Membawa perbezaan kepada masa depan kewangan pelanggan kami.

39 

Loading....

Loading....

Loading....

Loading....

Loading....

Teks penuh

(1)

Membawa perbezaan

kepada masa depan

kewangan pelanggan kami.

HSBC Amanah Takaful Dana Berkaitan Pelaburan

(2)

HSBC Amanah Takaful telah menerima anugerah berikut daripada Malaysian Takaful Association (MTA).

 Pengeluar Bankatakaful Terbaik 2011, 2012, 2013 dan 2014

(3)

Di HSBC Amanah Takaful,

kami memahami betapa

pentingnya bagi memastikan

keperluan kewangan pelanggan

dan menghubungkannya dengan

peluang yang ada. Kami berhasrat

untuk berada di mana adanya

pertumbuhan, yang membolehkan

perniagaan berkembang dan

ekonomi menjadi makmur,

dan akhirnya dapat membantu

bagi memenuhi harapan dan

merealisasikan cita-cita mereka.

Kami berterima kasih atas

sokongan anda dan akan terus

meningkatkan usaha kami dalam

menyediakan penyelesaian

(4)

Pesanan daripada HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Berhad

Pelanggan Yang Dihargai,

Bagi pihak HSBC Amanah Takaful, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan atas kepercayaan dan kesetiaan anda terhadap jenama HSBC dan sokongan anda sepanjang tahun lepas. Oleh itu, dengan sukacitanya saya ingin membentangkan Laporan Prestasi Dana Tahunan 2017.

Pada tahun lepas, HSBC Amanah Takaful kekal nombor 1 dengan bahagian pasaran terbesar bagi segmen yang berkaitan dengan Sumbangan Pelaburan Tunggal dalam tempoh tiga tahun berturut-turut dari 2015 hingga 2017 dan bahagian pasaran kami dalam segmen ini berkembang dari 45% pada 2016 kepada 76% pada tahun 2017. Pada bulan Februari 2016, kami memperluaskan pilihan pelaburan para pemegang sijil sedia ada dan baru dengan pelancaran dua dana berkaitan pelaburan baru iaitu Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful (Pendapatan Tetap Tempatan) dan Dana Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful (Ekuiti Global). Pada akhir Disember 2017, kedua-dua dana ini telah meningkatkan jumlah dana mereka dengan ketara kepada masing-masing RM22 juta dan RM54 juta.

Kami menawarkan pelbagai Solidariti Keluarga dan Takaful Am kepada pelanggan dan pelanggan korporat dan jumlah aset kami meningkat 8% + tahun ke tahun kepada lebih RM1.37 bilion pada Disember 2017. Data yang disediakan oleh Insurance Services Malaysia mengesahkan pertumbuhan HSBC Amanah Takaful telah mencapai pertumbuhan tertinggi dalam tahun ke tahun sebanyak 50% dalam perniagaan Takaful Keluarga, yang mengatasi pertumbuhan industri sebanyak 10% dan pertumbuhan pengendali Takaful yang lain dalam segmen yang sama. Dalam matlamat kami untuk menjadi penyedia Takaful utama di Malaysia, kami tetap komited untuk menyediakan pelanggan kami dengan produk yang berprestasi dan inovatif yang heabat untuk memenuhi keperluan kewangan mereka. Kami telah berjaya melancarkan Takaful FutureSecure, pelan pertama seumpamanya di pasaran takaful pada Oktober 2017. Produk baru ini merupakan pelan takaful keluarga sumbangan tunggal patuh Syariah yang menyediakan liputan kematian dan membolehkan para pelanggan meninggalkan warisan kasih sayang mereka setelah mereka tiada. Para pelanggan dapat menikmati pulangan yang stabil dengan pelan ini untuk membantu mengembangkan aset mereka dan memastikan perancangan dan peruntukan warisan kewangan mereka.

HSBC Amanah Takaful telah berjaya dengan baik dan akan terus berkembang. Pencapaian kami selama ini adalah kepercayaan kepada profesionalisme dan dedikasi para pekerja kami dalam menyediakan hanya cadangan terbaik kepada para pelanggan kami. Bagi pihak warga kerja, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan atas kepercayaan anda yang diberikan kepada kami. Dengan sokongan anda yang teguh, kami akan terus berusaha untuk mencapai kecemerlangan dan terus maju dengan kejayaan.

Yang benar,

Yahya Adnan Ahmad

(5)

Kandungan

3 Kajian Pasaran

6 Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect 9 Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect

12 Dana Dividen HSBC Amanah Takaful

15 Dana Ekuiti Islam Asia Pasifik HSBC Amanah Takaful 17 Dana Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful 19 Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful

Penyata kewangan

22 Laporan Pegurus

23 Penyata Aset dan Liabiliti

24 Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan 25 Penyata Perubahan Nilai Aset Bersih 26 Penyata Aliran Tunai

28 Nota Kepada Penyata Kewangan 33 Penyata oleh Pengurus

(6)

3

Kajian Pasaran bagi tahun berakhir Disember 2017

Ekuiti - Kajian Pasaran

Ekuiti tempatan bergerak seiring dengan pasaran global pada suku pertama 2017, disokong dengan kedudukan ringgit yang kukuh menerusi usaha Bank Negara Malaysia (BNM) menangani spekulasi mata wang. Ekuiti Malaysia terus meningkat pada awal suku kedua, disokong oleh aliran dana asing yang berterusan dan nilai ringgit yang semakin kukuh. Sekitar akhir suku kedua, aktiviti keuntungan berlangsung sebaik menjelang Hari Raya, yang juga bertepatan dengan berita penggabungan dan pengambilalihan (M&A) seperti DRB Hicom dan Zhejiang Geely menandatangani perjanjian bagi 49.9% kepentingan dalam Proton. Pasaran ekuiti Malaysia memasuki kadar tidak menentu pada suku ketiga disebabkan oleh sambutan kurang memberangsangkan terhadap Tawaran Awam Awal (IPO) terbesar di Malaysia sejak 2012. Atas sebab kurang keyakinan awam terhadap IPO berkenaan, ianya telah menyebabkan pencapaian kurang memuaskan seperti yang dilaporkan pada hari terakhir bulan. Walaupun Pertumbuhan sebanyak 5.8% bagi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia untuk suku kedua dari tahun ke tahun memberangsangkan, tetapi ianya tidak mencukupi untuk memacu minat pelabur. Pasaran ekuiti Malaysia memulakan suku keempat dalam mod pembetulan dengan saham-saham terbesar akur pada harga pasaran walaupun dengan peningkatan harga minyak mentah Brent dan pembentangan Bajet 2018. Pengumuman Bajet 2018 pada 27 Oktober adalah seperti yang dijangkakan, di mana ianya memberi tumpuan kepada peningkatan pendapatan boleh guna bagi isi rumah, khususnya kepada kelompok berpendapatan 40% (B40) terendah, dengan bayaran tunai khas yang dibuat kepada 1.6 juta penjawat dan pesara awam. Pasaran ekuiti di Malaysia kekal lemah walaupun dengan pertumbuhan KDNK lebih tinggi daripada yang dijangkakan bagi suku ketiga 2017 seperti yang dilaporkan pada bulan November, dan dengan jangkaan peningkatan Kadar Dasar Semalaman Bank Negara yang berpotensi untuk meningkat pada 2018. FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBMKLCI) menutup tahun yang ditinjau pada kadar 1,796.81 mata, lebih tinggi sebanyak 9.45%. Indeks Emas FTSE Bursa Malaysia (FBMEMAS) yang lebih luas ditutup tempoh tinjauan pada 13,302.92 mata lebih tinggi sebanyak 10.72%.

Ekuiti global meningkat pada tahun ini dengan kebanyakan pasaran maju walaupun rancangan oleh bank-bank pusat utama untuk menormalkan dasar monetari dan ketegangan geopolitik yang melanda. Suku pertama 2017 menyaksikan pasaran global memulakan tahunnya dengan nota positif dengan jangkaan bahawa dasar-dasar Trump untuk Amerika Syarikat (AS) akan bersifat reflasionari, tertumpu pada pemotongan cukai dan pembaikpulihan cukai korporat, perbelanjaan infrastruktur di Amerika Syarikat, dan peningkatan perlindungan. Pasaran global terus menunjukkan prestasi yang baik pada suku kedua 2017 meskipun terdapat ketidakpastian mengenai potensi perlindungan perdagangan Amerika Syarikat, pilihan raya Perancis, pilihan raya United Kingdom (UK), ketegangan dengan Korea Utara, dan kebimbangan bekalan minyak mentah. Para pelabur terutamanya banyak terganggu dengan isu dasar di antara AS dan China, mengenai normalisasi, dan mengenai potensi pembaharuan cukai pada suku kedua 2017. Sekitar suku ketiga 2017, Rizab Persekutuan AS memberi satu lagi isyarat kenaikan kadar menjelang akhir tahun. Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) juga mengumumkan keputusan mereka untuk memperluaskan perjanjian pemotongan pengeluarannya selama 9 bulan lagi bagi memberikan sokongan kepada harga minyak. Menjelang akhir suku keempat 2017, minyak mentah Brent mencecah USD66.8 setong, di mana tahap yang tidak dilihat sejak Mei 2015, disokong oleh pengurangan pengeluaran OPEC dan peningkatan prospek permintaan memandangkan pemulihan pertumbuhan global terus berjalan. Keyakinan zon euro telah diangkat oleh ekonomi optimis ditambah dengan hasil pilihan raya positif di Perancis dan Belanda. Ini telah mengatasi pembincangan yang berlarutan untuk membentuk kerajaan campuran di Jerman dan Brexit yang tidak dapat diselesaikan. Selain itu, prospek perniagaan di Jepun cerah, dengan kemenangan Perdana Menteri Shinzo Abe yang kini menguatkan lagi kedudukannya. Walaupun prestasi pasaran maju memberangsangkan, pasaran baru muncul mengatasi mereka terutamanya saham China yang meningkat pada pertumbuhan ekonomi yang paling berdaya tahan, seperti yang dibentangkan dalam Kongres Kebangsaan dan kenaikan mendadak dalam stok internet. Di peringkat sektor, bahan-bahan mentah di seluruh dunia menunjukkan prestasi yang baik, stok teknologi meninggkat, dan sektor tenaga didorong dengan penstabilkan harga minyak. Di kebanyakan pasaran kewangan utama, keuntungan pasaran saham terus meningkat, dan boleh menjadi momentum untuk pertumbuhan berterusan pada 2018. Pada 2017, Indeks MSCI AC World Islamic naik 20.15% manakala Indeks MSCI Asia Pacific ex-Japan meningkat sebanyak 37.32% dalam Terma USD.

(7)

4

Pendapatan Tetap - Kajian Pasaran

Pada tahun 2017, pasaran bon kekal kukuh dengan hasil yang baik meskipun dengan prospek yang mengetatkan keadaan kewangan dan ketidakpastian dasar sekitar pentadbiran tidak stabil yang diterajui oleh Presiden AS, Donald Trump. Meningkatkan ketegangan antara Amerika Syarikat dan Korea Utara, termasuk mempamerkan kekuatan tentera dan menghentam, telah mengancam kestabilan pada dasarnya tetapi mempunyai sedikit impak ke atas pasaran atau hasil berpindah dengan ketara. Di peringkat domestik, petunjuk terkini telah mengesahkan daya tahan ekonomi yang disokong oleh eksport yang teguh dan permintaan domestik yang kukuh. Jumlah eksport Malaysia meningkat hampir 19% kepada RM935.4 bilion pada 2017, mencatatkan pertumbuhan terbanyak sejak tahun 2005, disokong oleh eksport elektrik dan elektronik (E&E) dan juga komoditi utama. Harga minyak mentah yang lebih tinggi juga memberi kesan positif kepada ekonomi terutamanya apabila harga minyak melonjak pada paras tertinggi sepanjang tempoh 3 tahun sebanyak USD66.8 setong. Bajet 2018 dibentangkan berdasarkan purata harga minyak mentah Brent hanya sebanyak USD52 setong akan meningkatkan tabung kerajaan dan mengukuhkan kedudukan fiskalnya.

Ringgit mengakhiri Disember pada paras tertinggi pada 2017, ditutup pada RM4.05 berbanding dolar AS berbanding RM4.49 pada akhir Disember 2016. Keuntungan dalam Ringgit disokong oleh aliran asing yang memasuki pasaran bon dan ekuiti tempatan yang mencerminkan asas ekonominya. Keseluruhan aliran masuk bersih sekuriti hutang asing meningkat sebanyak RM2.7 bilion pada Disember 2017, disokong oleh aliran masuk ke dalam MGS sebanyak RM4.1 bilion dan GII berjumlah RM0.6 bilion. Jumlah pegangan asing MGS dan GII masing-masing meningkat kepada 45.1% dan 6.9% pada bulan Disember. Mengenai perkembangan dasar monetari, BNM menunjukkan kecenderungan lebih agresif dalam penyata dasar monetari Novembernya, yang membayangkan potensi tinjauan semula tahap keupayaan kewangan semasa di belakang pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh dan harga minyak mentah yang lebih tinggi yang telah meningkatkan data inflasi. Secara global, bank-bank pusat lain dijangka mengikuti dan mengetatkan dasar monetari, dengan Rizab Persekutuan AS memulakan proses penarikan balik penyata imbangan secara besar-besaran serta membimbing 3 kenaikan kadar pada 2018. Bank Sentral Eropah (ECB) juga memulakan untuk mengurangkan pembelian bonnya memandangkan pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh bagi membebaskan Eurozone daripada rangsangan kewangan.

Berbanding dengan 2016, bon ringgit telah menamatkan 2017 pada kedudukan yang lebih kukuh. Jumlah terbitan bon korporat melonjak sebanyak RM38.2 bilion atau 45.0% kepada RM122.9 bilion (2016: RM84.8 bilion), paras tertinggi sejak 2012 (RM123.8 bilion). Semua segmen bon korporat mencatatkan kenaikan pada 2017 dengan bon korporat yang diberi nilai sebagai penyumbang

terbesar terhadap terbitan kasar. Segmen ini meningkat sebanyak RM16.5 bilion kepada RM55.8 bilion, menjadikan 45.4% daripada jumlah terbitan kasar bagi tahun ini. Bon korporat AAA dan AA (termasuk Cagamas) terus menyumbang sebahagian besar terbitan kasar dengan bahagiannya sebanyak

92.5% daripada jumlah bon yang dinilai (2016: 91.4%). Hasil bagi bon-bon kerajaan dan bon-bon korporat berakhir dengan ketara lebih rendah pada tahun 2017 dengan bon-bon kerajaan mendahului, terutamanya MGS yang terletak di sepanjang belakang perut lengkung. Hasil penanda aras pada kedua-dua 3 tahun dan 10 tahun turun sebanyak 25 bps dan 31 bps kepada 3.32% dan 3.91% masing-masing. Bagi bon-bon korporat, hasil pada bon yang diberi penarafan AAA, AA dan A jatuh sebanyak dua bps kepada 29 bps sepanjang lengkung 3 tahun dan 10 tahun pada 2017 dengan bon korporat kadar A yang semakin meningkat. Penyebaran kredit juga lebih rendah pada tahun 2017 berbanding tahun sebelumnya. Permintaan untuk bon korporat juga didorong oleh ringgit yang lebih kukuh, jangkaan kadar faedah yang lebih tinggi pada 2018 dan terbitan yang lebih tinggi daripada penerbit gred pelaburan. Semua Quantshop MGS All-Index dan BPAM Corp All-Index menghasilkan pulangan 1 tahun masing-masing sebanyak 5.60% dan 5.28% pada tahun 2017.

Kajian Pasaran bagi tahun berakhir Disember 2017

(sambungan)

(8)

5

Ekuiti & Pendapatan Tetap - Tinjauan Pasaran

Momentum pertumbuhan dalam pasaran Ekuiti dijangka berterusan pada 2018 di tengah-tengah kemeruapan yang semakin meningkat di pasaran global. Walaupun data ekonomi semasa masih menunjukkan bahawa pemulihan global yang sedang dilaksanakan dijangka menghasilkan momentum yang baik, pelabur terus bingung sama ada ini bermakna Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) akan lebih agresif dengan kenaikan kadar mereka daripada yang dijangkakan. Presiden AS, Trump memutuskan untuk menjalankan salah satu janji pilihan rayanya dengan mengenakan tarif yang tinggi terhadap import keluli dan aluminium dari China, Kanada, dan EU. Langkah perlindungan ini perlu dipantau kerana ia adalah salah satu janji pilihan raya yang membimbankan kebanyakan negara-negara perdagangan. Langkah AS yang amat protektif akan mengundang tindak balas dari rakan dagang mereka yang boleh memberi impak negatif terhadap pertumbuhan global. Walaupun Malaysia tidak dilindungi oleh pembetulan yang dirasakan oleh pasaran global, ianya sentiasa merupakan pasaran beta yang rendah dan kecairan institusi tempatan harus memberi sedikit sokongan kepada pasaran ekuiti. Para pelabur akan berjaga-jaga tentang kenaikan kadar FOMC AS yang akan datang, Laporan Tahunan tahunan BNM akan mendedahkan ramalan pertumbuhan BNM untuk Malaysia, dan membuat spekulasi terhadap Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) akan datang. Volatiliti boleh meningkat pada tahun ini berikutan pasaran sedang menyesuaikan diri dengan pembalikan kitaran pemotongan kadar, dengan bank-bank pusat global dijangka secara beransur-ansur menaikkan kadar faedah dan memulakan pelepasan penyata imbangan mereka. Mana-mana pembetulan pasaran boleh memberi peluang kepada pelabur untuk mengumpul saham yang pada dasarnya kukuh dengan penilaian yang lebih menarik. Prospek pasaran untuk KLCI harus lebih bertenaga. Pasaran akan melihat pertumbuhan pendapatan yang lebih baik sebagai pemangkin pada tahun hadapan, kerana para pelabur juga berdagang dengan jangkaan PRU14 yang dijadualkan pada Ogos 2018. Pasaran ekuiti tempatan dijangka terus disokong oleh pelabur institusi domestik serta pelabur asing dengan pengukuhan Ringgit yang dapat menarik perhatian mereka.

Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Pusat (MPC) telah menunjukkan bahawa sektor swasta akan terus menjadi pemacu terbesar pertumbuhan pada 2018, yang mungkin dirangsang dengan pemotongan cukai individu dan wang tunai yang diumumkan dalam Bajet 2018. Oleh itu, pasaran menjangka BNM untuk menormalkan semula dasar monetari dengan menaikkan OPR hanya sekali kepada 3.25% pada tahun 2018. Bank pusat juga menambah bahawa, tumpahan positif ke atas kesan daripada eksport akan membantu permintaan dalam negeri dan akan menyokong pertumbuhan seterusnya membawa kepada data pengguna yang lebih baik. Agensi penarafan tempatan MARC meramalkan sektor korporat dan institusi kewangan akan terus stabil pada 2018 disokong oleh jangkaan persekitaran operasi dan makro yang stabil. Pembekalan bon dijangka menyaksikan sedikit kesederhanaan pada 2018. Beberapa bon terbitan mungkin akan dibawa ke hadapan pada 2017 berdasarkan jangkaan kadar persekitaran yang lebih tinggi pada 2018 dan kemungkinan kos pinjaman yang lebih tinggi. Ketidakpastian politik yang disebabkan oleh PRU14 adalah salah satu lagi faktor yang boleh melambatkan aktiviti penjanaan dana pada separuh pertama 2018. Walau bagaimanapun, satu penerbitan baru yang cekap akan dikeluarkan daripada penerbit biasa seperti entiti yang berkaitan dengan kerajaan untuk membiayai projek infrastruktur termasuk sektor kereta api dan kuasa. Pemain hartanah dan institusi kewangan juga dijangka memasuki pasaran hutang tempatan, memperluaskan lagi pengeluaran pinjaman di sokong kredit yang stabil bagi memperbaiki keadaan ekonomi dalam negeri. Walaupun prospek mata wang yang lebih baik untuk Ringgit mungkin memberi sedikit tahap sokongan kepada pasaran, risiko pembalikan aliran asing mungkin tidak didiskaun dengan PRU14 akan datang. Pengambilan bon korporat Malaysia dijangka meningkat secara beransur-ansur tahun ini di tengah-tengah prospek dasar norma monetari. Kadar faedah yang lebih tinggi, bagaimanapun, boleh menyebabkan kenaikan dalam turun naik pasaran bon. Prospek pertumbuhan ekonomi Malaysia yang positif, peningkatan sentimen perniagaan, permintaan pelabur yang kukuh, dasar dan peraturan kerajaan yang menyokong, serta Ringgit yang lebih kukuh akan membantu potensi kenaikan hasil daripada bon korporat Malaysia.

Kajian Pasaran bagi tahun berakhir Disember 2017

(sambungan)

(9)

6

Objektif Pelaburan

Dana ini bertujuan untuk mencapai pertumbuhan modal dalam jangka pertengahan hingga panjang menerusi dalam portfolio pelbagai skim pelaburan kolektif yang patuh Syariah (“Dana

Sasaran”) yang melabur terutamanya dalam Sukuk dan sebarang aset cair yang dibenarkan di bawah prinsip Syariah.

Yuran dan Caj

Yuran Pengurusan Dana – 1.00% setahun daripada nilai Dana.

(Yuran ini dikenakan untuk pengurusan portfolio secara berterusan.)

Yuran ini dikira berdasarkan nilai Dana. Ia diakru setiap hari apabila menentukan harga unit Dana. Tiada yuran atau bayaran terselindung dikenakan untuk menguruskan Dana ini.

Kajian Strategi Pelaburan Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect

(1 Januari 2017 hingga 31 Disember 2017)

Pada tahun yang ditinjau, Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect mencatatkan pulangan 4.02% berbanding kadar penanda aras Maybank GIA Tier II 12-Bulan yang mencatatkan 3.30%. Dana ini dilaburkan sehingga 100% daripada Nilai Aset Bersih (NAB) dalam dua Dana Sasarannya, iaitu Pacific Dana Murni dan Dana Affin Hwang Aiiman Income Plus dalam tempoh 8 bulan pertama tahun 2017. Berikutan tinjauan dalaman pada separuh pertama tahun 2017, pihak pengurusan telah melaksanakan perubahan melalui pendekatan Dana ke Dana Pengumpan dengan membuang Dana Murni Pacific daripada pelaburannya yang berkuatkuasa 1 September 2017. Tiada kesan kepada pelan takaful berkaitan pelaburan yang sedia ada memandangkan liputan masih tidak terganggu dengan pilihan dan ciri-ciri yang sama. Yuran pengurusan dana tetap sama. Semua perbelanjaan yang berkaitan dengan peralihan ini ditanggung oleh pengendali Takaful. Tiada pengagihan pendapatan yang dicadangkan dan/atau dibuat sepanjang tahun.

1. Dana Sasaran: Pacific Dana Murni

Memandangkan penunjuk ekonomi domestik kekal stabil secara amnya, dana ini terus berada dikedudukan kredit korporat bertaraf AA berdasarkan perbezaan nilai relatif yang menarik. Prestasi portfolio yang mendasari bon yang memuaskan dengan jangkaan perolehan yang baik dan kestabilan penarafan. Sepanjang tempoh tersebut, dana ini mencari kedudukan perdagangan dalam segmen berdaulat berdasarkan penilaian yang tinggi bagi potensi keuntungan modal. Walau bagaimanapun, keperluan kecairan ke arah akhir suku ketiga 2017 mendorong aktiviti pengambilan untung. Dana ini merupakan penjual bersih bon korporat gred tinggi dalam segmen penarafan AAA dan AA1. Sepanjang tempoh kajian, dana ini mematuhi strategi pelaburan dalam portfolio terpelbagai sambil mengekalkan kecairan ditahap yang mencukupi.

Peruntukan Aset Dana Sasaran – Pacific Dana Murni (pada 31 Ogos 2017)

Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Skim Pelaburan Bersama Berlandaskan Syariah 0.92% Instrumen Pasaran Wang Islam 13.81%

(10)

7

Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect

(sambungan)

Peruntukan Aset (% NAV) Kategori Aset

Instrumen Pasaran Wang Islam 6.30%

Sukuk Tidak Disebut Harga 93.70%

2. Dana Sasaran: Dana Affin Hwang Aiiman Income Plus

Dana ini mengekalkan fokus pelaburannya dalam ruang Sukuk Malaysia. Ianya terus dilaburkan dalam tempoh yang ditinjau dengan memberi tumpuan kepada penerbitan kualiti. Tempoh Portfolio kekal pada paras sederhana sekitar 5 hingga 6 tahun memandangkan prospek pertumbuhan global yang terus meningkat bagi mendorong peningkatan hasil dengan bank pusat global untuk menormalkan dasar monetari mereka. Dana ini berstruktur untuk diurus secara aktif manakala strategi perdagangan, dari segi kekerapannya bergantung kepada keadaan pasaran dan akan didorong oleh prospek pasaran. Dana ini telah mencapai matlamatnya untuk menyediakan aliran pendapatan yang stabil dalam tempoh sederhana hingga panjang dan akan terus diuruskan dengan cara ini untuk memenuhi objektifnya.

Peruntukan Aset Dana Sasaran - Dana Affin Hwang Aiiman Income Plus

(pada 31 Disember 2017)

Graf Prestasi - Pulangan Kumulatif Sepanjang Tempoh (%)

(Pertumbuhan Peratusan 5 Tahun lwn Penanda Aras)

Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect Jumlah Pertumbuhan Peratusan Pulangan Bagi 5 Tahun

Dana Penanda Aras

4 2 6 8 10 12 14 16 18 0

(11)

8

Dana Pendapatan Tetap 2017* 2016 2015 2014 2013

HSBC Amanah LifeSelect

Jumlah NAB (RM’000) 110,187 111,930 114,127 118,297 107,903 Unit dalam Edaran 84,532 89,162 94,339 100,567 94,540

NAB seunit (RM) 1.303 1.255 1.210 1.176 1.141

NAB seunit tertinggi (RM) 1.316 1.274 1.217 1.182 1.149 NAB seunit terendah (RM) 1.265 1.217 1.182 1.150 1.126

Pulangan Tahunan 4.02% 3.94% 2.94% 2.90% 2.03%

Sejak

Jumlah Pulangan Kumulatif 6 Bulan 1 Tahun 3 Tahun 5 Tahun Penubuhan Dana Pendapatan Tetap 1.63% 4.02% 11.30% 16.86% 31.55% HSBC Amanah LifeSelect

Penanda Aras (Maybank GIA 1.65% 3.30% 10.24% 17.45% 35.95% Tingkat II 12 Bulan)

Jadual Prestasi

* Berkuatkuasa 1 Sept 2017, Dana ini telah mengeluarkan Pacific Dana Murni dan melabur semata-mata dalam Dana Affin Hwang Aiiman Income Plus.

Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect

(sambungan)

(12)

9

Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect

Objektif Pelaburan

Dana ini berusaha mencapai pertumbuhan modal dalam jangka pertengahan hingga panjang

menerusi dalam skim pelaburan berlandaskan Syariah (“Dana Sasaran”) yang dilaburkan dalam ekuiti patuh Syariah dan sekuriti berkaitan ekuiti dan aset cair lain yang dibenarkan di bawah prinsip Syariah.

Yuran dan Caj

Yuran Pengurusan Dana – 1.50% setahun daripada nilai Dana.

(Yuran ini dikenakan untuk pengurusan portfolio secara berterusan.)

Yuran ini dikira berdasarkan nilai Dana. Ia diakru setiap hari apabila menentukan harga unit Dana. Tiada yuran atau bayaran terselindung dikenakan untuk menguruskan Dana ini.

Kajian Strategi Pelaburan Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect

(1 Januari 2017 hingga 31 Disember 2017)

Pada tahun 2017, Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect mencatatkan pulangan sebanyak 11.63% berbanding dengan penanda aras FBM Emas Syariah Index (FBMS) sebanyak 10.72%.

Sebagai Dana kepada Dana, dana ini dilaburkan sehingga 100% daripada Nilai Aset Bersih (NAB) dalam dua Dana Sasaran, iaitu Pacific Dana Aman dan Affin Hwang Aiiman dalam tempoh 8 bulan pertama 2017. Berikutan semakan dalaman dalam separuh pertama 2017, pihak pengurusan telah melaksanakan perubahan dana pendasar dengan menggantikan Pacific Dana Aman dengan Dana Pelaburan Al-Ilham Eastspring berkuatkuasa 1 September 2017. Tiada kesan kepada pelan takaful berkaitan pelaburan yang sedia ada memandangkan liputan masih tidak terganggu dengan pilihan dan ciri yang sama. Yuran pengurusan dana tetap sama. Semua perbelanjaan yang berkaitan dengan peralihan ini ditanggung oleh pengendali. Tiada pengagihan pendapatan yang dicadangkan dan/atau dibuat sepanjang tahun.

1. Dana Sasaran: Pacific Dana Aman

Dana ini terus dilaburkan dengan baik pada awal tahun dan mengambil keuntungan pada kekuatan sekitar penghujung suku pertama 2017. Suku kedua 2017 dimulakan dengan aliran masuk asing bersih. Dana ini terus mengaut keuntungan pada kekuatan dan bertukar arah ke belakang dengan lebih banyak stok defensif manakala beta kecil dengan permodalan pasaran yang lebih tinggi terus berjalan. Dana ini mengekalkan penekanan konservatif dalam ekuiti sekitar 80% dengan penyesuain terhadap pembetulan pada bulan Jun. Ia meningkatkan kedudukannya dalam stok besar tetapi tetap kekal secara konservatif dalam sektor Pembinaan, Harta dan Teknologi berikutan penilaian tinggi. Walau bagaimanapun, Dana ini kekal dilaburkan dalam sektor Tenaga dan Bahan Bangunan yang dianggap kurang bernilai; namun prestasi ini kurang memuaskan disebabkan oleh sentimen negatif pelabur dan keputusan yang buruk. Prestasi yang kurang baik berbanding dana lain diburukkan lagi berikutan momentum dalam sektor Pembinaan, Harta dan Teknologi terus meningkat pada suku kedua 2017. Pada bulan Ogos, Dana ini menambah peruntukan ekuiti pada penjualan yang didorong atas kekecewaan pendapatan dalam nama yang kurang nilai, termasuk sektor Automotif. Pasaran terus bergerak ke tepi sehingga akhir November walaupun terdapat kekuatan dalam ringgit dan harga minyak. Dana ini mengekalkan strategi barbell dengan stok permodalan pasaran defensif yang besar disamping nama-nama asset cair selektif dalam ruang permodalan pasaran pertengahan hingga kecil dengan pemangkin khusus syarikat.

Peruntukan Aset Dana Sasaran – Pacific Dana Aman (pada 31 Ogos 2017)

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Skim Pelaburan Bersama Berlandaskan Syariah 5.38% Instrumen Pasaran Wang Islam 25.59%

(13)

10

Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect

(sambungan)

2. Dana Sasaran: Dana Pertumbuhan Affin Hwang Aiiman

Dana ini telah mengekalkan proses pemilihan saham secara bottom-up untuk pelaburannya – memberi tumpuan kepada pembinaan portfolio pelaburan berkualiti yang mampan untuk tempoh jangka sederhana hingga panjang. Ia mengekalkan pendedahan yang agak tinggi ke pasaran di belakang sentimen pasaran yang bertambah baik. Portfolio berkenaan diletakkan untuk mengambil bahagian dalam pasaran domestik yang lebih kukuh. Walau bagaimanapun, tumpuan kekal dalam nama-nama asas yang kukuh kerana ia berpegang teguh kepada pendekatan berhati-hati di belakang risiko yang tidak dapat diselesaikan. Dana ini mengguna pakai dasar perdagangan yang aktif di mana pengurus dana melihat untuk mengekalkan beberapa pegangan teras yang diadakan sepanjang jangka sederhana hingga panjang yang sama dengan strategi membeli dan memegang. Ia juga akan mengekalkan bahagian perdagangan untuk portfolio yang digunakan untuk memanfaatkan benefisiari semasa keadaan pasaran yang wujud dengan tujuan meningkatkan prestasi Dana.

Peruntukan Aset Dana Sasaran – Dana Pertumbuhan Affin Hwang Aiiman

(pada 31 Disember 2017)

3. Dana Sasaran: Dana Pelaburan Al-Ilham Eastspring

Pada tahun 2017, dana ini meningkatkan pendedahannya dalam sektor teknologi dan mengekalkan penekanan dalam melindungi saham yang patuh Syariah memandangkan permintaan dijangka kekal kukuh dengan kedudukan pasaran yang kukuh. Pendedahan dalam saham Minyak dan Gas terpilih yang mempunyai prospek pertumbuhan yang baik dan prospek pendapatan yang kukuh telah meningkat pada tempoh tersebut. Sebaliknya, pendedahan dalam sektor Telekomunikasi secara beransur-ansur dikurangkan disebabkan persaingan yang semakin meningkat dalam sektor ini dengan penilaian tinggi mereka. Dana ini mengurangkan pendedahan dalam sektor perladangan kerana kenaikan harga minyak sawit mentah dijangka dihadkan menjelang akhir tahun dengan pasaran memasuki musim pengeluaran puncak. Dana ini akan terus meneroka idea-idea stok patuh Syariah yang baru dan mungkin mengambil keuntungan atau kedudukan keluar yang menyaksikan perubahan yang tidak baik kepada syarikat atau dinamik industri. Dana ini lebih tertarik kepada syarikat-syarikat yang diurus dengan baik yang disokong oleh aliran tunai yang kukuh dan penyata imbangan yang sihat dengan pertumbuhan pendapatan yang baik dan lestari, dan saham pilihan yang didagangkan pada penilaian yang menarik.

Peruntukan Aset Dana Sasaran – Dana Pelaburan Al-Ilham Eastspring

(pada 31 Disember 2017)

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Tunai & Kesetaraan Tunai 28.20%

Ekuiti Patuh Syariah 71.80%

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Tunai & Kesetaraan Tunai 19.07%

(14)

11

Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect

(sambungan)

Graf Prestasi – Pulangan Kumulatif Sepanjang Tempoh (%)

(Pertumbuhan Peratusan 5 Tahun lwn Penanda Aras)

Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect

Jumlah Pertumbuhan Peratusan Pulangan Bagi 5 Tahun

Dana Penanda Aras

0 -5 5 10 15 20 25 -10

Dis 2012 Jun 2013 Dis 2013 Jun 2014 Dis 2014 Jun 2015 Dis 2015 Jun 2016 Dis 2016 Jun 2017 Dis 2017

Dana Ekuiti HSBC 2017* 2016 2015 2014 2013

Amanah LifeSelect

Jumlah NAB (RM’000) 161,609 157,301 165,753 156,079 144,565 Unit dalam Edaran 89,761 97,580 100,391 95,409 85,151

NAB seunit (RM) 1.8004 1.612 1.651 1.636 1.698

NAB seunit tertinggi (RM) 1.8015 1.669 1.726 1.819 1.707 NAB seunit terendah (RM) 1.6156 1.573 1.452 1.559 1.453 Pulangan Tahunan 11.63% -2.34% 0.89% -3.86% 14.48%

Sejak

Jumlah Pulangan Kumulatif 6 Bulan 1 Tahun 3 Tahun 5 Tahun Penubuhan

Dana Ekuiti HSBC 4.37% 11.63% 9.99% 21.05% 80.15%

Amanah LifeSelect

Penanda Aras (FBMS) 3.75% 10.72% 6.65% 16.09% 51.43%

Jadual Prestasi

* Mulai 1 September 2017, Dana ini menggantikan Pacific Dana Aman dengan Dana Pelaburan Al-Ilham Eastspring sebagai salah satu Dana Sasarannya.

(15)

12

Objektif Pelaburan

Bagi mencapai peningkatan modal dengan melabur dalam Pelaburan Dana Dinamik Eastspring (“Dana Sasar”), skim pelaburan kolektif yang patuh Syariah yang bertujuan untuk memberi pelabur dengan peningkatan modal dengan melabur secara aktif dalam ekuiti yang patuh Syariah dan sekuriti berkaitan ekuiti. Sebagai langkah defensif, Dana ini boleh melabur dalam debentur yang patuh Syariah dan instrumen pasaran wang.

Yuran dan Caj

Yuran Pengurusan Dana – 1.50% setahun daripada nilai Dana.

(Yuran ini dikenakan untuk pengurusan portfolio secara berterusan.)

Yuran ini dikira berdasarkan nilai Dana. Ia diakru setiap hari apabila menentukan harga unit Dana. Tiada yuran atau bayaran terselindung dikenakan untuk menguruskan Dana ini.

Kajian Strategi Pelaburan Dana Dividen HSBC Amanah Takaful

(1 Januari 2017 hingga 31 Disember 2017)

Bagi tahun yang ditinjau, Dana Dividen HSBC Amanah Takaful mencatatkan pulangan sebanyak 8.70%, dibawah penanda arasnya, 50% FBMS + 50% MBB GIA Tingkat II pulangan kadar 12 bulan sebanyak 11.06%.

Prestasi yang kurang baik ini adalah disebabkan oleh pulangan kurang memberangsangkan daripada Dana Sasaran dalam sektor Tenaga dan Bahan Bangunan. Berikutan semakan dalaman dalam separuh pertama 2017, pihak pengurusan telah melaksanakan perubahan dana sasaran dengan menggantikan Pacific Dana Dividen dengan Dana Pelaburan Dinamik Eastspring berkuatkuasa 1 September 2017. Tiada kesan kepada pelan takaful berkaitan pelaburan yang sedia ada memandangkan liputan masih tidak terganggu dengan pilihan dan ciri yang sama. Yuran pengurusan dana tetap sama. Semua perbelanjaan yang berkaitan dengan peralihan ini ditanggung oleh HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Berhad (HAT). Tiada pengagihan pendapatan yang dicadangkan dan/atau dibuat sepanjang tahun.

1. Dana Sasaran: Pacific Dana Dividen

Tempoh di bawah kajian bermula dengan harga tenaga yang rendah dan ketegangan di Korea Utara. Dana ini meningkatkan kedudukannya dalam stok besar tetapi tetap tertimbang secara konservatif dalam sektor Pembinaan, Harta dan Teknologi di seluruh dunia akibat penilaian tinggi. Walau bagaimanapun, Dana ini melabur dalam sektor Tenaga dan Bahan Bangunan disebabkan oleh penilaian yang menarik; namun pasaran-pasaran ini tidak dapat dilaksanakan kerana sentimen negatif pelabur dan keputusan yang kurang memberangsangkan. Prestasi yang kurang baik berbanding dana lain diburukkan lagi dengan momentum saham seperti sektor Teknologi terus meningkat. Pada bulan Ogos, Dana ini menambah peruntukan ekuitimya pada penjualan yang didorong oleh pendapatan yang kurang memberangsangkan. Pada bulan November, apabila ringgit mengukuh, dana ini mengurangkan penekanan dalam sekuriti asing.

Peruntukan Aset Dana Sasaran – Pacific Dana Dividen (pada 31 Ogos 2017)

Dana Dividen HSBC Amanah Takaful

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Skim Pelaburan Bersama Berlandaskan Syariah 4.76%

(16)

13

Dana Dividen HSBC Amanah Takaful

(sambungan)

2. Dana Sasaran: Dana Pelaburan Dinamik Eastspring

Pada 2017, Dana ini dikumpulkan dengan pendedahan dalam Stok Pembinaan dan Bahan Bangunan kerana ia dijangka mendapat manfaat daripada projek infrastruktur/pembinaan. Dana ini juga

meningkatkan pendedahan dalam Sektor Teknologi dan mengekalkan penekanan dalam stok sarung tangan memandangkan permintaan dijangka terus kukuh memandangkan kedudukan pasaran mereka yang kukuh. Dana ini telah mengekalkan dan menambah kedudukannya dalam syarikat terpilih bersaiz sederhana hingga kecil dan ini telah membantu dalam keseluruhan prestasi yang lebih baik berbanding penanda aras kerana syarikat-syarikat permodalan pasaran kecil telah mengatasi keseluruhan pasaran semasa dalam tempoh yang tinjauan. Dalam tempoh itu, Dana ini telah secara beransur-ansur mengurangkan pendedahan dalam sektor Telekomunikasi disebabkan persaingan yang semakin meningkat dan penilaian yang tinggi. Ia terus mencari idea-idea dalam stok patuh Shariah baru dan mungkin mengambil keuntungan pada posisi yang menguntungkan atau kedudukan keluar yang menyaksikan perubahan yang kurag memberangsangkan kepada syarikat atau dinamik industri. Dana ini lebih tertarik kepada syarikat-syarikat terurus yang disokong dengan penyata imbangan yang sihat dan aliran tunai yang kukuh dengan pertumbuhan pendapatan yang baik dan lestari dan secara idealnya, diperdagangkan pada penilaian yang menarik. Bagi bahagian Sukuk, strategi ini adalah untuk menyediakan aliran tunai dan pendapatan yang stabil bagi Dana ini.

Peruntukan Aset bagi Dana Sasaran – Dana Pelaburan Dinamik Eastspring

(sehingga 31 Disember 2017)

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Sukuk Tidak Disebut Harga 2.03%

Tunai & Kesetaraan Tunai 15.51%

Ekuiti Patuh Syariah 82.46%

Dana Dividen HSBC Amanah Takaful

Jumlah Pertumbuhan Peratusan Pulangan Bagi 5 Tahun

Dana Penanda Aras

15 5 25 35 45 55 -5

Dis 2012 Jun 2013 Dis 2013 Jun 2014 Dis 2014 Jun 2015 Dis 2015 Jun 2016 Dis 2016 Jun 2017 Dis 2017

Graf Prestasi – Pulangan Kumulatif Sepanjang Tempoh (%)

(17)

14

Dana Dividen HSBC Amanah Takaful

(sambungan)

Dana Dividen HSBC 2017* 2016 2015 2014 2013

Amanah Takaful

Jumlah NAB (RM’000) 22,682 22,913 22,089 16,349 11,224 Unit dalam Edaran 17,907 19,652 19,405 14,783 10,047

NAB seunit (RM) 1.267 1.166 1.138 1.106 1.117

NAB seunit tertinggi (RM) 1.266 1.174 1.167 1.179 1.117 NAB seunit terendah (RM) 1.165 1.072 1.032 1.059 1.014

Pulangan Tahunan 8.70% 2.50% 2.72% -0.88% 8.68%

Sejak

Jumlah Pulangan Kumulatif 6 Bulan 1 Tahun 3 Tahun 5 Tahun Penubuhan Dana Dividen HSBC 5.17% 8.70% 14.45% 23.28% 26.79% Amanah Takaful

Penanda Aras (50% FBMS + 3.59% 11.06% 25.02% 56.19% 68.71% 50% DJIM)

Jadual Prestasi

* Mulai 1 September 2017, Dana ini menggantikan Pacific Dana Dividen dengan Dana Pelaburan Dinamik Eastspring sebagai Dana Sasarannya.

(18)

15

Dana Ekuiti Islam Asia Pasifik HSBC Amanah Takaful

Objektif Pelaburan

Bagi mencapai peningkatan modal jangka panjang dengan melabur dalam Dana Ekuiti Asia Pasifik CIMB Islamic (“Dana Sasaran”), sebuah skim pelaburan kolektif patuh Syariah yang melabur di pasaran-pasaran Asia Pasifik yang baru muncul dan maju di rantau Asia Pasifik.

Yuran dan Caj

Yuran Pengurusan Dana – 1.50% setahun daripada nilai Dana.

(Yuran ini dikenakan untuk pengurusan portfolio secara berterusan.)

Yuran ini dikira berdasarkan nilai Dana. Ia diakru setiap hari apabila menentukan harga unit Dana. Tiada yuran atau bayaran terselindung dikenakan untuk menguruskan Dana ini.

Kajian Strategi Pelaburan Dana Ekuiti Asia Pasifik CIMB Islamic,

Dana Sasaran Dana Ekuiti Islam Asia Pasifik HSBC Amanah Takaful

(1 Januari 2017 hingga 31 Disember 2017)

Pada tahun yang ditinjau, Dana Ekuiti Islam Asia Pasifik HSBC Amanah Takaful mencatatkan pulangan sebanyak 23.02%, berbanding dengan penanda arasnya, pulangan indeks Dow Jones Islamic Mkt Asia/Pasifik dari 43.36%.

Dana sasaran dilaburkan sepenuhnya dengan portfolio yang selaras dengan prestasi pasaran. Strategi pelaburan adalah untuk memberi tumpuan kepada stok yang berpotensi untuk peningkatan pendapatan. Ini termasuk Industri dengan penigkatan asas dan bahan yang dapat dilihat sebagai pasaran yang lebih baik dan disiplin bekalan sampingan. Dari segi pembinaan portfolio pada tahun 2017, dana ini mengguna pakai pendekatan sektor neutral, dengan memberi tumpuan kepada pemilihan stok sebagai pemacu utama pulangan dana. Tumpuan khusus kepada idea-idea saham yang berkaitan dengan e-dagang, perkongsian ekonomi, tenaga dan bahan asas. Dana ini meningkatkan pendedahan dalam sektor seperti Industri, Bahan dan Teknologi sepanjang tempoh tersebut. Memandangkan jangkaan inflasi dan kitaran kadar faedah, ia mengurangkan pendedahan dalam Sektor Utiliti dan Telekomunikasi. Pada bulan Disember, prestasi merentasi sektor bercampur dengan teknologi yang kurang baik buat pertama kalinya dalam tahun ini, sementara sektor pengguna, bahan, tenaga dan penjagaan kesihatan mengatasi prestasi. Walau bagaimanapun, sektor teknologi merupakan pemacu utama pertumbuhan tahun 2017 walaupun dana terbabit kurang berprestasi berbanding penanda aras dengan pendedahan 10.3% dalam sektor teknologi berbanding pendedahan penanda aras dalam sektor teknologi antara 32% hingga 41% pada akhir 2017.

Peruntukan Aset Dana Sasaran – Dana Ekuiti Asia Pasifik CIMB Islamic

(pada 31 Disember 2017)

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Ekuiti Patuh Syariah (Tempatan) 2.47% Tunai & Kesetaraan Tunai 4.52% Ekuiti Patuh Syariah (Asing) 93.01%

(19)

16

Dana Ekuiti Islam Asia Pasifik HSBC Amanah Takaful

(sambungan)

Dana Ekuiti Islam Asia Pasifik HSBC Amanah Takaful Jumlah Pertumbuhan Peratusan Pulangan Bagi 5 Tahun

Dana Penanda Aras

0 -20 -10 10 20 30 40 50 60 70 80 -30

Dis 2012 Jun 2013 Dis 2013 Jun 2014 Dis 2014 Jun 2015 Dis 2015 Jun 2016 Dis 2016 Jun 2017 Dis 2017

Graf Prestasi – Pulangan Kumulatif Sepanjang Tempoh (%)

(Pertumbuhan Peratusan 5 Tahun lwn Penanda Aras)

Tiada pengedaran pendapatan yang dicadangkan dan/atau dibuat sepanjang tahun.

Dana Ekuiti Islam Asia Pasifik 2017 2016 2015 2014 2013 HSBC Amanah Takaful

Jumlah NAB (RM’000) 82,138 46,948 38,812 15,146 10,265

Unit dalam Edaran 45,990 32,408 26,922 11,946 8,874

NAB seunit (RM) 1.786 1.449 1.442 1.268 1.157

NAB seunit tertinggi (RM) 1.878 1.489 1.472 1.280 1.160 NAB seunit terendah (RM) 1.460 1.290 1.269 1.101 1.014

Pulangan Tahunan 23.02% 0.66% 13.55% 9.69% 6.43%

Sejak

Jumlah Pulangan Kumulatif 6 Bulan 1 Tahun 3 Tahun 5 Tahun Penubuhan Dana Ekuiti Islam Asia Pasifik 9.30% 23.02% 40.61% 62.60% 79.13% HSBC Amanah Takaful

Penanda Aras (Pasaran Islam 18.38% 43.36% 40.65% 47.65% 72.55% Asia/Pasifik Dow Jones tidak

termasuk Index Japan)

Jadual Prestasi

(20)

17

Dana Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful

Objektif Pelaburan

Dana ini bertujuan untuk mencapai kenaikan modal dengan melabur dalam Dana Ekuiti Sedunia Aberdeen Islamic (“Dana Sasaran”), sebuah skim pelaburan kolektif patuh Syariah yang bertujuan untuk mencapai kenaikan modal dalam jangka panjang melalui pelaburan dalam ekuiti patuh Syariah dan sekuriti berkaitan ekuiti.

Yuran dan Caj

Yuran Pengurusan Dana – 1.50% setahun daripada nilai Dana.

(Yuran ini dikenakan untuk pengurusan portfolio secara berterusan.)

Yuran ini dikira berdasarkan nilai Dana. Ia diakru setiap hari apabila menentukan harga unit Dana. Tiada yuran atau bayaran terselindung dikenakan untuk menguruskan Dana ini.

Kajian Strategi Pelaburan Dana Ekuiti Sedunia Aberdeen Islamic,

Dana Sasaran bagi Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful

(1 Januari 2017 hingga 31 Disember 2017)

Pada tahun 2017, Dana Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful mencatatkan pulangan sebanyak 6.86% berbanding dengan penanda arasnya, pulangan Indeks MSCI ACWI Islamic (Shariah)

sebanyak 10.34%.

Ketidakmampuan dana ini adalah disebabkan oleh peruntukan aset negatif dan pemilihan saham. Kurangnya pendedahan kepada China melemahkan prestasi. Pendapatan korporat yang semakin meningkat dan latar belakang ekonomi yang mantap menjejaskan sentimen walaupun pada akhir bulan November yang disebabkan tindakan berterusan Beijing terhadap leverage kewangan. Tumpuan kepada Sweden juga terbukti mahal, disebabkan kebimbangan mengenai pasaran perumahan Sweden dan kesan penurunan kadar faedah bersama dengan perubahan peraturan terhadap keuntungan bank. Sebaliknya, tumpuan khusus ke Jepun adalah bermanfaat. Jepun terperangkap dengan pasaran dunia yang lain apabila menjadi jelas bahawa pengundi akan menyampaikan amanat padu kepada Perdana Menteri Shinzo Abe pada pilihan raya umum. Pasaran juga disokong oleh momentum pendapatan. Keterlaluan ke Korea Selatan, di mana ketegangan dengan China merosot, turut membantu prestasi. Kedua-dua negara bersetuju untuk memulihkan ikatan selepas sistem peluru berpandu THAAD menemui jalan buntu selama setahun. Ini sangat baik bagi syarikat Korea dengan pendedahan kepada China dan pelancongan China yang masuk. Dana itu memperkenalkan beberapa saham baru termasuk pendedahan dalam sektor seperti Perindustrian, Penjagaan Kesihatan, IT, Pembuatan kerana penilaian yang menarik, kekuatan dalam perniagaan dan kedudukan kewangan kukuh. Dana ini mengeluarkan beberapa saham memandangkan keyakinan merosot pada saluran paip produk, tamat tempoh paten, kebimbangan pendapatan dan juga memberikan penilaian penuh.

Peruntukan Aset Dana Sasaran – Dana Ekuiti Sedunia Aberdeen Islamic

(pada 31 Disember 2017)

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Instrumen Pasaran Wang Islam 4.00%

(21)

18

Dana Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful

(sambungan)

Graf Prestasi – Pulangan Kumulatif Sepanjang Tempoh (%)

(Pulangan Sejak Penubuhan lwn Penanda Aras)

Dana Ekuiti Dunia Islam HSBC Amanah Takaful Jumlah Pertumbuhan Peratusan Pulangan Sejak Penubuhan

Dana Penanda Aras

10 0 5 15 20 25 30 35 40 45 -5

Feb 2016 Apr 2016 Jun 2016Ogos 2016Okt 2016 Dis 2016 Feb 2017 Apr 2017 Jun 2017Ogos 2017Okt 2017 Dis 2017

Dana Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful 2017 2016

Jumlah NAB (RM’000) 53,972 17,636

Unit dalam Edaran 43,494 15,203

NAB seunit (RM) 1.241 1.160

NAB seunit tertinggi (RM) 1.271 1.162

NAB seunit terendah (RM) 1.160 0.978

Pulangan Tahunan 6.86% 16.21%

Sejak

Jumlah Pulangan Kumulatif 6 Bulan 1 Tahun Penubuhan Dana Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful 2.39% 6.68% 24.18% Penanda Aras (Indeks MSCI ACWI Islamic (Shariah)) 4.74% 10.34% 36.54%

Jadual Prestasi

(22)

19

Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful

Objektif Pelaburan

Dana ini bertujuan untuk mencapai kenaikan modal dalam jangka sederhana hingga panjang dengan melabur dalam Sukuk Islam (“Dana Sasaran”), sebuah skim pelaburan kolektif patuh Syariah yang bertujuan untuk memperoleh pendapatan lebih tinggi daripada pendapatan sederhana dalam tempoh sederhana hingga panjang dengan melabur dalam portfolio pelbagai yang terdiri daripada Sukuk, sijil deposit, instrumen pasaran wang jangka pendek dan pelaburan lain yang dibenarkan di bawah prinsip Syariah.

Yuran dan Caj

Yuran Pengurusan Dana – 1.00% setahun daripada nilai Dana.

(Yuran ini dikenakan untuk pengurusan portfolio secara berterusan.)

Yuran ini dikira berdasarkan nilai Dana. Ia diakru setiap hari apabila menentukan harga unit Dana. Tiada yuran atau bayaran terselindung dikenakan untuk menguruskan Dana ini.

Tinjauan Strategi Pelaburan bagi Dana Sukuk CIMB Islam,

Dana Sasaran bagi Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful

(1 Januari 2017 hingga 31 Disember 2017)

Pada tahun yang ditinjau, Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful mencatatkan pulangan sebanyak 4.55% berbanding dengan penanda arasnya, pulangan Indeks Medium Quantshop GII sebanyak 4.62%.

Dana ini telah dilaburkan sepenuhnya dengan memberi tumpuan kepada terbitan korporat utama dan tawaran kedua harga semula yang berpotensi memperolehi potensi hasil sementara meminimumkan pendedahan dalam pasaran berdaulat. Pada tahun 2017, hasil pada bon yang diberi penarafan AAA, AA dan A jatuh sepanjang lengkung 3y10y dengan penyebaran kredit yang lebih rendah berbanding tahun sebelumnya. Penyebaran kredit selama 5 tahun menyempit kepada 183 bps pada penghujung 2017 (2016: 185 bps). Permintaan untuk bon korporat didorong oleh ringgit yang teguh, jangkaan kadar faedah yang lebih tinggi pada 2018 dan terbitan yang lebih tinggi daripada penerbit gred pelaburan. Dana ini mempunyai keutamaan pada penarafan AA untuk jumlah pulangan yang lebih baik dan berpotensi untuk ditolak berbanding dengan GG dan penarafan AAA, dan telah meningkatkan tempoh portfolio dari 0.95x hingga 1.15x (dari sebelumnya 0.90x ke 1.10x) tempoh penanda aras.

Peruntukan Dana Sasaran – Dana Sukuk CIMB Islam

(pada 31 Disember 2017)

Peruntukan Aset (% NAB) Kategori Aset

Instrumen Pasaran Wang Islam 8.02%

(23)

20

Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful

(sambungan)

Graf Prestasi – Pulangan Kumulatif Sepanjang Tempoh (%)

(Pulangan Sejak Penubuhan lwn Penanda Aras)

Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful

Jumlah Pertumbuhan Peratusan Pulangan Sejak Penubuhan

Dana Penanda Aras

4 2 6 8 10 12 14 0

Feb 2016 Apr 2016 Jun 2016Ogos 2016Okt 2016 Dis 2016 Feb 2017 Apr 2017 Jun 2017Ogos 2017Okt 2017 Dis 2017

Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful 2017 2016

Jumlah NAB (RM’000) 22,320 9,107

Unit dalam Edaran 19,856 8,404

NAB seunit (RM) 1.124 1.084

NAB seunit tertinggi (RM) 1.123 1.084

NAB seunit terendah (RM) 1.075 1.000

Pulangan Tahunan 4.55% 7.42%

Sejak

Jumlah Pulangan Kumulatif 6 Bulan 1 Tahun Penubuhan Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful 1.89% 4.55% 12.31% Penanda Aras (Indeks Quantshop GII Medium) 2.11% 4.62% 8.76%

Jadual Prestasi

(24)

21

Penyata Kewangan

(25)

22

Pengurus dengan sukacitanya mengemukakan laporan dan penyata kewangan yang telah diaudit bagi Pelan Berkaitan Pelaburan (seterusnya ini dirujuk secara bersama sebagai “Dana”) bagi tahun berakhir 31 Disember 2017.

Dasar pelaburan

Objektif Dana adalah untuk memberi para peserta prospek pertumbuhan modal jangka panjang dengan melabur dalam portfolio ekuiti berlandaskan Syariah dan aset/pelaburan lain.

Laporan Pengurus

Keputusan

Lebihan pendapatan ke atas perbelanjaan (Perbelanjaan ke atas pendapatan) sebelum cukai

RM’000

- Portfolio Rising Phoenix

-- Portfolio Flying Dragon

-- Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect 4,875 - Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect 18,505

- Dana Dividen Takaful 1,995

- Dana Ekuiti Asia Pasifik 12,570 - Dana Ekuiti Islam Sedunia 2,055

- Dana Sukuk Islam 662

Pengarah Syarikat Pengurus

Pengarah yang berkhidmat sejak tarikh laporan terakhir terdiri daripada: Kasim bin Zakaria

Lim Eng Seong

K. Vithyatharan A/L V Karunakaran

Nor Azian binti Mohd Noor (dilantik pada 22 Februari 2017) Dr Cheah You Sum (dilantik pada 21 Ogos 2017)

Muhammad Ali Jinnah bin Ahmad (dilantik pada 21 Ogos 2017) Sazaliza bin Zainuddin (meletakkan jawatan pada 22 Februari 2017) Datuk Haron bin Siraj (bersara pada 10 Julai 2017)

Ian Keith Moore (meletakkan jawatan pada 21 Ogos 2017) Untuk dan bagi pihak Pengurus,

HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Berhad

K. Vithyatharan A/L V Karunakaran

Pengarah Kuala Lumpur Tarikh: 21 Mac 2018

(26)

23

HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Berhad

(No. Syarikat 731530-M) (Ditubuhkan di Malaysia)

Pelan Berkaitan Pelaburan

(Ditubuhkan di Malaysia)

Nota-nota yang disertakan pada muka surat 28 hingga 32 merupakan sebahagian daripada penyata kewangan ini.

Portfolio Rising Phoenix Portfolio Flying Dragon Dana Pendapatan Tetap LifeSelect Dana Ekuiti LifeSelect Dana Dividen Takaful Dana Ekuiti Asia Pasifik Dana Ekuiti Islam Sedunia Dana Sukuk Islam Nota RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 2017 Pelaburan

Skim pelaburan kolektif 3 – – 111,978 161,338 23,409 83,093 53,899 22,285 Tunai dan kesetaraan tunai

Tunai dan baki bank – – 200 112 39 38 190 39

Aset cukai tertunda – – – 1,316 – – – –

Aset lain – – – – – 401 200 15

Jumlah aset – – 112,178 162,766 23,448 83,532 54,289 22,339

Peruntukan untuk cukai – – – 26 36 118 – –

Liabiliti cukai tertunda – – 233 – 135 1,276 317 19

Liabiliti lain – – 1,758 1,131 595 – – –

Jumlah liabiliti – – 1,991 1,157 766 1,394 317 19

Nilai Aset Bersih Dana – – 110,187 161,609 22,682 82,138 53,972 22,320

Diwakili oleh:

Dana Peserta – – 90,505 131,212 19,372 65,436 50,854 21,604

Pendapatan yang dijana

dibawa ke hadapan – – 19,682 30,397 3,310 16,702 3,118 716

– – 110,187 161,609 22,682 82,138 53,972 22,320

Bilangan unit – – 84,532 89,761 17,907 45,990 43,494 19,856

Nilai Aset Bersih Seunit (RM) – – 1.30 1.80 1.27 1.79 1.24 1.12

2016

Pelaburan

Skim pelaburan kolektif 3 – – 112,356 154,956 22,817 47,420 17,521 8,690 Tunai dan kesetaraan tunai

Tunai dan baki bank – – 577 (289) (179) (1,159) (1,580) (1,364)

Aset cukai tertunda – – – 2,464 30 – – –

Aset lain – – – 1,278 281 1,248 1,806 1,783

Jumlah aset – – 112,933 158,409 22,949 47,509 17,747 9,109

Peruntukan untuk cukai – – 232 1,108 36 118 – –

Liabiliti cukai tertunda – – 136 – – 443 111 2

Liabiliti lain – – 635 – – – – –

Jumlah liabiliti – – 1,003 1,108 36 561 111 2

Nilai Aset Bersih Dana – – 111,930 157,301 22,913 46,948 17,636 9,107

Diwakili oleh:

Dana Peserta – – 96,473 144,538 21,433 41,983 16,366 9,036

Pendapatan yang dijana

dibawa ke hadapan – – 15,457 12,763 1,480 4,965 1,270 71

– – 111,930 157,301 22,913 46,948 17,636 9,107

Bilangan unit – – 89,162 97,580 19,652 32,408 15,203 8,404

Nilai Aset Bersih Seunit (RM) – – 1.26 1.61 1.17 1.45 1.16 1.08

Penyata Aset dan Liabiliti

(27)

24

24

Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan

Bagi tahun berakhir 31 Disember 2017

Nota-nota yang disertakan pada muka surat 28 hingga 32 merupakan sebahagian daripada penyata kewangan ini.

Portfolio Rising Phoenix Portfolio Flying Dragon Dana Pendapatan Tetap LifeSelect Dana Ekuiti LifeSelect Dana Dividen Takaful Dana Ekuiti Asia Pasifik Dana Ekuiti Islam Sedunia Dana Sukuk Islam Nota RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 2017 Pendapatan pelaburan Agihan pendapatan – – 4,871 7,124 331 3,051 – 607

Keuntungan modal belum

direalisasi ke atas pelaburan – – – 32,727 2,104 9,536 2,352 219 Keuntungan bersih daripada

pelupusan pelaburan – – 1,276 – – 936 232 –

Jumlah pendapatan – – 6,147 39,851 2,435 13,523 2,584 826

Kerugian modal belum direalisasi

ke atas pelaburan – – (108) – – – – –

Kerugian bersih daripada

pelupusan pelaburan – – – (18,929) (67) – – (7)

Perbelanjaan lain – – (1,164) (2,417) (373) (953) (529) (157)

Jumlah Perbelanjaan – – (1,272) (21,346) (440) (953) (529) (164)

Pendapatan sebelum cukai – – 4,875 18,505 1,995 12,570 2,055 662

Cukai – – (650) (871) (165) (833) (207) (17)

Pendapatan selepas cukai – – 4,225 17,634 1,830 11,737 1,848 645 Pendapatan yang dijana

dibawa ke hadapan – – 15,457 12,763 1,480 4,965 1,270 71

Pemindahan ke Dana Peserta – – – – – – – –

Pendapatan yang dijana

dibawa ke hadapan – – 19,682 30,397 3,310 16,702 3,118 716

2016

Pendapatan pelaburan

Agihan pendapatan – – 4,095 12,659 – – – 46

Keuntungan modal belum direalisasi

ke atas pelaburan – – – – 786 258 1,342 32

Keuntungan bersih daripada

pelupusan pelaburan – – 902 – – 355 44 –

Jumlah pendapatan – – 4,997 12,659 786 613 1,386 78

Kerugian modal belum direalisasi ke

atas pelaburan – – (1,041) (2,207) – – – –

Kerugian bersih daripada pelupusan

pelaburan – – – (15,566) (116) – – – Perbelanjaan lain – – (35) (78) (8) (9) (5) (5) Jumlah Perbelanjaan – – (1,076) (17,851) (124) (9) (5) (5) Pendapatan/(Kerugian) sebelum cukai – – 3,921 (5,192) 662 604 1,381 73 Cukai – – 12 1,313 (56) (48) (111) (2)

Pendapatan selepas cukai – – 3,933 (3,879) 606 556 1,270 71

Pendapatan yang dijana dibawa

ke hadapan 875 1,451 11,524 16,642 874 4,409 – –

Pemindahan ke Dana Peserta (875) (1,451) – – – – – –

Pendapatan yang dijana dibawa

(28)

25

Penyata Perubahan Nilai Aset Bersih

bagi tahun berakhir 31 Disember 2017

Nota-nota yang disertakan pada muka surat 28 hingga 32 merupakan sebahagian daripada penyata kewangan ini.

Portfolio Rising Phoenix Portfolio Flying Dragon Dana Pendapatan Tetap LifeSelect Dana Ekuiti LifeSelect Dana Dividen Takaful Dana Ekuiti Asia Pasifik Dana Ekuiti Islam Sedunia Dana Sukuk Islam Nota RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 2017

Nilai Aset Bersih Dana pada

permulaan tahun kewangan – – 111,930 157,301 22,913 46,948 17,636 9,107

Penciptaan unit bersih – – 8,915 10,839 1,156 34,724 38,734 14,054 Pembatalan unit bersih – – (14,883) (24,165) (3,217) (11,271) (4,246) (1,486)

Perbelanjaan lain – – – – – – – –

Pendapatan untuk tahun ini – – 4,225 17,634 1,830 11,737 1,848 645

Nilai Aset Bersih Dana pada

akhir tahun kewangan – – 110,187 161,609 22,682 82,138 53,972 22,320

2016

Nilai Aset Bersih Dana pada

permulaan tahun kewangan 19 644 114,127 165,753 22,089 38,812 – –

Penciptaan unit bersih – – 8,462 17,164 2,104 13,439 17,142 9,320 Pembatalan unit bersih – – (14,592) (21,737) (1,886) (5,859) (776) (284)

Perbelanjaan lain (19) (644) – – – – – –

Pendapatan/(kerugian)

untuk tahun ini – – 3,933 (3,879) 606 556 1,270 71

Nilai Aset Bersih Dana pada

(29)

26

Penyata Aliran Tunai

bagi tahun berakhir 31 Disember 2017

Nota-nota yang disertakan pada muka surat 28 hingga 32 merupakan sebahagian daripada penyata kewangan ini.

Portfolio Rising Phoenix Portfolio Flying Dragon Dana Pendapatan Tetap LifeSelect Dana Ekuiti LifeSelect Dana Dividen Takaful Dana Ekuiti Asia Pasifik Dana Ekuiti Islam Sedunia Dana Sukuk Islam Nota RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 2017

Aliran tunai daripada aktiviti operasi

Pendapatan sebelum cukai – – 4,875 18,505 1,995 12,570 2,055 662 Pelarasan untuk:

Agihan pendapatan – – (4,871) (7,124) (331) (3,051) – (607)

Modal (keuntungan)/kerugian

belum direalisasi atas pelaburan – – 108 (32,727) (2,104) (9,536) (2,352) (219)

Kerugian daripada operasi sebelum perubahan dalam

aset dan liabiliti operasi – – 112 (21,346) (440) (17) (297) (164)

Perolehan dari pelupusan pelaburan – – 61,181 110,671 25,215 5,044 2,863 1,776 Pembelian pelaburan – – (60,912) (84,326) (23,703) (31,181) (36,890) (15,152)

Penurunan dalam aset lain – – – 1,278 281 847 1,606 1,768

Peningkatan dalam liabiliti lain – – 1,123 1,131 595 – – –

Tunai dijana dari/(digunakan dalam)

operasi – – 1,504 7,408 1,948 (25,307) (32,718) (11,772)

Agihan pendapatan – – 4,871 7,124 331 3,051 – 607

Cukai yang dibayar – – (784) (805) – – – –

Tunai bersih yang dihasilkan daripada/(digunakan dalam)

aktiviti operasi – – 5,591 13,727 2,279 (22,256) (32,718) (11,165)

Aliran tunai daripada aktiviti pembiayaan

Perolehan daripada penciptaan unit – – 8,915 10,839 1,156 34,724 38,734 14,054 Bayaran untuk pembatalan unit – – (14,883) (24,165) (3,217) (11,271) (4,246) (1,486)

Tunai bersih (digunakan dalam)/ dihasilkan daripada

aktiviti pembiayaan – – (5,968) (13,326) (2,061) 23,453 34,488 12,568

Peningkatan/(penurunan) bersih dalam tunai dan kesetaraan

tunai – – (377) 401 218 1,197 1,770 1,403

Tunai dan kesetaraan tunai pada

1 Januari – – 577 (289) (179) (1,159) (1,580) (1,364)

Tunai dan kesetaraan tunai pada

31 Disember – – 200 112 39 38 190 39

Tunai dan kesetaraan tunai terdiri daripada

(30)

27

Penyata Aliran Tunai

(sambungan)

bagi tahun berakhir 31 Disember 2017

Nota-nota yang disertakan pada muka surat 28 hingga 32 merupakan sebahagian daripada penyata kewangan ini.

Portfolio Rising Phoenix Portfolio Flying Dragon Dana Pendapatan Tetap LifeSelect Dana Ekuiti LifeSelect Dana Dividen Takaful Dana Ekuiti Asia Pasifik Dana Ekuiti Islam Sedunia Dana Sukuk Islam Nota RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 RM’000 2016

Aliran tunai daripada aktiviti operasi Pendapatan/(kerugian) sebelum cukai – – 3,921 (5,192) 662 604 1,381 73 Pelarasan untuk: Agihan pendapatan – – (4,095) (12,659) – – – (46) Modal (keuntungan)/kerugian

belum direalisasi atas pelaburan – – 1,041 2,207 (786) (258) ((1,342) (32)

Kerugian daripada operasi sebelum perubahan dalam

aset dan liabiliti operasi – – 867 (15,644) (124) 346 39 (5)

Perolehan dari pelupusan

pelaburan – – 64,445 91,005 2,145 3,963 1,125 188

Pembelian pelaburan – – (63,092) (83,594) (2,249) (12,220) (17,304) (8,846) Penurunan/(Peningkatan) dalam

aset lain – – 97 1,422 644 (1,189) (1,806) (1,783)

Penurunan dalam liabiliti lain (109) (787) (706) – – (1,347) – – Tunai dijana dari/(digunakan dalam)

operasi (109) (787) 1,611 (6,811) 416 (10,447) (17,946) (10,446))

Agihan pendapatan – – 4,095 12,659 – – – 46

Tunai bersih yang dihasilkan daripada/(digunakan dalam)

aktiviti operasi (109) (787) 5,706 5,848 416 (10,447) (17,946) (10,400)

Aliran tunai daripada aktiviti pembiayaan

Prolehan daripada penciptaan unit – – 8,462 17,164 2,104 13,439 17,142 9,320 Bayaran untuk pembatalan unit – – (14,592) (21,737) (1,886) (5,859) (776) (284)

Wang tunai bersih (digunakan dalam)/dihasilkan daripada

aktiviti pembiayaan – – (6,130) (4,573) 218 7,580 16,366 9,036

Peningkatan/(penurunan) bersih dalam tunai dan kesetaraan

tunai (109) (787) (424) 1,275 634 (2,867) (1,580) (1,364)

Tunai dan kesetaraan tunai pada

1 Januari 109 787 1,001 (1,564) (813) 1,708 – –

Tunai dan kesetaraan tunai pada

31 Disember – – 577 (289) (179) (1,159) (1,580) (1,364)

Tunai dan kesetaraan tunai terdiri daripada

(31)

28

Nota Kepada Penyata Kewangan

Maklumat mengenai Dana

Pengurus, HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Berhad, adalah syarikat sendirian berhad yang

diperbadankan dan bermastautin di Malaysia. Kegiatan utama Pengurus terdiri daripada pengurusan takaful keluarga dan perniagaan takaful am. Perniagaan takaful keluarga termasuk pengurusan dana berkaitan pelaburan.

Alamat perniagaan utama dan pejabat berdaftarnya adalah seperti berikut:

Tempat perniagaan utama Pejabat berdaftar

Tingkat 8 - 9 Floor, Menara Utara Tingkat 10, Menara Utara No. 2, Leboh Ampang No. 2, Leboh Ampang

50100 Kuala Lumpur, Malaysia 50100 Kuala Lumpur, Malaysia Objektif pelaburan Dana adalah seperti berikut:

a. Dana Pendapatan Tetap HSBC Amanah LifeSelect bertujuan untuk mencapai pertumbuhan modal dalam tempoh sederhana hingga panjang dengan melabur dalam pelbagai portfolio skim pelaburan bersama berlandaskan Syariah yang melabur terutamanya dalam Sukuk dan aset cair lain yang dibenarkan di bawah prinsip Syariah.

b. Dana Ekuiti HSBC Amanah LifeSelect bertujuan untuk mencapai pertumbuhan modal dalam jangka sederhana hingga panjang dengan melabur dalam skim pelaburan kolektif yang mematuhi Syariah yang melabur dalam ekuiti patuh Syariah, sekuriti berkaitan ekuiti.

c. Dana Dividen HSBC Amanah Takaful bertujuan mencapai pertumbuhan jangka sederhana hingga panjang dengan melabur dalam skim pelaburan bersama berlandaskan Syariah yang melabur terutamanya dalam portfolio yang mematuhi Syariah Malaysia dan sekuriti ekuiti asing yang

mempunyai rekod prestasi membayar atau berpotensi untuk membayar dividen yang konsisten dan menarik.

d. Dana Ekuiti Islam Asia Pacific HSBC Amanah Takaful bertujuan untuk mencapai Pertumbuhan modal jangka panjang dengan melabur dalam skim pelaburan bersama berlandaskan Syariah yang melabur di pasaran sedang membangun dan membangun di Asia Pasifik, tidak termasuk Negara Jepun.

e. Dana Ekuiti Islam Sedunia HSBC Amanah Takaful bertujuan mencapai pertumbuhan dengan melabur dalam skim pelaburan bersama berlandaskan Syariah yang bertujuan untuk mencapai pertumbuhan modal dalam jangka panjang melalui pelaburan dalam ekuiti patuh Syariah dan sekuriti berkaitan ekuiti.

f. Dana Sukuk Islam HSBC Amanah Takaful bertujuan untuk mencapai pertumbuhan modal dalam jangka masa sederhana hingga panjang dengan melabur dalam skim pelaburan bersama berlandaskan Syariah yang bertujuan untuk memperoleh pendapatan lebih tinggi daripada purata dalam jangka sederhana hingga panjang dengan melabur dalam portfolio pelbagai yang terdiri daripada Sukuk, sijil deposit, instrumen pasaran wang jangka pendek dan pelaburan lain yang dibenarkan di bawah prinsip Syariah.

g. ‘Rising Phoenix’ adalah Pelaburan Berstruktur Disebut Harga dalam Ringgit Malaysia 5 tahun yang dikaitkan dengan Sekumpulan Saham. Kumpulan Saham Rising Phoenix terdiri daripada saham berlandaskan Syariah yang memberikan pendedahan terutamanya dalam pasaran ekuiti China. Dana ini telah matang pada 20 November 2014.

h. ‘Flying Dragon’ adalah Pelaburan Berstruktur Disebut Harga dalam Ringgit Malaysia 5 tahun yang dikaitkan dengan Indeks Dow Jones Islam Market China/Hong Kong Titans 30 Total Return. Dana ini telah matang pada 5 Jun 2015.

Syarikat pegangan langsung Pengurus adalah dari HSBC Insurance (Asia Pacific) Holdings Ltd., sebuah syarikat yang diperbadankan di Hong Kong. Syarikat induk utama adalah HSBC Holdings Plc, sebuah syarikat yang diperbadankan di United Kingdom.

(32)

29

Nota Kepada Penyata Kewangan

(sambungan)

1. Asas penyediaan

a. Asas perkaunan

Penyata kewangan Dana telah disediakan mengikut dasar perakaunan seperti yang dinyatakan dalam Nota 2 dan Garis Panduan Bank Negara Malaysia mengenai Perniagaan Takaful Berkaitan Pelaburan. Dasar-dasar perakaunan dalam Nota 2 adalah versi ringkasan dan hendaklah dibaca dengan Penyata Kewangan Yang Telah Diaudit oleh pengurus, HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Berhad, bagi tahun berakhir 31 Disember 2017. Penyata kewangan ini hanyalah bagi tujuan maklumat kepada peserta daripada Dana mengikut Garis Panduan Bank Negara Malaysia.

b. Asas pengukuran

Penyata kewangan Dana telah disediakan berdasarkan asas kos sejarah yang diubahsuai oleh penilaian semula pelaburan seperti yang dinyatakan dalam Nota 2 (a).

c. Mata wang fungsian dan persembahan

Penyata kewangan Dana dibentangkan dalam Ringgit Malaysia (“RM”), yang merupakan mata wang fungsian Dana. Semua maklumat kewangan dibentangkan dalam RM dan telah dibundarkan kepada ribu yang terdekat, kecuali jika dinyatakan sebaliknya.

d. Penggunaan anggaran dan pertimbangan

Penyediaan penyata kewangan memerlukan pertimbangan daripada pihak pengurusan, anggaran dan andaian yang mempengaruhi penggunaan dasar perakaunan dan jumlah aset, liabiliti, pendapatan dan perbelanjaan yang dilaporkan. Keputusan sebenar mungkin berbeza daripada anggaran ini.

Anggaran dan andaian asas disemak secara berterusan. Semakan kepada anggaran perakaunan diiktiraf pada tahun di mana anggaran itu disemak semula dan mana-mana tahun akan datang yang terjejas.

Tidak terdapat ketidakpastian ketara dalam penganggaran dan pertimbangan kritikal dalam melaksanakan dasar perakaunan yang mempunyai kesan penting ke atas amaun yang diiktiraf dalam penyata kewangan selain dari yang dinyatakan dalam Nota 2 (a).

2. Dasar perakaunan penting

Dasar-dasar perakaunan yang dinyatakan di bawah telah digunakan secara konsisten pada tempoh yang dibentangkan dalam penyata kewangan ini.

a. Pelaburan

Semua pembelian unit amanah (skim pelaburan bersama) diiktiraf pada tarikh dagangan masing-masing, iaitu tarikh komitmen wujud bagi pembeli pelaburan. Pelaburan pada mulanya dicatatkan pada kos, sebagai nilai saksama pertimbangan yang diberikan.

Kos urus niaga yang boleh dianggarkan diiktiraf dalam penyata pendapatan dan perbelanjaan apabila ditanggung. Nilai saksama ditentukan dengan menggunakan penilaian pasaran terbuka pada akhir tahun.

Sebarang peningkatan atau pengurangan nilai pelaburan pada setiap tarikh laporan diiktiraf dalam penyata pendapatan dan perbelanjaan.

b. Penciptaan Unit Bersih

Penciptaan unit bersih mewakili sumbangan yang dibayar oleh peserta sebagai bayaran untuk sijil baru dan selepas pembatalan dari permulaan. Penciptaan unit bersih diiktiraf atas dasar penerimaan.

Figur

Memperbarui...

Referensi

Memperbarui...

Related subjects :