• Tidak ada hasil yang ditemukan

APSKAITOS DUOMENŲ KELIAS

Dalam dokumen Buhalterinė apskaita: teorija ir praktika (Halaman 37-42)

BUHALTERINĖS APSKAITOS FORMAVIMO SISTEMA

2.5. APSKAITOS DUOMENŲ KELIAS

Atidžiai išnagrinėjus dokumentu pagrįstą ūkinę operaciją, jai pa-vaizduoti apskaitoje atliekame buhalterinį įrašą – užrašome sąskaitos numerį, nurodome, debetui ar kreditui ją priskiriame, ir nurodome šios operacijos sumą. Ši informacija nuolat kaupiama apskaitos registruose.

Apskaitos registras – remiantis apskaitos dokumentais parengta ūkinių operacijų suvestinė, kurioje apibendrinti jų duomenys. Viskas čia užrašyta, niekas negali būti pamiršta!

Apskaitos registruose užregistruotą ir susistemintą apskaitos infor-maciją kur kas lengviau naudoti įmonės veiklai vykdyti bei analizuoti, nei ją gauti kaskart vartant pirminius dokumentus.

Apskaitos registrų formą, turinį ir skaičių nusistato ūkio subjek-tas pagal savo poreikius. Dažniausiai naudojami šie apskaitos registrai: Didžioji knyga, bendrasis žurnalas, specialieji žurnalai, bandomasis ba-lansas.

Pildant šiuos registrus, būtina laikytis tam tikrų taisyklių:

1) apskaitos registruose ūkinės operacijos ir ūkiniai įvykiai regis-truojami pagal apskaitos dokumentus chronologine, sistemine, chronologine ir sistemine arba kita tvarka. Apskaitos registrą pasirašo jį sudaręs asmuo;

2) apskaitos registruose ūkinių operacijų ir ūkinių įvykių duome-nys užregistruojami ūkinės operacijos arba ūkinio įvykio dieną arba iškart po to, kai galima tai padaryti;

3) apskaitos registrai gali būti rašomi ranka arba techninėmis prie-monėmis. Apskaitos duomenis kompiuterinėse laikmenose gali-ma saugoti tik tuo atveju, kai yra atspausdinti apskaitos registrai. Pasibaigus finansiniams metams, apskaitos registrai susiuvami (įrišami), jų lapai sunumeruojami, paskutiniame lape nurodo-mas lapų skaičius.

Bendrajame žurnale kiekvieną dieną registruojamos ūkinės ope-racijos chronologine tvarka, nurodant datą, trumpą opeope-racijos aprašy-mą, koresponduojančias sąskaitas ir operacijos sumą.

Specialiųjų žurnalų prireikia tada, kai įmonė yra didesnė ir jai nepatogu visas operacijas įrašyti į vieną žurnalą. Tokiu būdu sudaromi atskiri žurnalai, pvz., pirkimų skolon žurnalas, pinigų gavimo žurnalas, pinigų mokėjimo žurnalas ir pan. Likusios operacijos, kurių įmonė ne-priskiria specialiesiems žurnalams, registruojamos bendrajame žurnale. Didžioji knyga – ją galime įsivaizduoti kaip knygą su daug pus-lapių. Kiekvienas Didžiosios knygos puslapis skirtas atskirai sąskaitai. Metų pabaigoje apskaičiuojama kiekvienos sąskaitos apyvarta ir likutis. Pagal sąskaitų likučius sudaroma finansinė atskaitomybė.

!

Atkreipkite dėmesį, kad šiandien apskaitos registrų nevartome, kaip laikraščio „Financial time“ ar „Apskaitos aktualijos“, o ir Didžioji knyga nėra jau tokia sunki ir didelė – duomenys dažniausiai yra kompiuterių atmintyje ir, padarius vieną įrašą kompiuterinėje programoje, informacija apie ūkinę operaciją automatiškai perduodama į įvairius žurnalus.

Bandomasis balansas – tai toks registras, kuriame nurodomos visos per tam tikrą laikotarį įmonėje naudojamos sąskaitos, įrašant jų numerį ir pavadinimą, taip pat kiekvienos sąskaitos likutį laikotarpio pradžioje, laikotarpio debeto ir kredito apyvartą bei likutį laikotarpio pabaigoje.

!

Labai svarbu – bandomojo balanso ataskaitoje visų sąskaitų ben-dra debeto likučių suma laikotarpio pradžioje lygi likučių laikotarpio pra-džioje kredito sumai. Ši taisyklė galioja ir likučiams laikotarpio pabaigoje.

2 Tema. Buhalterinės apskaitos formavimo sistema

!

Labai svarbu – bandomojo balanso visų sąskaitų bendra debeto apyvarta yra lygi visų sąskaitų kredito apyvartai.

Jei nėra šių lygybių, reikia ieškoti apskaitos klaidų!

Šiuo registru apskaitos specialistai gali patikrinti apskaitos tikslu-mą, taip pat atidžiai peržiūrėti visų sąskaitų apyvartas ir likučius. Re-miantis teisingai užpildyto bandomojo balanso duomenimis sudaromos finansinės ataskaitos.

SĄVOKA REIKŠMĖ KLAUSIMAI PASIKARTOTI

• Kaip suprantate teiginį „apskaitos sąskaita“?

• Kaip sudarytas įmonės sąskaitų planas? Ar jis būtinas buhalterinei apskaitai tvarkyti?

• Kokius žinote buhalterinės apskaitos registrus? • Kuo skiriasi buhalterinės apskaitos ūkinių operacijų

aps-kaita kaupimo principu nuo piniginiu principu tvarko-mos apskaitos?

• Kaip suformuojamas pagrindinis buhalterinės apskaitos registras Didžioji knyga?

Apskaitos įrašas Ūkio subjekto ūkinių operacijų ir įvykių grupavimas sutei-kiant jiems debeto ir kredito sąskaitų pavadinimus. Tai svarbiausias pirminis apskaitos registrų sudarymo etapas. Aklas įrašas

(žargonas) Neinformatyvus dvejybinis apskaitos įrašas, kuriame nu-rodoma tik sumos ir koresponduojančių debeto ir kredito sąskaitų numeriai be jokio komentaro.

Debetas / kreditas 1) sąskaitos priskyrimas tam tikrai vietai Didžiojoje kny-goje pagal ūkinės operacijos turinį;

2) ūkinės operacijos turinio pozicija, rodanti turto, kapita-lo ar pajamų ir sąnaudų didėjimą arba mažėjimą; 3) buhalterinės apskaitos terminai.

Debeto / kredito įtaka apskaitos informacijai atsiranda tik šalia parašius sąskaitos kodą.

Pvz., a) pinigai yra turtas ir yra aktyvinė sąskaita. D27 reiš-kia gauti pinigai (pinigų sąskaitos didėjimas); K27 reiškia ūkinė operacija, susijusi su pinigų mažėji-mu (pinigų sąskaitos mažėjimas);

b) skolos tiekėjams yra įsipareigojimai ir yra pasyvinė sąskaita. Skolų didėjimas bus K443, apmokėdami jas, rašysime D443 ( jos sumažėjo).

Debetinės apyvartos Visos apyvartos kairėje Bendrojo žurnalo pusėje. Pirmas įrašo ženklas „D“

Dvejybinis įrašas Ūkinių operacijų ar įvykių registravimo būdas apskaitoje, vadovaujantis kaupimo principu.

Ūkinė operacija apskaitoje registruojama du kartus: vienas įrašas debete, kitas tos pačios sumos – kredite.

2 Tema. Buhalterinės apskaitos formavimo sistema

Įsipareigojimai

(skolintas kapitalas) Prievolė, atsiradusi ūkio subjektui dėl gautos naudos (įsigijo turto, pasinaudojo paslaugomis kitų ūkio subjektų ir pan.) Kreditinės apyvartos Visos apyvartos dešinėje bendrojo žurnalo pusėje. Antras

įrašo ženklas „K“

Nuosavybė Turto dalis, pagrįsta juridiniais dokumentais, įrodančiais turto priklausomybės santykį su savininku ir disponavimo tuo turtu dydį.

Paprasta sąskaitų

korespondencija Vienas ūkinės operacijos įrašas, pvz., D271 K 241 (Pirkėjai apmokėjo už prekes: į banko atsiskaitomąją sąskaitą įplau-kė pinigai – jų padaugėjo, o pirįplau-kėjų skola sumažėjo). Registras Tai sukauptų buhalterinių operacijų suvestiniai duomenys

pagal tam tikrą požymį per tam tikrą laikotarpį. Sudėtinė sąskaitų

korespondencija Keli (ne mažiau kaip du) įrašai tai pačiai ūkinei operacijai buhalterinėje apskaitoje atvaizduoti. Pvz., D 241 K 501; D 241 K 4801 (mokėtinas PVM) Pirkėjas nusipirko prekių: debetuojami pirkėjai – jų skola padidėja, įmonė gaus pagrindinės veiklos pajamas – kre-dituojame pajamas, ir atsiranda įsipareigojimas valstybei sumokėti PVM mokestį – didėja įsipareigojimai.

Sąskaita Sąskaitų plano kodas (numeris), reikalingas panašioms ūkinėms operacijoms registruoti ir duomenims sisteminti. Užtikrina dvejybinio įrašo naudojimą ir teisingą duomenų grupavimą. Jose sukaupiama informacija, parodanti ūkio subjekto turtą, nuosavą kapitalą, įsipareigojimus bei paja-mas ir sąnaudas.

Sąskaitų skirstymas Tai ūkinių operacijų funkcijų vykdymo eiga.

Sąskaitų planas Tai sąrašas sąskaitų, skirtas ūkinei informacijai koduoti. Sąskaitų planą sudarančių sąskaitų visuma priklauso nuo ūkio subjekto juridinės formos ir veiklos specifikos. Sąskaitų klasės Tai vienarūšių sąskaitų grupė sąskaitų plane.

Turtas Tai ekonominiai ištekliai, kurie turi savininką ir kuriais disponuodama įmonė tikisi ateityje gauti tam tikrą naudą (pelną). Turtu laikytina tik ta gėrybių dalis, kuri atneš įmo-nei naudą, pasireiškiančią pelnu.

Materialiosios, nematerialiosios ir finansinės vertybės, kurias valdo, naudoja ir jomis disponuoja įmonė ir kurias naudodama tikisi gauti ekonominės naudos.

Veiklos rezultatas 1) skirtumas tarp pajamų ir sąnaudų;

2) finansinių metų veiklos uždarymas, kai per tarpinę sąs-kaitą išvedamas ūkio subjekto ekonominės veiklos

Dalam dokumen Buhalterinė apskaita: teorija ir praktika (Halaman 37-42)

Dokumen terkait