteh Kelantan. Saya bertolak ke sana pada awal pagi dengan menaiki bas dari Kota Bharu. Datuk menunggu saya di stesen bas Pasir Puteh.

Setibanya di rumah datuk, nenek sedang menunggu dengan hidangan makan tengahari. Saya makan dengan berselera sekali kerana terlalu lapar, tambahan pula masakan ikan haruan dan puyu yang nenek sediakan amat menyelerakan.

Setelah berehat dan bersolat Zohor, datuk mengajak saya ke sungai yang terletak tidak jauh dari rumahnya untuk memancing dan melihat lukah yang ditahannya. Saya sangat seronok kerana inilah aktiviti yang amat saya tunggu-tunggu. Datuk mengajar saya teknik memancing ikan di sungai. Saya bersorak kegembiraan apabila dapat memancing seekor ikan sebarau yang agak besar. Datuk hanya tersenyum melihat gelagat saya.

Pada sebelah petang pula, datuk mengajak saya ke sawahnya. Sawah datuk sangat luas. Di sini, saya berpeluang melihat beberapa orang petani bekerja di sawah mereka. Ada yang sedang merumput, membaja dan membaiki batas-batas sawah. Datuk mengatakan bahawa padi-padi tersebut akan dituai pada bulan hadapan. Saya berasa agak kecewa kerana tidak berpeluang melihat kerja-kerja menuai padi.

Keesokan harinya, beberapa orang sepupu saya mengajak saya ke hutan untuk mencari buluh. Mereka bercadang untuk membuat wau. Saya berasa sangat teruja kerana ini adalah peluang keemasan kepada saya untuk belajar membuat wau. Sepupu-sepupu saya mengajar saya menebang buluh, membelah, dan meraut buluh untuk dibuat wau. Setelah seharian bertungkus-lumus, saya berjaya membuat sebuah wau kucing yang sederhana besarnya. Wau-wau yang kami buat akan kami terbangkan di padang berhampiran rumah datuk.

Setelah seminggu berada di rumah datuk dan nenek, ayah dan ibupun datang menjemput saya pulang kerana cuti akan berakhir tidak beberapa lama lagi. Walaupun agak keberatan untuk meninggalkan kampung datuk dan nenek, tetapi saya berasa amat gembira kerana mendapat pelbagai pengalaman menarik pada cuti kali ini.

KARANGAN PERBINCANGAN

(3)

Stres amat berbahaya kepada kita jika tidak ditangani dengan betul.

Bincangkan cara-cara untuk mengatasi stress.

Stres atau tekanan ialah gangguan emosi dari segi pemikiran dan fizikal kita.

Hal ini berlaku apabila kita merasa terbeban terhadap sesuatu perkara. Stres

yang keterlaluan amat berbahaya kerana ia memudaratkan kesihatan mental dan

fizikal kita. Oleh sebab itu kita perlu mengatasinya dengan betul.

Antara cara mengatasi stres ialah dengan bangun awal setiap hari. Apabila

kita bangun awal untuk ke sekolah kita tidak akan terburu-buru atau

tergopoh-gapah untuk bersiap dan menguruskan diri. Sekiranya kita bangun lewat, kita

akan merasa tertekan untuk bersiap-siap ke sekolah kerana bimbang terlambat

atau ketinggalan bas.

Selain itu, kita perlu belajar dan tidur di dalam bilik yang selesa dan

kemas. Sekiranya bilik kita berselerak ia akan menyebabkan kita merasa

tertekan dan tidak selesa untuk belajar. Kita juga tidak mendapat tidur yang

cukup dan berkualiti. Sekiranya tidur kita tidak mencukupi maka kita akan

mudah merasa letih dan tertekan.

Di samping itu kita boleh mengatasi stres dengan membuat persediaan awal

untuk menghadapi peperiksaan. Kita akan merasa risau dan bimbang sekiranya

lewat membuat persediaan untuk menghadapi sesuatu peperiksaan. Kebimbangan

sebegini akan menyebabkan stres atau tekanan.

Kita juga boleh mengatasi stres dengan berkongsi atau menceritakan

masalah yang dihadapi kepada ibu bapa kita. Jika kita memendamkan masalah

yang dihadapi, lama-kelamaan ia akan menyebabkan kita merasa tertekan atau

stres. Dalam hal ini, Ibu bapa kita sudah pasti mempunyai banyak pengalaman

untuk membantu kita mengatasi sesuatu masalah.

Kesimpulannya, kita perlu mengatasi stres atau tekanan yang dihadapi

dengan cara yang betul agar tidak memudaratkan kesihatan kita.

KARANGAN LAPORAN

(4)

Soalan:

Persatuan Bahasa Melayu sekolah kamu telah mengadakan satu lawatan sambil belajar ke sebuah kilang membuat kain batik. Sebagai setiausaha Persatuan Bahasa Melayu, kamu dikehendaki menulis sebuah laporan tentang lawatan tersebut.

Tulis laporan itu selengkapnya.

Laporan Lawatan Sambil Belajar Ke Kilang Batik

Pada 3 Jun 2017 yang lalu, Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Jalan Bintang telah mengadakan satu lawatan sambil belajar ke Kilang Batik Piasau Jaya yang terletak di Kawasan Perindustrian Piasau

Tujuan utama lawatan tersebut adalah untuk menambahkan pengetahuan ahli-ahli persatuan cara-cara membuat kain batik. Selain itu, lawatan ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan kepada ahli-ahli persatuan tentang kepentingan perusahaan batik kepada ekonomi penduduk setempat.

Lawatan yang disertai oleh tiga puluh orang ahli persatuan dengan diiringi oleh tiga orang guru ini telah bertolak dari sekolah dengan sebuah bas. Kami bertolak pada pukul 10.00 pagi dan tiba di kilang batik tersebut pada pukul 10.30 pagi.

Setibanya di sana, kami telah diberi taklimat oleh pengurus kilang tersebut. Dalam taklimatnya, pengurus kilang iaitu Encik Osman Ahmad mengucapkan terima kasih atas kesudian kami melawat ke kilang batiknya. Setelah selesai taklimat kami diiringi oleh dua orang penyelia kilang tersebut untuk melihat cara-cara memproses kain batik.

Kami sangat terpesona melihat kemahiran para pekerja mencanting dan melukis batik. Corak-corak batik yang dihasilkan sangat menarik dan bermutu tinggi. Ahli-ahli persatuan juga mendapat pengetahuan baru apabila diberi peluang mencanting dan mewarna batik.

Sebelum pulang, Pihak kilang batik telah memberikan cederamata berupa sehelai kain batik yang dilukis khas untuk Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Jalan Bintang. Kami amat gembira menerima cenderahati tersebut.

Laporan disediakan oleh, 10 JUN 2017. Amar

(AMAR MUHAIMIN) Setiausaha,

Persatuan Bahasa Melayu,

Sekolah Kebangsaan Jalan Bintang, Miri.

KARANGAN CERITA (PENGALAMAN)

"MENYAKSIKAN MAJLIS PERKAHWINAN"

(5)

Kamu dan sekeluarga telah menghadiri satu majlis kenduri perkahwinan sepupu

kamu.

Ceritakan pengalaman kamu sepanjang kenduri perkahwinan itu.

Pada cuti sekolah yang lepas, saya dan keluarga telah menghadiri satu majlis perkahwinan sepupu saya di kampung. Kami bertolak ke sana sehari sebelum majlis perkahwinan berlangsung.

Pada awal pagi hari majlis perkahwinan itu berlangsung, saya melihat saudara-mara sibuk bergotong –royong membuat pelbagai persiapan. Kaum lelaki dan wanita sibuk memasak makanan dan lauk-pauk yang akan dihidangkan kepada para jemputan dan rombongan pengantin lelaki. Sesetengah yang lain pula sibuk menghias bilik pengantin.

Apabila lauk-pauk dan makanan siap dimasak, saya membantu saudara-mara menghidangkan makanan dan minuman di atas meja. Menjelang tengahari, tetamu dan jemputan tiba untuk menikmati hidangan. Suasana ketika itu sangat sibuk. Ayah dan Pak Long tidak menang tangan melayan para tetamu yang datang bersalaman dan mengucapkan tahniah.

Kira-kira pada pukul 3.00 petang, rombongan pengantin lelaki tiba. Ketibaan mereka disambut dengan paluan kompang dan pertunjukan seni silat. Kemudian kedua-dua pengantin disandingkan di atas pelamin. Suasana ketika itu sungguh meriah. Saya dan adik-adik tidak melepaskan peluang untuk bergambar bersama pengantin.

Menjelang senja, majlis persandingan pun tamat. Saya dan saudara-mara yang lain membantu mengemas meja, pinggan mangkuk dan peralatan yang digunakan. Kami bekerjasama agar segala-galanya dapat dikemas dan dibersihkan sebelum malam menjelang.

Kami sekeluarga bertolak pulang menjelang malam. Walaupun letih, saya berasa seronok kerana dapat menyaksikan satu majlis perkahwinan yang sangat meriah.

KARANGAN PERIBAHASA

“NASI SUDAH MENJADI BUBUR”

(6)

Soalan:

Tulis sebuah karangan berdasarkan peribahasa “Nasi sudah Menjadi Bubur”.

Amirul seorang anak tunggal. Bapanya, Pak Razif telah meninggal dunia. Arwah bapanya meninggalkan banyak harta pusaka seperti tanah sawah dan rumah-rumah sewa. Amirul dan ibunya Mak Limah hidup mewah daripada hasil harta-harta tersebut.

Sebagai anak tunggal, segala kemahuan Amirul dituruti oleh Mak Limah. Bagi Mak Limah, tiada salahnya dia menghabiskan wang untuk memenuhi segala kemahuan Amirul kerana Amirullah tempat dia menumpahkan segala kasih sayang. Banyaklah perkara yang bukan-bukan diminta oleh Amirul dan ditunaikan oleh Mak Limah.

Oleh sebab dipenuhi kemewahan, Amirul tidak memberikan perhatian terhadap pelajarannya. Dia bersikap seperti melepaskan batuk di tangga. Di dalam kelas pula, Amirul selalu meyakiti hati kawan-kawannya dengan menunjuk-nunjuk barang-barang yang dibeli oleh ibunya. Tambahan pula kebanyakan rakan-rakan sekelasnya anak orang miskin.

Mak Limah tidak menyedari bahawa dia melakukan kesilapan dalam mendidik dan membesarkan Amirul. Sikap Mak Limah ini membuatkan Amirul semakin degil dan keras kepala. Dia mula melawan nasihat guru-guru di sekolah kerana beranggapan pelajaran tidak penting. Amirul juga kerap ponteng sekolah dan mula bercampur dengan remaja yang tidak bersekolah.

Amirul meminta ibunya membelikannya sebuah motosikal . Alasan Amirul, dia penat mengayuh basikal ke sekolah. Oleh sebab sayangkan Amirul, Mak Limah menuruti kehendaknya. Semenjak memiliki motosikal, Amirul langsung tidak pergi ke sekolah. Dia lebih gemar berpeleseran dengan rakan-rakannya yang lebih dewasa dan tidak bersekolah.

Pada suatu hari, ketika Amirul memboncengkan kawannya untuk ke Bandar, dia telah ditahan oleh polis di satu sekatan jalan raya. Apabila diperiksa, pihak polis mendapati Amiru tidak memiliki lesen motosikal kerana baru berusia 12 tahun. Selain itu, rakan Amirul pula memilikki beberapa biji pil khayal. Akibatnya mereka berdua ditahan dan dibawa ke balai untuk disoal siasat.

Apabila mengetahui hal ini Mak Limah sangat menyesal kerana terlalu mengikut kehendak Amirul. Namun segalanya telah terlambat. Nasi sudah menjadi bubur.

KARANGAN PERIBAHASA

“BAGAI AUR DENGAN TEBING”

(7)

Tulis sebuah karangan untuk menjelaskan maksud peribahasa “ Bagai aur dengan

tebing”.

Kampung Pasir ialah sebuah perkampungan yang terletak di tebing sungai

Kelantan. Kebanyakan penduduk kampung ini bekerja sebagai penoreh getah.

Terdapat juga antara mereka yang bekerja sebagai nelayan sungai.

Penduduk Kampung Pasir hidup bersatu-padu. Mereka saling menolong dan

bekerjasama. Segala masalah mereka selesaikan bersama-sama secara

bijaksana. Walaupun sekali-sekala berlaku perselisihan pendapat, namun mereka

tidak pernah bermasam muka.

Sekiranya ada antara penduduk yang mengadakan kenduri-kendara, mereka

akan beramai-ramai menolong menyediakan peralatan seperti memasang khemah,

menyusun kerusi meja, dan memasak nasi serta lauk-pauk. Begitu juga jika

berlaku kematian. Mereka akan membantu menguruskan jenazah sehingga selesai

dikebumikan.

Pada penghujung tahun lepas, Kampung Pasir telah dilanda banjir besar.

Hujan yang lebat menyebabkan air Sungai Kelantan melimpahi tebing. Banjir

besar ini telah menghanyutkan beberapa buah rumah penduduk. Banyak juga

rumah yang rosak teruk. Ramai penduduk terpaksa berpindah ke sekolah di

Kampung Pasir. Ketika berada di pusat pemindahan, penduduk Kampung Pasir

bekerjasama memasak makanan.

Setelah banjir tersebut surut, penduduk Kampung Pasir bekerjasama

membersihkan kawasan kampung dan rumah-rumah mereka daripada

sampah-sarap dan lumpur. Mereka juga bergotong-royong membaiki rumah-rumah yang

rosak. Selain itu, mereka juga membina pondok-pondok sementara untuk

penduduk yang kehilangan rumah kerana dihanyutkan banjir. Mereka tidak

pernah mengeluh walaupun terpaksa mengorbankan masa dan tenaga.

Demikianlah keadaan hidup penduduk Kampung Pasir. Sikap kerjasama dan

saling membantu dalam kalangan mereka amat sesuai dengan maksud peribahasa

“Bagai aur dengan tebing”. Sikap sebegini juga amat bertentangan dengan satu

lagi peribahasa Melayu yang berbunyi “ Bagai enau di dalam belukar”.

"KARANGAN UCAPAN

“UCAPAN HARI GURU"

(8)

Soalan:

Sebagai ketua murid kamu diminta menyampaikan ucapan sempena sambutan hari guru di sekolah kamu. Tulis ucapan kamu itu selengkapnya.

Yang Dihormati Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berusaha Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa, guru-guru dan rakan-rakan. Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih atas kepercayaan semua memberikan saya ruang dan peluang untuk berucap sempena

sambutan Hari Guru peringkat sekolah kita. Hadirin yang dimuliakan,

Tanggal 16 Mei setiap tahun para guru di seluruh negara merayakan satu sambutan khas. Sambutan ini bertujuan menghargai dan memartabatkan jasa para guru. Hal ini demikian kerana guru adalah insan-insan yang telah diamanahkan menaburkan jasa dan bakti mereka untuk mendidik kita. Tanpa guru, siapalah kita pada hari ini.

Jasa dan bakti para guru tidak terbalas oleh kita. Mereka sanggup berkorban masa , tenaga dan kadangkala wang ringgit untuk mencurahkan ilmu kepada kita. Setiap pengorbanan yang mereka lakukan tidak mengharapkan sebarang balasan. Para guru akan berasa gembira apabila melihat kita mencapai kejayaan. Kejayaan yang kita peroleh adalah kebahagiaan kepada mereka.

Rakan-rakan yang dikasihi,

Sebagai murid kita sepatutnya menanamkan rasa hormat kepada semua guru. Sikap merendah diri dan bercakap secara sopan- santun setiap kali berhadapan dengan guru-guru perlu sentiasa diamalkan. Amalan sebegini amatlah digalakkan dalam agama dan budaya kita. Murid yang mengamalkan sikap sebegini juga akan mendapat keberkatan dan kejayaan dalam hidupnya.

Selain itu, kita juga perlulah sentiasa menumpukan perhatian setiap kali guru mengajar dan memberi nasihat. Setiap patah perkataan yang diluahkan oleh guru-guru kita sudah tentu bertujuan untuk memberi ilmu dan panduan yang berguna kepada kita. Percayalah rakan-rakan, murid yang sentiasa menumpukan perhatian ketika guru mengajar akan mencapai kejayaan dalam pelajarannya.

Pada hari yang mulia ini saya perhatikan ramai antara kita yang membawa pelbagai hadiah untuk diberikan kepada guru-guru sebagai tanda penghargaan terhadap jasa mereka. Hal ini sangat baik kita amalkan walaupun kita sedia mengetahui bahawa para guru tidak mengharapkan sebarang hadiah daripada kita. Tetapi sebagai murid kita juga ingin menghargai jasa dan sumbangan para guru kita.

Sebagai mengakhiri ucapan pada pagi ini, terimalah serangkap pantun daripada saya: Panglima Megat orangnya perkasa,

Menentang musuh dari seberang; Guru kita banyak berjasa,

Mendidik kita dengan kasih sayang. Sekian, terima kasih.

(9)

Persatuan Bahasa Melayu sekolah kamu akan menganjurkan pertandingan syarahan

antara kelas. Sebagai setiausaha persatuan, kamu ditugaskan menulis sepucuk surat

kepada guru besar untuk meminta kebenaran menggunakan dewan dan peralatan untuk

pertandingan tersebut.

Tulis surat tersebut selengkapnya.

Persatuan Bahasa Melayu,

Sekolah Kebangsaan Jalan Bintang, 98000 Miri,

Sarawak. Guru Besar,

Sekolah Kebangsaan Jalan Bintang, 98000 Miri,

Sarawak. 29 MAC 2017.

Tuan,

Memohon Kebenaran Menggunakan Dewan dan Peralatan

Merujuk kepada perkara di atas, Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa akan menganjurkan satu pertandingan syarahan antara kelas. Oleh yang demikian, pihak persatuan ingin memohon kebenaran untuk menggunakan dewan sekolah dan peralatan yang berkaitan.

2. Berikut adalah butiran pertandingan tersebut: Tarikh : 5 April 2017

Masa : 8.00 hingga 10.30 pagi Tempat : Dewan Sekolah

Bilangan Murid : 60 orang Bilangan guru : 4 orang

3. Tujuan pertandingan ini diadakan adalah untuk mencungkil bakat murid-murid dalam menyampaikan syarahan di samping mencari peserta yang berkebolehan untuk mewakili sekolah dalam pertandingan syarahan peringkat daerah pada bulan Mei akan datang.

4. Kami berjanji akan menggunakan dewan dan peralatan sebaik mungkin. Kami juga akan membersihkan dewan dan mengemas peralatan selepas digunakan.

5. Besarlah harapan kami agar permohonan kami ini mendapat perhatian yang sewajarnya daripada pihak tuan. Pertimbangan dan perhatian pihak tuan, kami dahului dengan ucapan terima kasih.

(10)

Sekian, terima kasih. Yang benar,

Nurhusnina

(NURHUSNINA BT ZAIDI) Setiausaha,

Persatuan Bahasa Melayu,

Sekolah Kebangsaan Jalan Bintang, Miri.

KARANGAN BERFORMAT

(11)

Tulis sebuah karangan tentang faedah amalan berjimat cermat ini.

Berjimat cermat membawa maksud berhemat atau berhati-hati dalam penggunaan wang, elektrik, air ataupun lain-lain keperluan seharian kita. Amalan berjimat cermat merupakan satu amalan yang terpuji dan membawa pelbagai faedah kepada kita.

Antara faedah amalan ini ialah kita dapat mengurangkan perbelanjaan harian kita. Sekiranya kita berjimat cermat sudah tentu perbelanjaan harian kita sekeluarga dapat dikurangkan dan kita mempunyai lebihan wang. Lebihan wang ini boleh kita

simpan untuk keperluan pada masa kecemasan.

Seterusnya, amalan berjimat cermat dapat memupuk sikap berdikari dalam diri setiap orang. Hal ini demikian kerana orang yang mengamalkan sikap berjimat cermat sudah pasti akan berusaha melakukan sendiri atau menyelesaikan sendiri sesuatu perkara atau masalah tanpa mengupah orang lain. Keadaan ini bukan sahaja

menjimatkan wang tetapi juga menambahkan pengalaman.

Selain itu, amalan berjimat juga boleh membantu negara menjimatkan

sumber. Sebagai contoh, sekiranya kita berjimat cermat dalam penggunaan elektrik, air, dan petrol sudah pasti sumber terpenting kehidupan kita ini akan dapat dijimatkan. Secara tidak langsung kita membantu mengurangkan perbelanjaan negara.

Di samping itu, melalui amalan yang mulia ini juga kita dapat menambahkan wang simpanan kita. Wang simpanan sangat penting dalam kehidupan kita. Orang yang

mempunyai simpanan akan terjamin masa depannya. Wang simpanan juga amat

diperlukan sekiranya berlaku sesuatu musibah kepada kita atau orang-orang terdekat dengan kita.

Kesimpulannya, amalan berjimat cermat perlu menjadi amalan setiap orang. Amalan yang mulia ini jika diamalkan membawa seribu kebaikan.

KARANGAN SYARAHAN

"FAEDAH AMALAN GOTONG-ROYONG" Soalan:

(12)

Kamu telah mewakili kelas kamu dalam pertandingan syarahan antara kelas. Tajuk syarahan yang akan kamu sampaikan ialah "Aktiviti Gotong-royong Banyak Faedahnya". Tulis syarahan kamu itu selengkapnya.

Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berusaha Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa, guru-guru penolong kanan, barisan hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru dan rakan-rakan. Pada pagi yang ceria ini, izinkan saya menyampaikan syarahan

bertajuk "Aktiviti Gotong-royong Banyak Faedahnya". Hadirin yang dihormati,

Menurut Kamus Dewan edisi kedua, bergotong-royong membawa maksud sama-sama mengerjakan sesuatu, atau saling membantu ketika membuat sesuatu. Daripada huraian Kamus Dewan ini, fahamlah kita bahawa aktiviti gotong-royong adalah membuat sesuatu pekerjaan atau perkara secara bersama-sama.

Masyarakat kita pada zaman dahulu banyak melakukan amalan bergotong-royong ini. Semua kegiatan yang melibatkan kepentingan ramai akan dilakukan secara secara gotong-royong. Hal ini demikian kerana amalan ini banyak faedahnya.

Melalui aktiviti gotong-royong ini, sesuatu pekerjaan dapat disiapkan dengan cepat. Sesuatu pekerjaan yang sukar ataupun berat dapat diselesaikan dengan lebih cepat

apabila banyak tenaga dan buah fikiran dapat digembelengkan untuk menyelesaikannya. hal ini sepertimana dijelaskan oleh peribahasa "bukit sama didaki, lurah sama dituruni".

Warga dewan yang dikasihi,

Di samping itu, aktiviti gotong-royong juga boleh mengeratkan hubungan dalam kalangan masyarakat setempat. Kita tahu, pada hari ini masyarakat kita amat sibuk dengan pelbagai urusan harian. Keadaan ini menyebabkan kebanyakan orang tidak berkesempatan untuk saling mengenali antara satu sama lain. Sekiranya diadakan aktiviti gotong-royong seperti

membersihkan kawasan tanah perkuburan atau masjid, maka masyarakat setempat berpeluang mengenali dan bertanya khabar antara satu sama lain. Jadi, aktiviti gotong-royong ini sudah pasti dapat mengeratkan hubungan dalam kalangan masyarakat.

Selain itu, dengan bergotong-royong juga wang dapat dijimatkan. Amalan bergotong-royong ini adalah aktiviti sukarela yang tidak diberi sebarang upah berupa wang ringgit. Oleh yang demikian, kos untuk menyelesaikan sesuatu pekerjaan adalah lebih murah. Sebagai contoh amalan bergotong-royong semasa kenduri-kendara. Tuan rumah hanya mengeluarkan belanja untuk membeli alatan dan bahan mentah sahaja. kerja-kerja memasak dan mendirikan khemah dilakukan secara bergotong-royong oleh jiran-jiran sekampung. keadaan ini sudah tentu

menjimatkan wang.

Hadirin-hadirat yang dikasihi,

Sebagai kesimpulannya, amalan gotong-royong ini adalah amalan warisan nenek-moyang kita. Oleh yang demikian, setiap orang berperanan mempertahankannya kerana ia membawa banyak kebaikan kepada kita. hal ini diungkapkan oleh nenek- moyang kita melalui peribahasa yang terkenal iaitu "berat sama dipikul ringan sama dijinjing". Sekian, terima kasih.

(13)

Soalan:

Baru-baru ini sekolah kamu telah mengadakan sambutan Hari Guru peringkat sekolah.

Tulis catatan kamu sepanjang sambutan tersebut.

Isnin, 16 Mei 2016

8.00 pagi

Semua guru dan murid berhimpun di Dewan Gemilang Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa. Pada pagi ini semua guru memakai baju batik bertemakan warna merah. Sebelum acara sambutan hari guru bermula, Cikgu Mazlan selaku pengerusi

majlis pada hari itu sibuk mencuba pembesar suara.

8.15 pagi

Semua murid dan guru berdiri tegak. Kami sama-sama menyanyikan Lagu Negaraku, Lagu Selamat Sultan dan Lagu Sekolahku Berjaya. Setelah selesai menyanyikan lagu-lagu tersebut, semua murid dan guru dibenarkan duduk. Kemudian, Cikgu Mazlan yang mempengerusikan majlis meminta semua guru berdiri di atas pentas untuk menyanyikan lagu Kami Guru Malaysia dan diikuti dengan bacaan ikrar.

8.45 pagi

Ketua Murid tampil ke depan untuk menyampaikan ucapan. Dalam ucapannya Ketua Murid mengucapkan terima kasih atas jasa dan pengorbanan para guru. Dia juga

mendoakan kesejahteraan guru-guru.

9.00 pagi

Guru Besar dipersilakan menyampaikan ucapan dan membaca perutusan Menteri Pendidikan. Semua guru dan murid memberi tumpuan dan mendengar dengan teliti. Setelah itu Guru Besar merasmikan sambutan Hari Guru peringkat sekolah 2016.

(14)

Acara sukan yang melibatkan guru-guru dan murid-murid diadakan di padang sekolah. Guru lelaki bermain bola sepak dan lumba lari dalam guni manakala guru-guru perempuan pula bermain bola jaring serta berjalan dengan terompah gergasi. Kami

sangat terhibur melihat telatah para guru.

11.00 pagi

Selepas rehat murid-murid dan guru-guru berkumpul semula di Dewan Gemilang. Acara seterusnya ialah persembahan murid-murid. Ramai murid yang mengambil bahagian dalam pelbagai acara seperti nyanyian, deklamasi sajak, lakonan dan lawak jenaka.

Suasana dewan agak gamat dengan gelak

ketawa kami melihat aksi-aksi lucu rakan-rakan yang membuat persembahan.

12.00 tengah hari

Seterusnya diadakan pula acara pemberian hadiah oleh murid-murid kepada guru-guru. Inilah kemuncak acara sambutan hari guru pada tahun ini. Murid-murid berebut-rebut

memberikan hadiah kepada guru-

guru. Pelbagai barangan yang terbungkus rapi dijadikan hadiah oleh murid-murid untuk para guru

1.00 tengah hari

Semua acara sambutan hari telah berakhir. Kami semua dibenarkan pulang setelah mengemas semula dewan dan peralatan yang telah digunakan. Hari ini saya berasa sangat seronok kerana berpeluang merayakan sambutan Hari Guru peringkat sekolah.

Karangan UPSR "Surat Kepada Sahabat" Soalan:

Kamu menerima sepucuk surat daripada sahabat pena kamu yang bertanyakan tentang permainan-permainan tradisional yang popular di Malaysia. Balas surat sahabat kamu itu selengkapnya.

(15)

Jalan Bendahara 2, Taman Bendahara, 16100 Pengkalan Chepa, Kelantan. 28 April 2016

Menemui sahabatku Abdul Rahman yang berada di Palembang, Indonesia. Doa saya semoga saudara dan keluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera selalu. Surat saudara yang bertarikh 4 April 2016 telah saya terima pada awal minggu yang lalu. Terima kasih saya ucapkan atas ingatan saudara terhadap saya.

Saudara,

Dalam surat tersebut saudara ada bertanyakan tentang permainan tradisional masyarakat di Malaysia. Sebenarnya, terdapat banyak pemainan tradisional yang popular di Malaysia. Antaranya ialah wau, gasing, dan congkak. Di sini saya akan menceritakan serba sedikit kepada saudara tentang permainan wau dan gasing.

Permainan wau semangnya amat popular dalam kalangan masyarakat kampung terutamanya di negeri-negeri Pantai Timur Semenanjung Malaysia seperti Kelantan dan Terengganu. Pemainan ini selalunya dimainkan pada waktu petang dan ketika keadaan berangin kuat. Antara wau yang terkenal ialah wau bulan, wau daun, wau kucing dan wau burung.

Permainan wau memerlukan kawasan tanah lapang yang agak luas seperti sawah padi, padang bola, atau tepi pantai. Dalam permainan ini, dua orang pemain diperlukan iaitu seorang bertindak untuk memegang wau manakala seorang lagi sebagai juru ajung iaitu akan menerbangkan wau ke udara. Wau akan diterbangkan dari arah bertentangan dengan tiupan angin. Permainan ini amat popular dalam kalangan kanak-kanak dan juga orang dewasa lelaki. Kadangkala diadakan juga pertandingan wau antara penduduk kampung.

(16)

Selain wau, permainan gasing juga amat terkenal. Menurut catatan sejarah, permainan ini telah terkenal semenjak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Banyak jenis gasing yang terkenal di Malaysia antaranya ialah gasing jantung, gasing uri dan gasing berembang. Kerja-kerja membuat gasing ini memerlukan kepakaran khas. Biasanya gasing tradisional diperbuat daripada kayu seperti kayu merbau, leban, jambu batu , dan kayu asam jawa. Pada masa kini, terdapat juga gasing yang dibuat daripada plastik. Gasing sebegini popular dalam kalangan kanak-kanak. Untuk bermain gasing kita memerlukan gasing dan juga seutas tali yang kukuh. Tali terlebih dahulu dililit pada jambul gasing. Kemudian gasing tersebut dilemparkan ke tanah sambil menarik tali tersebut ke arah kita. Terdapat dua jenis permainan gasing yang popular iaitu gasing pangkah dan gasing uri. Gasing pangkah memerlukan kita memangkah gasing lawan yang sedang berpusing. Manakala permainan gasing uri pula menguji selama mana sesebuah gasing itu dapat berpusing.

Saudara,

Bersama surat ini saya ada sertakan beberapa keping gambar tentang permainan wau dan gasing. Saya berharap agar saudara mendapat sedikit sebanyak gambaran akan permainan tradisional yang ada di Malaysia. Pada pendapat saya, di tempat saudarapun ada permainan tradisional yang tersendiri. Jika saudara sudi, bolehlah

saudara menceritakannnya kepada saya.

Sekian dahulu warkah saya pada kali ini. Sampai kita ketemu lagi dalam warkah yang lain pula. Sampaikan salam saya kepada kedua-dua orang tua saudara.

Sahabatmu yang jauh azlan

(17)

Rakyat negara kita, Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum yang hidup bersatu padu. Tulis sebuah karangan tentang faedah hidup bersatu padu dalam kalangan pelbagai kaum.

Malaysia ialah negara yang unik kerana warganya terdiri daripada pelbagai bangsa dan suku kaum yang dapat hidup dengan harmoni. Walaupun setiap bangsa dan suku kaum ini mengamalkan agama, adat-resam dan cara hidup yang berbeza, namun mereka dapat

hidup dengan semangat perpaduan yang tinggi.

Banyak faedah yang diperoleh apabila rakyat Malaysia hidup dalam keadaan bersatu-padu. Antaranya ialah kita dapat hidup dengan aman dan tenteram. Kesannya kita dapat belajar dengan tenang dan selesa di sekolah tanpa rasa bimbang akan keselamatan diri. Hal sebegini tidak dapat dinikmati oleh anak-anak di sesetengah negara. Ramai antara mereka tidak dapat ke sekolah kerana bimbang akan keselamatan diri.

Seterusnya, melalui perpaduan yang jitu, rakyat Malaysia dapat bekerja dan mencari rezeki dengan baik dan selesa. Hal ini demikian kerana perpaduan yang wujud dalam kalangan rakyat pelbagai kaum dapat membantu pihak kerajaan dan swasta mewujudkan pelbagai kemudahan dan peluang pekerjaan untuk rakyat. Kita juga tidak berasa takut untuk keluar bekerja di mana-mana sahaja. Selain itu, perpaduan yang teguh dalam kalangan rakyat juga telah mewujudkan kestabilan dari segi politik dan ekonomi. Hal ini sudah pasti menarik minat para pelabur asing melabur dalam pelbagai sektor di negara kita. para pelabur tidak perlu risau akan mengalami kerugian dalam pelaburan kerana perpaduan yang wujud menjamin keamanan. Pelaburan ini akan membantu meningkatkan ekonomi negara kita. Akhir sekali, perpaduan yang wujud dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum juga telah menarik minat pelancong asing untuk melancong di negara kita. Para pelancong tidak risau akan keselamatan diri mereka sepanjang berada di negara kita. Mereka juga dapat menikmati pelbagai budaya yang ada di negara kita. Kedatangan pelancong asing ini memberi banyak peluang pekerjaan kepada rakyat negara kita seperti dalam sektor perhotelan, pengangkutan dan bidang kraftangan.

(18)

Kesimpulannya, perpaduan kaum yang wujud di negara kita telah banyak memajukan negara kita dalam pelbagaai bidang. Oleh yang demikian, semua warga perlu memelihara dan mengekalkan semangat hidup bersatu-padu ini.

Ceramah " Pentingnya Menjaga Kesihatan Diri"

Sekolah kamu mengadakan minggu kesedaran kesihatan peringkat sekolah. Sempena dengan minggu tersebut, kamu dikehendakki menyampaikan sebuah ceramah yang bertajuk" Pentingnya Menjaga Kesihatan Diri".

Tulis ceramah kamu itu selengkapnya.

Terima kasih diucapkan kepada Tuan pengerusi Majlis, Yang Berusaha Guru Besar, guru-guru, dan rakan sekalian. Bersempena dengan minggu kesedaran kesihatan ini, saya akan menyampaikan sebuah ceramah yang bertajuk "Pentingnya menjaga

kesihatan diri.

Aspek penjagaan kesihatan diri yang paling asas ialah menjaga kebersihan diri sendiri. Kita perlu memastikan rambut, gigi, dan tubuh badan kita sentiasa dalam keadaan bersih. Tubuh badan yang tidak bersih sudah pasti mudah dihinggapi pelbagai penyakit seperti penyakit kulit, kepala berkutu dan gigi serta gusi bermasalah. Tangan yang tidak bersih juga menyebabkan kita mudah mengalami keracunan makanan. Sekiranya tangan kita kotor, makanan yang kita pegang akan berkuman. Kuman ini akan masuk ke dalam perut kita apabila kita memakan makanan tersebut. Akibatnya, kita akan mengalami sakit perut dan cirit-birit yang boleh membawa maut. Selain itu, kita juga perlu memakan makanan yang seimbang. Dalam hal ini, kita boleh menjadikan piramid makanan sebagai panduan. Makanan yang seimbang membantu kita mendapatkan zat, vitamin, dan lain-lain keperluan badan kita agar mencukupi. Pemakanan yang terkawal juga dapat mengelakkan kita menjadi obersiti.

Hadirin yang dikasihi,

(19)

berbentuk larian dapat menguatkan jantung. Jantung yang kuat dan sihat amat penting

kepada setiap orang.

Akhir sekali, aspek kesihatan mental juga amat penting diberikan perhatian. Hal ini demikian kerana kesihatan mental mempengaruhi mutu kehidupan seseorang. Setiap daripada kita perlu mengelakkan tekanan dan kemurungan. Tekanan yang berlebihan akan mengundang pelbagai penyakit berbahaya yang lain seperti tekanan darah tinggi,

sakit jantung dan kemurungan.

Oleh yang demikian, amatlah penting kepada setiap orang untuk menjaga kesihatan diri. Sesungguhnya, orang yang prihatin terhadap kesihatan dirinya akan menikmati

hidup yang berkualiti.

Sekian, terima kasih.

Karangan syarahan ""Kepentingan menguasai komputer Dan Internet"

Soalan:

Kamu telah mewakili kelas dalam pertandingan syarahan sempena kempen minggu celik IT peringkat sekolah. Tajuk syarahan kamu ialah "Kepentingan menguasai komputer

Dan Internet"

Tulis syarahan kamu itu selengkapnya.

Yang Di Hormati Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berusaha Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Pengkalan Chepa, Encik Hamzah Hassan, Barisan panel hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru dan rakan sekalian. Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan. Pada pagi yang ceria ini saya akan menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk "Kepentingan Menguasai Komputer Dan Internet".

(20)

Komputer adalah sejenis alat elektronik yang boleh menerima data, memproses data, menyimpan data serta menghasilkan maklumat. Manakala internet pula ialah satu rangkaian komputer yang menghubungkan berjuta-juta komputer di seluruh dunia untuk berkongsi sumber dan maklumat, berkomunikasi dan saling berhubungan antara

satu sama lain.

Daripada definisi ini, kita dapat memahami bahawa komputer dan internet sangat penting untuk kita kuasai. Dengan menguasai komputer kita dapat menyelesaikan sesuatu tugasan dengan cepat, tepat dan kemas. Pelbagai aplikasi yang datang bersama komputer dapat membantu kita membuat pelbagai tugasan. Contohnya, kita dapat mengira, dan menyediakan data yang tepat dan kemas dalam masa yang singkat menggunakan aplikasi hamparan elektronik seperti Microsoft Office Excel. Selain itu, dengan penguasaan teknologi ini juga kita dapat berhubung dengan orang lain di seluruh dunia dengan lebih cepat. Kita dapat menyampaikan berita dan berbincang tentang sesuatu isu dengan pantas. Dalam hal ini aplikasi media sosial seperti "Facebook, dan Whatsapp", sangat berguna kepada kita. Murid-murid juga dapat menggunakan laman-laman sosial ini untuk berbincang dan menyelesaikan sesuatu

tugasan berkaitan pelajaran.

Hadirin yang dihormati,

Pelbagai urusan harian juga dapat kita selesaikan dengan cepat dan mudah sekiranya kita menguasai kemahiran komputer dan internet. Perbankan elektronik, dan perniagaan dalam talian adalah antara contohnya. Melalui perbankan elektronik, kita dapat memindahkan wang ke dalam akaun orang lain seperti keluarga dan rakan-rakan kita dengan cepat tanpa perlu pergi ke bank. Kita juga dapat menjual dan membeli sesuatu barangan dalam talian. Hal ini sudah tentu menjimatkan masa dan tenaga kita.

Warga dewan yang dikasihi,

Kesimpulannya, pelbagai manfaat dapat kita peroleh jika menguasai komputer dan internet. Kemajuan teknologi maklumat amat penting untuk kita kuasai sekiranya ingin maju dan bersaing pada zaman yang serba moden dan bergerak pantas ini. Sekian, terima kasih

(21)
(22)
(23)

Figur

Memperbarui...

Referensi

Memperbarui...

Related subjects :