• Tidak ada hasil yang ditemukan

111會考英文解析.pdf

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2023

Membagikan "111會考英文解析.pdf"

Copied!
11
0
0

Teks penuh

(1)英語 閱讀 111 年國中教育會考 ˙. 第一部分:單題(第 1-20 題,共 20 題). ( A )1.Look at the picture. The woman is putting ______ on the cake. (A) candles (B) forks (C) plates (D) strawberries 【題目中譯】請看圖片。這個女人正在將蠟燭放在蛋糕上。 (A)蠟燭 (B)叉子 (C)盤子 (D)草莓。 【解析】根據圖片所呈現的內容,女子手上拿的是蠟燭。所以 答案應該是 A 【本題重點】單字辨識 ( A )2.The movie starts at two o’clock, ______ let’s meet at the theater at one forty-five. (A) so (B) or (C) if (D) because 【題目中譯】電影兩點開始,所以我們約 1 點 45 在電影院碰 面。(A)所以 (B)否則 (C)如果 (D)因為。 【解析】由於提到電影是兩點開始,接下來約定的時間是根據 兩點這個時間產生,所以選 A。 【本題重點】連接詞使用 ( C )3.Peter is afraid of the dark. He even leaves the ______ on when sleeping. (A) computer (B) fans (C) lights (D) music 【題目中譯】Peter 怕黑,他甚至連睡覺的時候都會留一盞燈。 (A)電腦 (B)電扇 (C)燈 (D)音樂。 【解析】句中提到 Peter 怕黑,連睡覺的時候也會留下一盞燈, 所以答案選擇 C。 【本題重點】文意理解 ( C )4.Pam is a ______ baseball player; she has more fans than any other player on her team. (A) boring (B) heavy (C) popular (D) rich 【題目中譯】Pam 是受歡迎的棒球選手,她比隊上任何其他 選手擁有更多的粉絲。(A)令人無聊的 (B)重的 (C) 受歡迎的 (D)有錢的。 【解析】後面句子提到她的粉絲比其他隊員更多,由此可推斷 她是受歡迎的,所以答案選 C。 【本題重點】文意理解 ( B )5.I did not do my homework, so my teacher said I ______ stay after school to finish it. (A) failed to (B) had to (C) hoped to (D) used to 【題目中譯】我沒有完成我的功課,所以我的老師說我必須在 放學後留下完成它。(A)失敗 (B)必須 (C) 希望(D) 過去曾經。 【解析】句中先提到沒有完成功課,所以放學留下是一個必須 做的事情,所以答案選 B。 【本題重點】文意理解. ( A )6.Kevin has only enough money for the bag or the shoes. That is a hard ______ to make because he likes them both. (A) choice (B) gift (C) rule (D) trick 【題目中譯】Kevin 只有足夠的錢買一個包包或一雙鞋。對他 而言,這是很困難的選擇因為他兩者都喜歡。 (A)選擇 (B)禮物;天賦 (C)規則 (D)把戲。 【解析】句中提到他沒有足夠的錢兩個都買,但是他又兩個都 喜歡,對他而言這是一個很困難的選擇,所以答案 選擇 A。 【本題重點】文意理解 ( B )7. It was ______ for us to answer the math question because we’ve done the same kind of questions many times. (A) common (B) easy (C) safe (D) special 【題目中譯】對我們而言回答這個數學題是很容易的,因為我 們已經做過相似的題目很多次了。(A)普遍的 (B) 容易的 (C)安全的 (D)特別的。 【解析】句中提到我們做過類似題目很多次,所以完成這個數 學題目對我們而言是簡單的,所以答案選擇 B。 【本題重點】文意理解 ( B )8.Although it took me lots of time ______ a big meal for ten people, I was happy that everyone enjoyed it. (A) prepare (B) to prepare (C) preparing (D) prepared 【題目中譯】雖然準備 10 個人的餐點花了我很多時間,但我 很高興大家都很喜歡。(A)準備(原形) (B) 準備 (toV) (C)準備(Ving) (D) 準備(ed)。 【解析】此句重點為 took(花費時間)要接 to V,所以答案選 B。 【本題重點】It take(花費)人時間+ to V ( A )9.Don’t let the children swim in the river. We don’t know how ______ it is. It could be dangerous. (A) deep (B) far (C) long (D) thick 【題目中譯】不要讓孩子們在河裡游泳,我們不知道水有多 深,這可能很危險。(A) 深地(B) 遠地(C)長地 (D) 厚地。 【解析】句中提到在河裡游泳可能會因為水深而造成危險,所 以推論出答案為 A。 【本題重點】文意理解 ( D ) 10.Bob is ______ of the boys in the family. He never does any housework. His brothers at least take out the garbage sometimes. (A) lazier (B) the lazy (C) the lazier (D) the laziest 【題目中譯】Bob 是家中最懶惰的男孩。他從來不做任何家 事,他的兄弟們至少有時候還會拿垃圾出去丟。 (A) 比較懶惰(B) 懶惰的那一個(C)比較懶惰的 那一個 (D)最懶惰的。. 第 1 頁,共 11 頁 請翻面繼續作答. 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(2) 【解析】文中提到他不止一個兄弟,也有提到他是家裡面從來 不做家事的,所以應選最高級,答案為 D。 【本題重點】最高級 ( C )11.Aunt Gina has lived in this town for more than sixty years, so she ______ it very well. (A) will know (B) knew (C) knows (D)was going to know 【題目中譯】Gina 阿姨已經住在這個城鎮超過 60 年,所以她 非常瞭解這個城鎮。(A) 將了解(B) 了解過(C) 了解 (D)過去將會了解。 【解析】文中以現在完成式呈現 Gina 從過去一直到現在都居 住在這個城鎮,所以對於這個城鎮的了解應該是一 個事實,選擇現在簡單式比較合理,所以答案選 C。 【本題重點】時態 ( B )12.We won’t see the sun even after the typhoon leaves, because the news said that heavier rain will soon ______. (A) catch (B) follow (C) move (D) stop 【題目中譯】即便颱風遠離我們也將無法看到太陽,因為新聞 報導指出暴雨很快就會跟上。(A)接 (B) 跟上 (C)移動 (D)停止。 【解析】句中提到颱風離開之後我們依然無法看到陽光,所以 可以推測緊接著就有暴雨,故答案選 B。 【本題重點】文意理解 ( D )13.Yesterday when I got home from work, my brother ______ for dinner, so he invited me to join him. (A) goes out (B) went out (C) has gone out (D) was going out 【題目中譯】昨天當我從工作返家時,我哥哥正好要外出吃晚 餐,所以他邀請我加入他。(A) 出去(B)出去了 (C) 已經出去(D)當時正要出去。 【解析】此句時態為過去式,且使用 when 從屬連接詞,當時 哥哥尚未外出用餐,是正要出去,所以選擇過去進 行式,故答案選 D。go out 一般而言不會使用進行 式,went out 是比較常見的作法, 因為 go 這個字 也 是一種來去動詞,因此解釋成過去未來式和過去進 行式皆可 【本題重點】過去未來式/ 過去進行式 ( C )14.You were ______ not to lend Amy money. She never gives back what she borrows. (A) crazy (B) helpful (C) wise (D) wrong 【題目中譯】你不借錢給 Amy 是聰明的,她借東西從來不會 歸還(A) 瘋狂的(B) 有幫助的(C)明智的(D)錯誤 的。 【解析】句中提到 Amy 不會歸還任何所借的東西,所以不借 她錢是聰明的,故答案選 C。 【本題重點】文意理解 ( B )15.Have you found a summer job yet? Mr. Firth ______ someone to take care of his kids during the vacation.. Maybe you can talk to him. (A) has looked for (B) is looking for (C) looks for (D) was looking for 【題目中譯】你已經找到暑期的工作了嗎? Mr. Firth 正在找人 可以在假期當中照顧他小孩的幫手,或許你可以 跟他談談。(A)已經找 (B)正在找 (C)找 (D)當時 正在找。 【解析】此處前句使用現在完成式,後句表達的是 Mr first 正 在找可以幫助看小孩的幫手,故答案選 B。 【本題重點】時態 ( C )16.David looked out of the balcony window and saw a woman get in his car ______ away. (A) drive (B) drove (C) and drive (D) and drove 【題目中譯】David 看向陽臺窗外,然後看到一名女子進入他 的車並且開走。(A)開 (B)開過 (C)並且開 (D)並 且開過。 【解析】此處使用感官動詞 saw[+Ving/V],看到這個女人進 入 get in 並且 and drive away 開走,故答案選 C。 【本題重點】感官動詞[+Ving/V] ( D )17.The police haven’t found the little girl who ______ at a supermarket. They’ll keep doing all they can to find her. (A) took away (B) taken away (C) has taken away (D) was taken away 【題目中譯】警方尚未找到那個在超市被帶走的小女孩。他們 將持續竭盡所能去找她。(A)帶走了 (B)已經帶走 [少 has] (C)已經帶走 (D)被帶走了。 【解析】此處前句提到正在尋找一個小女孩,而小女孩是被帶 走的,應該選擇被動語態,故答案選 D。 【本題重點】被動語態 ( C )18.Buses to the airport only come once every hour, and we just missed ______. Why don’t we take a taxi? (A) another (B) it (C) one (D) them 【題目中譯】去機場的公車一小時只來一次,而我們剛剛才錯 過一班。我們何不改搭計程車呢?(A)另一班 (B) 這一班 (C)一班 (D)他們。 【解析】此處錯過的公車是不指定的,只是表述錯過了一班, 故答案選 C。 【本題重點】代名詞 ( A )19.Ariel ______ every night for a week before her Chinese test and got a very good grade. (A) studied (B) studies (C) has studied (D)was going to study 【題目中譯】Ariel 在國文考試前一週的每一晚都在用功唸 書 , 然 後 她 得 到 了 很 好 的 成 績 。 (A) studied (B) studies (C) has studied (D) was going to study。 【解析】此處可以由文中[ and got ]判斷每一晚讀書是過去發 生的事件而非現況,應使用過去簡單式,故答案選 A。 【本題重點】時態. 第 2 頁,共 11 頁. 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(3) ( D )20.While reading this story, Brad saw the word “trolling” and didn’t know what it meant. Josh turned off the screen and sat back. “Why are they trolling me like this?” He didn’t understand. They wanted him to share what he thought about the show, and he did. And now look what he got. In the end, all they wanted was nice words. He found several meanings of the word in a dictionary. Which one should Brad choose? (A) To celebrate in song. (B) To make someone or something move around. (C) To pull a fishing line through the water, often from a boat. (D) To write something on the Internet to hurt someone or make them angry. 【題目中譯】當在讀這個故事時,Brad 看到了 trolling 這個單 字且不知道它的意思。Josh 關閉了螢幕並且往後 坐。他不理解“為什麼他們要像這樣在網路霸凌我 呢?”他們希望他分享關於他對這個表演的看法, 然後當他這麼做了,看看他現在的處境。到最後, 他們其實只是想聽好聽的話。 他在字典找到了這個字的好幾種意思,他應該選 擇哪一種解釋呢? (A)以歌曲慶祝 (B)讓某人或某 物四處移動 (C) 在水裡或船上施放釣魚線(D)在 網路上寫東西傷害他人或激怒人。 【解析】此處提到螢幕,可推論與網路有關。也有提到表達真 實看法結果處境不好,故答案選 D。 【本題重點】文意理解. 第二部分:題組(第 21-43 題,共 23 題) (21-22). You Drink Tea-Rock & We Send You to the USA Thank You for Being with Us for Twenty Summers & Winters Cut out the picture of the tea cup on a bottle of Tea-Rock tea, collect two of the pictures, and paste them on a postcard. On the postcard, be sure to write down your name, birthday, telephone number, e-mail address, and your favorite Tea-Rock tea. Send the postcard to "Tea-Rock 20," PO Box 70265, Miao-Song (1/10/2010 ~ 3/15/2010). You have a chance to win 2 tickets from Taipei to New York! 1st Prize: 2 tickets from Taipei to New York 2nd Prize: A Sonia 42" TV 3rd Prize: A Sonia MP4 Player And many more surprises for you!. 20」,70265 郵箱,淼松,(2010 年 1 月 10 日至 2010 年 3 月 15 日)。你將有機會贏得兩張台北到紐約的機票! 首獎:兩張台北到紐約的機票 貳獎:一台 Sonia 42 吋電視 叄獎:一台 Sonia mp4 音樂播放器 還有更多驚喜等著你! 想知道更多嗎? 請上 http://www.tearock.com.tw/tearock20.aspx 或電洽 (07)777-7777 ( C )21.What does Tea-Rock celebrate? (A) Their sales in 20 countries. (B) The coming out of their 20th kind of tea. (C) Their 20th year of business. (D) The opening of their 20th store in the USA. 【題目中譯】搖滾茶這家店在慶祝什麼? 【解答中譯】 (A) 他們在 20 個國家的銷售業務。(B) 他們第 20 種茶品項的出現。(C) 他們公司開業第 20 年。(D) 他們在美國開立第 20 家分店。 【解析】從標題第二句,Thank you for being with us for 20 summers and winters 可得知,每一個 summer 夏天 winter 冬天加起來是一年,所以是開業 20 年的意思。 故答案選 C。 ( C )22.Here is the postcard Jason is going to send to Tea-Rock 20. What else does he need to put on the postcard before he sends it? (A) His age. (B) His address. (C) His birthday. (D) Another picture of the tea cup. 【題目中譯】這是 Jason 傑森即將要寄去搖滾茶 20 的明信片。 在寄出之前,他還需要加什麼東西在明信片上 嗎? 【解答中譯】 (A) 他的年紀。(B) 他的地址。 (C) 他的生日。(D) 另外一張茶杯的圖片。 【解析】從文章第一行及第二行中,可得知明信片上需要有兩 張茶杯圖片、名字、生日、電話號碼、電子郵件信 箱、和最喜歡的搖滾茶品項。而旁邊的明信片中, 已有茶杯圖片兩張、名字(Jason Wang)、電話號碼 (04-444-4444)、電子郵件信箱 ([email protected]) 、最喜歡的搖滾茶品 項(black tea 紅茶),唯一漏掉的是生日。故答案選 C。. Want to know more? Go to http://www.tearock.com.tw/tearock20.aspx or call us at (07)777-7777. 【文章翻譯】你喝搖滾茶 我們送你去美國 謝謝你陪伴我們 20 個夏冬 剪下在搖滾茶瓶身上茶杯的圖案,蒐集兩個圖案,然後貼在明 信片上。記得在明信片上寫上你的名字、生日、電話號碼、電 子郵件信箱、和你最喜歡的搖滾茶。將明信片寄到「搖滾茶 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(4) (23-24). 【文章翻譯】 以下是資訊圖表 危險的甜蜜:糖 我們一日可以攝取多少糖? 男人:9 茶匙 女人:6 茶匙 小孩:3 茶匙 我們一天攝取多少糖? 英國:17.1 茶匙/人 台灣:17.75 茶匙/人 美國:18.75 茶匙/人 糖對我們的身體有什麼影響? 記憶力變差 蛀牙 肝臟的問題 待在廁所的時間更久 容易感到擔心或不快樂 變胖 看起來比我們實際的年齡更老 心臟問題 胃部問題 睡眠品質變差 4 公克的糖=一茶匙. 隱藏在食物和飲料中的糖 冰淇淋 66 公克 4 茶匙 起司蛋糕 95 公克 5 茶匙 柳橙汁 300 毫升 7 茶匙 米漿 400 毫升 8 茶匙 可樂 330 毫升 9 茶匙 運動飲料 590 毫升 10 茶匙 葡萄汁 400 毫升 12 茶匙 ( D ) 23.What can we learn about sugar from the infographic? (A) There are 4 g of sugar in 66 g of ice cream. (B) A woman can eat as much sugar a day as a man can. (C) Taiwan eats more sugar for each person than the US does. (D) 400 ml of rice milk has less sugar than 400 ml of grape juice. 【題目中譯】我們可以從資訊圖表得知關於糖份的什麼? 【解答中譯】 (A)66 公克的冰淇淋裡含四公克的糖 (B)一個女人一日可以攝取的糖份和一個男人 是一樣多的。 (C)台灣每人所攝取的糖份比美國每人攝取的 量還要多。 (D) 400 毫升的米漿含糖量比 400 毫升的葡萄 汁還少 【解析】從上方的資訊可知,(A) 應為 4 teaspoons,4 茶匙 (B) 應為 can’t,不能;女性應攝取比男性更少量 的糖份 (C) Taiwan 和 US 位置應交換。美國人攝 取的量比台灣人多(D)最後文中提到米漿和葡萄 汁都是 400 毫升,但米漿只有 8 茶匙,葡萄汁有 12 茶匙的糖,所以答案為 D ( C )24.What can be a reason why the list of “Sugar that is hidden in foods and drinks” is put in the infographic? (A)To help us understand how sugar hurts our body. (B)To show what kinds of foods and drinks are popular with children. (C)To tell us that we often have more sugar than we can without knowing it. (D)To let us know how much sugar is enough to make foods and drinks taste good. 【題目中譯】將“隱藏在食物和飲料中的糖“清單放進這個資訊 圖表的原因可能是什麼? 【解答中譯】 (A)為了幫助我們了解糖如何傷害我們的身體 (B)為了顯示哪些食物和飲料最受兒童歡迎 (C)為了告訴我們,我們常在不知情的狀況下攝取 超量的糖 (D)為了讓我們知道多少的糖能讓食物和飲料變 得美味。 【解析】根據「隱藏」二字可推論,這些食物的含糖量其實不 為公眾所知,且以茶匙的圖示,讓讀者知道清單中的 食物和甜點(無論看起來健康與否)的糖含量有多 少,故答案為 C。 第 4 頁,共 11 頁. 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(5) (25-26) Darrell: Marina...Marina. . .MARINA! Marina: Oh, sorry. I didn't hear you. I was thinking about my homework. Darrell: What's it about? Marina: Well, I need to draw a future house for my art class, but I haven't got any ideas. Maybe I should go to the library and look for something useful. Darrell: Or you can try Pinterest. Marina: Isn't it a shopping app? Darrell: Not really. Many people share their works on Pinterest and tell you how they made them. I'm sure you can get some ideas there. Marina: Sounds like you use it often. Darrell: Yeah. Just last week I went there and found the A to Z of making chocolate cake—from choosing good chocolate to baking the cake to making sugar flowers on top. Marina: Really? I'll check it out later. Thanks a lot.. 【文章翻譯】 Darrell:Marina…Marina…MARINA! Marina:抱歉,我沒聽到你在叫我。我正想到我的作業。 Darrell:那是關於什麼的作業呢? Marina::我的美術課需要畫我未來的家,但我還沒有任何想 法。或許我應該去圖書館,找些有用的東西看看。 Darrell:或者你可以試試看 Pinterest? Marina:這不是購物應用程式嗎? Darrell:事實上不是。很多人都會在 Pinterest 上面分享他們的 作品,並且告訴你他們是如何做出來的,我很確定你會從中得 到一些靈感。 Marina:聽起來你很常使用。 Darrell:是啊!上禮拜我才從那裡學到了製作巧克力蛋糕的整 個過程—從選擇品質好的巧克力、到烤蛋糕,還有做蛋糕上方 的糖花。 Marina:真的嗎?我等會兒會去看看。多謝! ( A ) 25.Why did Darrell tell Marina to go to Pinterest? (A) To find some examples for her homework. (B) To shop for things that are needed for art classes. (C) To meet new friends who have the same interests. (D) To share her works and tell people how they are made. 【題目中譯】為什麼 Darrell 告訴 Marina 去使用 Pinterest 這個 應用程式? 【解答中譯】 (A)為了找一些她的功課可參考的範例。 (B)為了購買美術課需要的東西。 (C)為了認識有相同興趣的新朋友。 (D)為了分享她的作品並告訴人如何做出這些作品。 【解析】因為 Marina 說她美術課的作業沒有任何想法,想去 圖書館找靈感,所以 Darrell 建議她用 pinterest 這個 應用程式,加上 Darrell 說“I’m sure you can get some ideas there.”,故答案選 A。. ( C )26.What does it mean when you learn something from A to Z? (A) You can learn it at any time. (B) You learn it in a baking class. (C) You learn everything about it. (D) You spend all your life learning it. 【題目中譯】你從 A 到 Z 學習某樣事物是什麼意思? 【解答中譯】 (A)你任何時間都能夠學習。 (B)你可以從烘焙課學習它。 (C)你學習關於它的一切。 (D)你用你的一生學習它。 【解析】後方的句子-從選擇巧克力、烤蛋糕、在蛋糕上方作 出糖花,表示從頭到尾的整個製作過程都從應用程 式上得知,故可以推論 “A to Z”代表從頭到尾的過 程,故選 C。 (27-29) Tabata training is a very popular way of exercising these days. It doesn't take much time or space, and it burns calories faster than other ways of exercising.The idea of Tabata training is simple: exercise for 20 seconds, rest for 10 seconds.and then repeat (at least eight times). The moves for the 20-second exercise are not diffcult to learn. Jumping jacks, high knees, squats, and planks are some of the most common moves. You can decide yourself what moves to do in your Tabata training. For example, you can do more leg exercises if you want strong legs.. One great thing about Tabata training is that your body will keep burning calories for at least an hour after 4 minutes of Tabata training. But to have this wonderful “afterburn,” you need to exercise really hard during each 20 seconds. If you seldom exercise or have heart problems, this exercise may not be good for you. But for people who enjoy exercising but are too busy to go to the gym, Tabata training might just be the answer. 【文章翻譯】 Tabata 間歇訓練是近日一項很受歡迎的活動。它不會占用 很多時間或空間,而且它比其他運動方式更能快速燃燒卡路 里。Tabata 間歇訓練的概念很簡單:運動 20 秒,休息 10 秒, 然後重複(至少 8 次)。20 秒的運動動作並不難學。開合跳、高 抬腿、深蹲還有平板支撐都是一些最普遍的動作。你可以自己 決定你的 Tatata 間接訓練要做什麼動作。舉例來說,如果你想 要有強壯的腿,你可以做多一點腿部運動。. 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(6) 開合跳. 高抬腿. 深蹲. 【解答中譯】 (A) (B) (C) (D). 平板支撐. 關於 Tabata 間歇訓練一件很棒的事是在 4 分鐘的運動 後,你的身體將會持續燃燒至少一小時的卡路里。但是如果你 想要擁有很棒的「後燃效應」,你需要在每一個 20 秒內非常 賣力的運動。如果你很少運動或有心臟相關的問題,這項運動 可能對你不是很好。但是對那些喜歡運動但沒空上健身房的人 來說,Tabata 間歇訓練或許就是最佳的解決辦法。. ( A ) 27.Which idea is talked about in the first paragraph of the reading? (A) How you should do Tabata training. (B) What is the best time for Tabata training. (C) Who first had the idea of Tabata training. (D) How often you should do Tabata training. 【題目中譯】文章第一段在講述的概念為何? 【解答中譯】(A)你應該如何做 Tabata 間歇訓練 (B)做 Tabata 間歇訓練的最佳時機 (C)第一個提出 Tabata 間歇訓練概念的人是誰 (D)你應該多久做一次 Tabata 間歇訓練 【解析】由文章中舉例 Tabata 的幾項動作,如開合跳、高抬 腿、深蹲,得知答案選(A) ( D ) 28.Who might find that Tabata training is right for them? (A) People who enjoy team sports. (B) People who want to start exercising. (C) People who want to fix their heart problems. (D) People who already have a habit of exercising. 【題目中譯】誰會發現 Tabata 間歇運動是適合他們的? 【解答中譯】 (A) 喜歡團隊運動的人 (B) 想開始著手運動的人 (C) 想要解決心臟方面問題的人 (D) 已經有運動習慣的人 【解析】(A) Tabata 是個人運動 (B) 不適合很少運動的人(第二段提到) (C) 不適合有心臟毛病的人(第二段提到) 故答案選 (D) 第二段提到喜歡運動的人. 動作很難學 你可以自己決定該做什麼動作 你需要很大的空間來做運動 如果你想要有後燃效應,你在各項動作間不 能休息。. 【解析】 (A) Tabata 間歇訓練的概念很簡單(第一段提到) (B)你可以自己決定你的 Tabata 間接訓練要做什麼動 作。(第一段提到) (C)它不會占用很多時間或空間 (第一段提到) (D)如果你想要擁有很棒的「後燃效應」,你需要在 每一個 20 秒內非常賣力的運動,而非不能休息(第 二段提到),故答案選 B (30-32). Modern Workplace. June 5, 2016. The problem of long working hours is a real headache in our country. It kills many people every year (see Figure 1), and many companies are trying to change that. They have at least one “No Overtime Day” in a week, and it is often Wednesday. On “No Overtime Day,” workers are asked to leave their offices before 8 p.m. At 8 p.m., companies play the song “There's Always Tomorrow” and turn off all the lights. However, after the workers walk out of their offices, they don't go home.Some go back later, turn on their table lamps, and keep working, and others find somewhere else to work until very late at night. Restaurants and coffee shops are busier on Wednesday evenings, and they have started selling drinks and meals for these workers. But why do these people keep working? A study shows that workers who work more hours often have a bigger chance to get paid more and rise higher in their companies. This is true for both men and women (see Figure 2). Working long hours has become a way to show that people are hard-working. Clearly, this must be changed before the problem gets any worse.. ( B )29.Which is true about Tabata training? (A) It is difficult to learn the moves. (B) You are free to choose your own moves. (C) You need a large space to do the exercises. (D) You cannot rest between moves if you want the afterburn. 【題目中譯】關於 Tabata 間歇運動,何者正確?. 第 6 頁,共 11 頁. 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(7) 【文章翻譯】 現代工作環境 2016 年 6 月 5 日 在我們國家,長時間工作是一件很令人頭痛的問題。每年 都讓很多人因此喪命(見圖表一),而且很多公司嘗試要改變 此一現象。他們一週至少有一天的「不超時工作日」,而且 通常是星期三。在「不超時工作日」,員工們被要求要在晚 上八點前離開辦公室。到了八點,公司會播一首叫做「總會 有明天」的歌然後關掉所有的燈。 然而,在員工離開辦公室之後,他們並沒有回家。有些人 之後又會返回辦公室,打開檯燈繼續工作,另一些人則去找 別的地方繼續工作到很晚。餐廳和咖啡廳在週三晚上都比平 常忙碌,而且他們開始賣一些飲料和餐點給這些員工。 但是為什麼這些人要繼續工作呢?一個研究顯示,工作越長 時間的員工,通常可以有更大的機會得到更高的薪水或升 職。這項研究對男性女性來說都是一樣的(見圖表二)。長時 間工作變成一種人們表示勤奮努力的方式。顯然,這個問題 必須在變得更嚴重前被改變。 . ( D )30.There are four important points in the report: a. What “No Overtime Day” is b. Why “No Overtime Day” fails c. Why there is “No Overtime Day” in the country d. How workers deal with “No Overtime Day” How are they ordered in the report? (A) a→c→d→b (B) a→d→c→b. (C) c→a→b→d (D) c→a→d→b. (D) 在公司獲得較高薪和升到更高職位的員工 人數 【解析】 第三段文中表示長時間工作變成一種表示人們勤奮 努力的方式。故答案選(A) ( D ) 32.What can we learn from Figure 1 and Figure 2? (A) Long working hours killed more women than men in 2014. (B) Long working hours kills more and more workers every year. (C) Men usually have a bigger chance to get paid more and rise higher when they work the same hours as women. (D) Men and women have almost the same chance to get paid more and rise higher when they work 2,200 hours. 【題目中譯】我們可以從圖表 1 和 2 得知什麼? 【解答中譯】 (A) 長時工作在 2014 年的喪命人數女多於男 (B) 每年因長時工作而喪命的人越來越多 (C) 當男性和女性工作相同時間時,男性通常能 有較大的機會獲得更高的薪水和職位 (D) 當他們工作 2,200 小時的時候,男性和女性 幾乎有一樣的機會可以獲得更高的薪水和職位 【解析】由圖表二可知 2,200 小時的位置,男性女性的統計資 料相當。故答案選(D). 【題目中譯】在這份報告中有四點重要的論點。 請問他們在報告中的排序為何? a. 「不超時工作日」是什麼 b. 為什麼「不超時工作日」會失敗 c. 為什麼在這個國家會有「不超時工作日」 d. 員工們如何對應「不超時工作日」 【解答中譯】 (A) a→c→d→b (B) a→d→c→b (C) c→a→b→d (D) c→a→d→b 【解析】第一段: 每年時間工作都讓很多人因此喪命(c)在不超 時工作日,員工們被要求要在晚上八點前離開辦公室 (a)。第二段: 員工們對不超時工作日的應對(d),而 後導致失敗(b),依正確順序答案選(D) ( A ) 31.What does this mean in the report? (A) The way workers show they are hard-working. (B) Restaurants and coffee shops open until very late at night. (C) Workers do not go home when they walk out of the office. (D) The number of workers who get paid more and rise higher in the company. 【題目中譯】this 在文章中的意思是什麼? 【解答中譯】 (A)員工展現他們努力的方式 (B)餐廳和咖啡廳營業到深夜 (C)員工離開辦公室但不回家 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(8) 分割領土合為一個國家以來,官方政府就一直被法語使用者掌 控中。 長久以來,在喀麥隆,英語使用者就一直覺得他們不被這個國 家歡迎。舉例來說,他們很難在政府單位裡找到工作,且他們 經常在從事商業事務或官方活動中,被要求講法語。他們對政 府越發不滿,並決定要為他們自身的權利進行抗爭。從去年 起,英語使用者嘗試要建立起他們自己的國家,就在昨天,在 一個公開的會議裡,他們表示他們不再是喀麥隆的一部分。他 們從此是一個新的國家「安巴佐尼亞(Ambazonia)」了。當喀 麥隆警方嘗試阻止這個會議時,至少有八名人民喪生。 (閱讀更多文章). (33-36) Language and Power: Cameroon's Story By Elisa Grant. 2 Oct 2017 In the modern world, being able to speak English is often a way to get power. However, this is not true for English speakers in Cameroon. To know why things are different in this African country. we need to go back one hundred years. In 1919,Kamerun (the name of Cameroon at the time) was cut into two parts: one belonged to France, and the other belonged to the UK. In 1960, the French Cameroon became the Republic of Cameroun, and the UK's part joined it in 1961. The new country changed its name to the Federal Republic of Cameroon. Although both French and English are Cameroon's official languages, only around 20% of its people speak English. Also, the government has been in French speakers' hands since the two parts became one country. For a long time, Cameroon's English speakers have felt they are not welcome in their own country. For example, it is very difficult for them to find jobs in the govemnment, and they are often asked to speak French in business and at official events. They have become more resentful at the government and decided to fight for themselves. Since last year, the English speakers have tried to build their own country. Yesterday, they said in a public meeting that they were not part of Cameroon anymore. They are now a new country, "Ambazonia." When the police tried to stop the meeting, at least eight people were killed.. Read more. 【文章翻譯】 語言與力量: 喀麥隆的故事 (Elisa Grant 報導/ 2017/10/2) 在現行世界裡, 能夠說英文通常是取得權力的方式之一。然 而,對於會說英文的人來說,在喀麥隆這個國家,這件事是行 不通的。為了瞭解在這個非洲國家裡,為何有如此的不同之 處,我們必須追溯回到一百年前。 在 1919 年時,卡梅隆(Kamerun) (當時喀麥隆的名字) 被切割 成為兩部分: 一部分屬於法國,而另一部分屬於英國。在 1960 年時,法屬喀麥隆變成喀麥隆共和國,而英屬喀麥隆的部分亦 在 1961 年時加入其中。這個新的國家將自己的國名改成「喀 麥隆聯邦共和國」。雖然法文跟英文都被列為喀麥隆的官方語 言,但是只有大約百分之二十的人民說英語。而且,自從兩個. ( D )33. Which map is most likely the map of Cameroon in 1962? (A) (B). (C). (D). 【題目中譯】哪一個地圖最有可能是 1962 年時喀麥隆的地圖? 【解答中譯】(A) (卡梅隆) (B) (左:英屬喀麥隆) (右:法屬喀麥隆) (C) (左:英屬喀麥隆) (右:喀麥隆共和國) (D) (喀麥隆聯邦共和國) 【解析】 根據文章第二段第五行,” 法屬喀麥隆變成喀麥隆 共和國,而英屬喀麥隆的部分亦在 1961 年時加入其 中。這個新的國家將自己的國名改成「喀麥隆聯邦 共和國」得知,從 1961 年開始,喀麥隆的領土已經 合而為一並且將聯邦“Federal”加入自己的國名而成 為“Federal Republic of Cameroon”。四個選項當中, 國土沒有分割且符合 1961 年之後喀麥隆的國名的選 項應為 (D)。 ( B )34.What does resentful mean in the reading? (A) Sad. (B) Angry. (C) Careful. (D) Worried. 【題目中譯】在文章中,resentful 這個字的意思為何? 【解答中譯】 (A) 傷心的 (B) 生氣的 (C) 小心謹慎的 (D) 擔心的 【解析】根據文章第三段前四行的敘述,在喀麥隆,英語使用 者在多種活動或工作中常覺得處處受限,權益受損,. 第 8 頁,共 11 頁. 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(9) 無法正常使用自己慣用的語言,且第五行還提到他們 要為自己而爭取奮戰,顯示在這一句中,這個字表現 出來的情緒應該是對政府不滿的,故此處答案選 (B) ( D ) 35.What does Cameroon’s government most likely think of Ambazonia? (A) It plans to do business with Ambazonia. (B) It needs Ambazonia for money and help. (C) It does not want to be part of Ambazonia. (D) It does not agree that Ambazonia is a country. 【題目中譯】喀麥隆政府對於安巴佐尼亞的態度最有可能為 何? 【解答中譯】 (A) 政府計畫與安巴佐尼亞談生意 (B) 政府需要安巴佐尼亞的金錢與幫助 (C) 政府不想成為安巴佐尼亞的一部分 (D) 政府不認可安巴佐尼亞為一個正式國家 【解析】根據文章第三段的最後一句,喀麥隆警方試圖阻止安 巴佐尼亞的成立會議且有民眾在此事件喪命可知,政 府的態度應是不贊同這個會議及其宣布的內容,因此 推論,喀麥隆政府不認可安巴佐尼亞的成立,故答案 選 D。 ( B )36.What does Elisa Grant try to tell readers by talking about the history of Cameroon? (A) Why speaking English is a way to get power. (B) Why English speakers in Cameroon have less power. (C) Why the two parts of Cameroon became one country. (D) Why only 20% of the people in Cameroon speak English. 【題目中譯】藉由述說喀麥隆的歷史,Elisa Grant 想要嘗試對 讀者表達什麼? 【解答中譯】 (A) 為什麼說英語是取得權力的方法之一 (B) 為什麼英語使用者在喀麥隆擁有較少的權力 (C) 為什麼被分割為二的喀麥隆能合而為一變成一個國家 (D) 為什麼在喀麥隆只有百分之二十的人民講英語. (37-39) THE SOUTHEND TRAIL has been popular with nature lovers for years.The 120-km trail passes beautiful lakes, crosses rivers, and goes through mountains and hills. This gives bird lovers some of the best places for birdwatching. The trail also takes you to the Southend Museum and to two famous castles, Edward Castle and Sloan Castle. It's best to plan one day for one part of the trail and start your hike early in the morning, because each part takes at least seven hours. If you don't want to walk, you can bike,but make sure you stay on the main trail, because the side trails are not wide enough for biking. There are two types of lodging for visitors. Camping is popular in summer, but it is only allowed on a few campgrounds (see the map). A more comfortable one is to stay at a hotel in one of the towns. You can find some very nice ones that also have breakfast.. 【文章翻譯】 南濱步道多年來一直是大自然愛好者中的流行勝地。總 長 120 公里的步道沿線經過美麗的湖泊、跨越河流、穿越 高山和丘陵。這提供了賞鳥者絕佳的觀賞地點。這條步道 也可以帶你到南濱博物館以及兩個有名的城堡,愛德華城 堡及索隆城堡。 最佳的一日行程是從其中一部分的步道開始,然後一大 早開始健行,因為每一個部分的步道都會花費至少 7 個小 時。如果你不想走路,你可以騎腳踏車,但要確定自己待 在主幹道上,因為分支步道對腳踏車而言不夠寬敞。 有兩種住宿方法提供給遊客。露營在夏天很受歡迎,但 只有少數露營地允許搭設帳棚(詳見地圖)。一個更舒適的方 式是留在其中一個小鎮的飯店中。你可以找到幾間很棒、 亦有附贈早餐的飯店。. 【解析】 文章開頭先點出現行世界的通論「講英語者得利」, 然後馬上舉反例帶出喀麥隆這個國家的特殊之處,接 著從歷史層面帶出喀麥隆以如此特殊之處的原因;第 三段著重在闡述因為歷史原因導致英語使用者在喀麥 隆的困境及抗爭的開始。從這些脈絡中,我們可以推 論出作者想要表達英語使用者在喀麥隆無法得利的歷 史成因及現況,故答案選 (B)。選項(A) 在此篇文章 中剛好是作者要來反駁的論點。選項(C) 只是此篇文 章的歷史成因。選項(D) 在文章裡沒有提到. ( C )37.What is recommended to people who are visiting the Southend Trail? (A) Camping on the side trails. (B) Biking along the side trails. (C) Hiking one part of the trail a day. (D) Visiting the museum in the morning. 【題目中譯】對於造訪南濱步道的遊客,什麼最為推薦? 【解答中譯】 (A) 在分支步道上露營。 (B) 沿著分支步道騎腳踏車。 (C) 在其中一部分的步道健行一天。 (D) 在早上造訪博物館。 【解析】露營僅能在部分露營區,A 不能選。分支步道不夠寬 敞無法騎腳踏車,B 不能選。文章中未提到博物館開 館時間,故不選 D。文章中第二段第一行有提到,最 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(10) 佳一日遊行程是早上挑一段步道健行,故答案選 C。 ( B )38.What does lodging mean in the reading? (A) A meal to have. (B) A place to stay in. (C) A time for visiting. (D) A way of moving around. 【題目中譯】文章中 lodging 是什麼意思? 【解答中譯】 (A) 一頓餐點。 (B) 一個住宿地點。 (C) 一個參觀時間。(D) 一個移動方式。 【解析】從 lodging 的下文可得知,在討論露營及飯店,所以 推測出 lodging 應為住宿的意思,故答案選 B。 ( A ) 39.Kaylen will start his trip from Cove. He plans to visit one of the old castles. He also wants to go birdwatching near the river. Which parts of the trail should Kaylen go on? (A) Parts 1 and 2. (B) Parts 1 and 2a. (C) Parts 2 and 3. (D) Parts 4 and 4a. 【題目中譯】Kaylen 將要從 Cove 科夫開始旅行。他計畫要造 訪其中一間古堡,他也想要在河岸旁賞鳥。他 應該從哪一段開始? 【解答中譯】 (A) 第一和第二部分。(B) 第一和第二 A 部分。 (C) 第二和第三部分。(D) 第四和第四 A 部分。 【解析】從地圖上面可以得知,兩個古堡的位置分別在 4A 上 和 2 上面,而河流有通過的地方是 1 和 3。綜合兩者, 加上從正上方 Cove 開始出發,應該要走 1 賞鳥再經 過 2 的索隆古堡。故答案選 A。 (40-43) English words are made of 26 letters, and palindromes and anagrams are two kinds of word games about spelling. A palindrome is a word or a sentence that reads the same from left to right or from right to left, 40 , “eye,” “Bob,” “my gym,” and “Was it a car or a cat I saw?” An anagram of a word or words is made by putting the letters of the word or words in a different way. Look at the words and their anagrams below. Can you think of other possible anagrams of these words?. Anagrams are often longer words that don't really mean anything but are fun to say. Sometimes they can even mean something 42 , like when a common word, “restaurant,” becomes “Eat rats, run!” Actually, palindromes and anagrams are 43 . Palindromes can be used to learn mathematics and make music. Anagrams are also a good way to hide something. In history, people often hid their important studies in anagrams. Can you think of any other way to use them?. 【文章翻譯】 英文單字是由 26 個字母組成的,而 palindromes(迴文)及 anagrams(相同字母異序詞/異位構詞) 則為兩種關於拼字的字 謎遊戲。回文是指一個字或者一個句子不管由左唸到右或由右 讀到左都是相同的,_(40)_“eye” “Bob” “my gym” 及“Was it a car or a cat I saw?” 都是此例。至於一個單字或多個單字的異 序詞,是將單字的字母用不同的方式排列組合而成新的單字 們。請看下列單字及其異位構詞的組成。你還能想出其他這些 字的可能異位構詞嗎? 地球 心臟 在…其中 變濕了 一條領帶 我吃 錯誤 異位構詞通常為較長的字詞但不全然有實際上的意義,只是 為了有趣而生。有時候它們甚至表示出_(42)__的意思,就像 常見的單字「餐廳」 經過重新排列組合其字母,變成語句「吃 老鼠,跑!」 事實上,回文跟異位構詞是 _(43)_,回文可以用在學習數 學及音樂製作。異位構詞是一個可以隱藏事情的好方法。歷史 上,人們經常將重要的研究隱藏在異位構詞裡。你還能想出其 他可以妥善運用它們的方法嗎? ( D ) 40. (A) in fact (C) of course. (B) at first (D)for example. 【解答中譯】(A) 事實上 (B) 起初 (C) 當然 (D) 舉例來說 【解析】此空格前文是在講解回文的意思,後文是迴文的單字 舉例,故可以推論此處空格要填 (D) 舉例來說 ( C )41. (A) take sit (B) Ms Easy (C) it makes (D) me steak 【解答中譯】(略) 【解析】根據前文,此處要找出 mistake 的異位構詞,即是 將 mistake 這個單字的字母打散重新排列組合,且要 完全使用到 mistake 的所有字母,不增不減,故可推 論出答案為 (C)。 第 10 頁,共 11 頁. 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(11) ( A ) 42.(A) strange (B) difficult (C) delicious (D) important 【解答中譯】(A) 奇怪的 (B) 困難的(C) 好吃的 (D) 重要的 【解析】根據此空格前文,有時候異位構詞出新的字或詞並沒 有什麼特殊意義,只是為了有趣,而空格後方給的例 子真的是沒有什麼特別意思,甚至怪異,因此答案推 論為(A) ( A ) 43. (A) more than just games (B) often played in public (C) not so popular as before (D) not first used to learn words 【解答中譯】 (A) 不只是遊戲 (B) 經常在公眾場合被使用玩樂 (C) 不再像以往那麼受歡迎 (D) 不是第一次被使用在學習單字 【解析】根據空格後文提出,這兩個單字詞遊戲可使用的範圍 不侷限在遊戲或語言教學,還可廣泛使用在數學及音 樂,甚至其他特殊運用,可推論此題答案應選 (A) 不 只是遊戲。. 國三升高一看這裡!翰林獨家提供銜接影音 讓您未來順利銜接 108 高中新課綱: www.ehanlin.com.tw/event/108pre-senior. 免費觀看 歡迎分享.

(12)

Referensi

Dokumen terkait

由文章最末段我們可得知教宗是哪裡人? A 亞洲 B 南美洲南美洲南美洲南美洲阿根廷阿根廷阿根廷阿根廷 C 北美洲 D 法國 第49至52題為題組 在激進派及廣告商廣告商廣告商廣告商的高漲壓力下,臉書加強努力踢除仇恨言 論,特別是反婦女的暴力言論。這個行動在婦女團體發起為期一