• Tidak ada hasil yang ditemukan

Malaysia. Tahanan tanpa Bicara atau Dakwa

N/A
N/A
Info

Unduh

Protected

Academic year: 2021

Membagikan "Malaysia. Tahanan tanpa Bicara atau Dakwa"

Copied!
6
0
0
Menampilkan lebih banyak ( Halaman)

Teks penuh

(1)

Januari 2011 Rangkuman Negara

Malaysia

Sewaktu Datuk Seri Najib Tun Razak mula menjawat kedudukan Perdana Menteri Malaysia, beliau berikrar untuk "berpegang teguh pada prinsip kebebasan sivil." Namun, setelah hampir dua tahun kemajuannya agak terhad. Janji untuk meminda Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan undang-undang lain yang membenarkan tahanan pencegahan masih belum dilaksanakan. Sekatan terhadap kebebasan berekspresi terus digunakan untuk mengekang pengkritik kerajaan daripada menyuarakan pandangan mereka. Ketua polis setempat terus menyekat perhimpunan dan perarakan awam, seringkali atas sebab-sebab politik.

Tahanan tanpa Bicara atau Dakwa

Undang-undang ISA Malaysia yang telah wujud selama 50 tahun, membenarkan penahanan tampa had tertentu dan tanpa pendakwaan atau perbicaraan terhadap sesiapa sahaja yang dianggap oleh pihak berkuasa sebagai ancaman terhadap keselamatan negara. Pihak berkuasa pada tahun 2010 mengulang pendirian mereka membantah desakan untuk memansuhkan ISA. Sebaliknya, mereka bersetuju untuk mengambil kira reformasi dalam lima bahagian, termasuk pembatasan tempoh penahanan tanpa bicara, memberi jaminan mencegah penganiayaan dan memperbaiki layanan terhadap para tahanan, dan memberi takrifan yang lebih tepat berkenaan perlakuan yang membolehkan ISA digunakan.

Namun pada bulan Mac, Menteri Dalam Negeri mengumumkan bahawa ISA tidak dapat dipinda tanpa juga mengulang kaji enam undang-undang lain yang berkaitan dengan keselamatan dan membenarkan penahanan pencegahan, termasuklah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah), Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas), dan Akta Kediaman Terhad.

Kumpulan Kerja Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) terhadap Penahanan Sewenang-wenang melawat Malaysia pada bulan Jun 2010. Kumpulan Kerja PBB tersebut melaporkan bahawa ia "amat khuatir” terhadap undang-undang yang membenarkan penahanan pencegahan dan mencadangkan agar ianya dimansuhkan atau, jika dipinda, mestilah akur "bersesuaian dengan Artikel 10 Pengisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat." Kumpulan kerja itu juga menyuarakan kekhuatiran mereka bahawa pihak berkuasa Malaysia menggunakan Ordinan Darurat meskipun untuk tuduhan jenayah seperti mencuri, bergaduh, atau

(2)

penglibatan dengan jenayah kongsi gelap, yang juga jatuh di bawah bidang kuasa Kanun Keseksaan Malaysia.

Pekerja Imigran, Pelarian, Pemohon Suaka dan Mangsa Pemerdagangan

Manusia

Akta Imigresen Malaysia 1959/1963 gagal untuk membezakan di antara pelarian, pemohon suaka, mangsa pemerdagangan manusia dan imigran tanpa dokumen. Walaupun adanya undang-undang dan polisi-polisi lain yang memberi beberapa perlindungan terhadap sesetengah kumpulan ini, pihak kerajaan gagal memeriksa pihak yang dituduh melanggar kesalahan imigresen secara berkesan dan konsisten; Ini telah mengakibatkan ramai individu yang kononnya dilindungi akhirnya ditangkap, ditahan dan dideportasi.

Pada bulan Oktober 2010, dalam usaha "membuktikan kepada masyarakat antarabangsa iltizam Malaysia untuk menghapuskan pemerdagangan manusia," polis menggunakan ISA untuk menahan tujuh orang pegawai imigresen Malaysia dan dua orang warga asing atas kesalahan pemerdagangan manusia. Pada bulan yang sama kerajaan melaksanakan pindaan terhadap Akta Anti Pemerdagangan Orang yang tidak membezakan mangsa pemerdagangan manusia dengan para pekerja imigran mangsa penyeludupan. Pindaan ini telah mengurangkan perlindungan terhadap kedua-dua golongan ini. Pindaan tersebut juga telah mengurangkan upaya mangsa pemerdagangan manusia untuk memberi kerjasama dalam proses mengenal pasti dan mendakwa pelaku jenayah tersebut. Pihak kerajaan terus menahan para mangsa pemerdagangan manusia di dalam kemudahan rumah perlindungan yang menyerupai pusat-pusat tahanan.

Walaupun beberapa pengumuman dikeluarkan mengenai peningkatan hak-hak mereka, namun kira-kira 300,000 pekerja pembantu rumah di Malaysia masih belum memiliki perlindungan-perlindungan yang penting. Pekerja pembantu rumah dikecualikan daripada perlindungan utama di bawah Akta Pekerjaan Malaysia, termasuklah had ke atas waktu kerja, cuti umum, hari cuti wajib setiap minggu, cuti sakit dan cuti tahunan, perlindungan bersalin dan keadilan dalam penamatan kontrak kerja.

Pada tahun 2009, Indonesia menggantung migrasi keluar para pekerja pembantu rumah ke Malaysia sehinggalah Memorandum Persefahaman antara kedua negara dapat dikaji semula dengan perlindungan yang lebih kuat kepada para pekerja. Rundingan dilengahkan berulang kali disebabkan kegagalan untuk menubuhkan struktur gaji minima, hak pekerja untuk memegang pasport dan pembahagian tanggungjawab untuk kos pengambilan dan

(3)

Polisi Dadah

Agensi Anti Dadah Kebangsaan mempunyai 28 buah Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen - pusat tahanan penagih dadah), yang mana tahanan akan ditahan paling minimum selama 2 tahun. Biarpun kadar penagihan berulang di Malaysia dianggarkan sekitar 70-90 peratus, orang-orang yang ditangkap semula menghadapi tempoh penjara yang panjang dan hukuman sebatan.

Kebebasan Berhimpun dan Deraan Polis

Dalam tahun 2010, pihak polis terus menyekat hak untuk berhimpun secara aman yang dijamin di bawah Perlembagaan Malaysia. Dalam beberapa kejadian, polis setempat

enggan mengeluarkan permit kepada para aktivis untuk perhimpunan awam, perarakan dan mesyuarat. Polis telah menggunakan paksaan yang keras bagi menghentikan acara-acara yang berjalan tanpa kebenaran.

Pada 1 Ogos, polis menyuraikan lapan acara nyalaan lilin yang aman bagi memperingati ulang tahun ke 50 ISA, menahan lebih daripada 30 orang. Di tempat-tempat tertentu, pihak polis gagal memberikan amaran yang sewajarnya atau masa yang mencukupi untuk para peserta perhimpunan bersurai. Para peguam yang sedia mewakili individu-individu yang ditahan pula dihalang daripada menjalankan tugasan mereka.

Tiada kemajuan dalam rancangan yang diumumkan Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein pada Ogos 2009 untuk menghapuskan sekatan terhadap perhimpunan awam di tempat-tempat tertentu yang disiapkan khas bagi tujuan tersebut.

Kebebasan Berekspresi dan Media

Blog-blog, Twitter, YouTube dan laman web lainnya terus mencabar akhbar, televisyen dan radio arus perdana, memberikan pilihan kepada para pembaca dan pendengarnya. Maka pihak berkuasa terus gagal memenuhi ikrar mereka sendiri untuk memelihara internet yang terbuka dan mencapai kenyataan wawasan Perdana Menteri Najib Razak terhadap sektor media yang mana para wartawan "diupayakan untuk melaporkan apa yang mereka lihat, tanpa rasa takut akan akibatnya."

Dalam tahun 2010 juga, pihak berkuasa mengganggu wartawan, merampas bahan-bahan terbitan untuk “diteliti” dan sekaligus mengharamkan penerbitan tersebut atau

(4)

Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 mengkehendaki semua penerbitan memperbaharui lesen mereka setiap tahun.

Pada bulan September, Najib yang menjelaskan jurang antara retorik beliau dan tindakan lebih keras kerajaan terhadap kebebasan berekspresi, berkata,"Saya pernah mengatakan pihak akhbar mesti bertanggungjawab. Saya tidak mengatakan yang kita akan

mengetepikan kesemua undang-undang di Malaysia...jika kamu melanggar undang-undang, sama ada fitnah ataupun mencetuskan kebencian berbaur perkauman dan kebencian antara agama, maka kamu perlu bertanggungjawab di atas tindakan tersebut."

Pada bulan Jun dan Julai, kerajaan menghentikan sementara penerbitan akhbar-akhbar yang diterbitkan oleh tiga buah parti utama dalam pakatan pembangkang. Lesen percetakan yang seterusnya dikeluarkan mengandungi syarat-syarat yang menyekat, seperti tuntutan

bahawa jualan hanya terhad di pejabat parti dan kepada anggota parti sahaja.

Pada bulan Jun juga, Kementerian Dalam Negeri mengharamkan buku kartun politik, 1Funny Malaysia dan dua buah lagi buku oleh kartunis Malaysiakini, Zulkifli Anwar Ulhaque, yang terkenal dengan nama penanya Zunar. Dalam bulan September, beberapa jam sebelum pelancaran Cartoon-o-phobia, sebuah lagi buku oleh Zunar, pihak polis telah datang

menyerbu pejabatnya, merampas buku tersebut dan menangkapnya di bawah Akta Hasutan atas tuduhan menerbitkan buku-buku yang memudaratkan ketenteraman awam. Pada bulan Oktober, Menteri Dalam Negeri menolak permohonan untuk menerbitkan sebuah lagi buku oleh Zunar.

Dalam bulan yang sama, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia menyiasat Malaysiakini, akhbar internet yang popular yang sering mengkritik dasar-dasar kerajaan. Siasatan dibuat atas laporan terhadap ucapan perasmian Perdana Menteri Najib dalam perhimpunan agong parti pemerintah United Malays National Organization (UMNO). Kementerian Dalam Negeri berulang kali menolak permohonan Malaysiakini untuk menerbitkan akhbar versi cetakan harian.

Orientasi Seksual dan Identiti Gender

Pihak Kerajaan terus menolak usaha-usaha untuk memansuhkan Seksyen 377 Kanun Keseksaan, yang menjenayahkan "perlakuan hubungan seks di luar tabii." Pihak kerajaan juga enggan menggantikan bahagian undang-undang terhadap perlakuan seks tanpa rela dengan undang-undang yang lebih moden, bersifat gender yang neutral terhadap jenayah

(5)

perbuatan tertentu tidak ditunjukkan dan watak-watak gay akan bertaubat pada penghujung jalan ceritanya.

Proses perundangan dan Perbicaraan Anwar Ibrahim

Perbicaraan Anwar Ibrahim, pemimpin pakatan pembangkang di Malaysia diteruskan. Dia dituduh atas kesalahan "liwat" dalam kes yang didakwa melibatkan perlakuan homoseksual secara sukarela. Pihak pendakwa enggan mengemukakan dokumen yang sangat penting kepada peguam pihak tertuduh, termasuklah senarai saksi, kenyataan saksi, dan laporan klinikal serta spesimen daripada pemeriksaan perubatan pihak menuduh, yang diambil dua hari setelah kejadian yang didakwa berlaku. Kanun Acara Jenayah Malaysia, seksyen 51A, merupakan peruntukan yang memerlukan pihak pendakwaan untuk menyerahkan "apa-apa jua" dokumen yang akan digunakan sebagai bukti dan juga kenyataan bertulis berkenaan fakta-fakta yang menyokong pihak pembelaan kepada pihak pembelaan dengan

pengecualian terhadap sebarang tindakan yang "akan bertentangan dengan kepentingan awam."

Kebebasan Beragama

Walaupun Islam adalah agama rasmi Malaysia, perlembagaan mengesahkan bahawa Malaysia merupakan negara sekular yang melindungi kebebasan beragama untuk semua. Namun demikian, kewujudan dua jenis sistem perundangan di Malaysia membenarkan perundangan mahkamah Syariah, dimana orang bukan Islam tidak mempunyai hak untuk menghadap makhamah, untuk memutuskan dalam hal kesalahan moral dan agama

melibatkan orang-orang Islam serta isu-isu yang melibatkan perkahwinan, perwarisan harta, penceraian dan hak penjagaan anak, upacara pengkebumian, serta banyak lagi hal yang melibatkan percanggahan antara agama. Dalam suatu keputusan pada bulan Mac yang mendapat banyak perhatian, dengan kesan yang tersebar luas, Mahkamah Tinggi di

Malaysia memberikan hak penjagaan tiga orang kanak-kanak kepada seorang wanita Hindu, yang mana suaminya telah memeluk Islam bersama tiga orang anaknya tanpa

pengetahuannya. Namun terdapat lagi banyak kes-kes yang masih belum diputuskan di Mahkamah.

Para Pemain Utama Antarabangsa

Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) menekankan hubungan perdagangan dan pelaburan, non-proliferasi nuklear serta keselamatan serantau dalam perbincangan pada tahun 2010 dengan rakan sejawat mereka di Malaysia. Namun AS juga turut menyuarakan rasa tidak puas hati mereka berkaitan hak asasi manusia, demokrasi dan kedaulatan undang-undang.

(6)

Dalam kunjungan Setiausaha Negara AS Hillary Clinton pada bulan November ke Malaysia, beliau tidak bertemu dengan kumpulan-kumpulan hak asasi manusia atau dengan Anwar Ibrahim.

Malaysia mengundang Kumpulan Kerja PBB tentang Penahanan Sewenang-wenang untuk membuat lawatan. Tetapi kemudiannya, pihak berkuasa cuba menghalang wakil-wakil masyarakat sivil daripada bertemu secara peribadi dengan anggota kumpulan PBB tersebut. Pada bulan Mei, Malaysia terpilih menjadi anggota Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

Walau bagaimanapun, Malaysia terus memainkan peranan utama dalam menghalang usaha-usaha kerajaan-kerajaan pada peringkat Jawatankuasa Untuk Pekerja Migran di Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN), bagi merundingkan instrumen ikatan perundangan ASEAN untuk perlindungan dan penggalakan hak-hak para pekerja migran.

Referensi

Dokumen terkait

[r]

Adanya kewenangan direksi yang diberikan oleh undang-undang Perseroan Terbatas, berkaitan dengan keputusan atau kebijakan yang diambilnya, jika dilakukan tanpa kehati-hatian

Tabel 4.7 Distribusi Frekuensi dan Persentase Tingkat Kemampuan Penalaran Siswa Kelas Eksperimen dan Kontrol

Dari hasil penelitian yang telah dilaksanakan di BPLU Senja Cerah Paniki Bawah Kecamatan Mapanget Manado dan di Panti Werdha Damai Perkamil Kecamatan Ranomuut Manado pada

Berdasarkan data hasil penelitian siswa kelas X, XI dan XII SMA Trisakti Baturaja untuk pertanyaan pertama sebagian besar menyenangi kosakata berbentuk kata umum

Menurut saya, apa yang dituangkan dalam Lampiran Perka LKPP No.18/2012 tentang E-Tendering dalam hal Surat Jaminan Penawaran khususnya poin “Jaminan penawaran tidak diperlukan

(4) Tanpa menjejaskan peruntukan- peruntukan Akta ini atau mana-mana undang- undang bertulis lain yang berhubungan dengan pewakilan kuasa, Menteri boleh, melalui pemberitahuan

T idak diperkenankan mengumumkan, memublikasikan, memperbanyak sebagian atau seluruh karya inidalam bentuk apapun tanpa izin tertulisTidak diperkenankan mengutip sebagian atau

Pemegang Polis mengerti bahwa Manulife adalah anggota perusahaan dari Manulife Financial Group dan karenanya mempunyai kewajiban untuk memenuhi ketentuan baik dari badan

Gambaran rata-rata kadar gula darah responden sebelum pemberian rebusan daun sirih merah pada kelompok eksperimen dengan dosis 125 mili liter dapat dilihat pada

Hasil penelitian menunjukkan nilai rata-rata pH salep yang mengandung minyak sereh wangi dengan berbagai formula dasar selama waktu penyimpanan dapat dilihat pada Tabel

Bahasa tersebut sejak lama digunakan sebagai bahasa perantara (lingua franca) atau.. Modul Guru Pembelajar Bahasa Indonesia SMP Kelompok Kompetensi Profesional C 5 bahasa

Menyatakan bahwa skripsi berjudul “PENGARUH BACAAN FIKSI TERHADAP MOTIVASI BELAJAR PESERTA DIDIK PADA BIDANG STUDI PENDIDIKAN AGAMA ISLAM DI SDN 02 PEGADEN TENGAH

Agenda Clustering Requirement untuk clustering Tipe data dalam cluster analysis Interval-scale variable Binary variable Nominal variable Ordinal variable Ratio-scaled

Modifikasi pembelajaran pendidikan jasmani dapat dilakukan dari beberapa macam cara menurut kebutuhan. Seorang guru Penjas harus kreatif dan inovatif dalam menciptakan

 Genus stratocumulus (Sc): Sebuah lapisan awan konveksi yang terbatas biasanya dalam bentuk patch teratur atau massa bulat mirip dengan altocumulus tetapi elemen

Dalam proses ini baik pemerintah Srilanka maupun Macan Tamil sepakat untuk menunjuk Norwegia sebagai pihak koordinator dalam.. JOM

• Waskita Karya melalui PT PLN telah mengirimkan surat kepada Kementan terkait usulan sewa lahan (15 Mei 2018) • Kementerian Pertanian telah mengirimkan Surat kepada DJKN

Dalam rangka meningkatkan OCB karyawan ternyata kedua variabel yaitu; Kepuasan kerja, Budaya organisasi memiliki pengaruh positif dan signifikan dengan demikian, apabila

Berdasarkan penelitian yang dilakukan dapat disimpulkan bahwa penerapan GMP perlu dilakukan oleh petani Sidomulyo untuk menekan pertumbuhan kapang Aspergillus ochraceus

Telah ditemukan spesies fitoplankton dari kelas Dinophyceae ( Ceratium furca, Dinophysis caudata , Gonyaulax polygramma, Gonyaulax spinifera, Gymnodinium catenatum,

Kendatipun demikian, ada cara lain yang dapat ditempuh untuk mewujudkan UUD 1945 sebagai konstitusi hidup yaitu melalui pengaturan di dalam undang-undang,

KEGIATAN : PEMBANGUNAN KANTOR KECAMATAN TAMANSARI PEKERJAAN : PEMBANGUNAN GEDUNG KANTOR KECAMATAN LOKASI : KECAMATAN TAMANSARI KABUPATEN BOGOR TAHUN ANGGARAN : 2018.. PEKERJAAN