• Tidak ada hasil yang ditemukan

PENGENALAN ASAS FOTOGRAFI.docx

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2019

Membagikan "PENGENALAN ASAS FOTOGRAFI.docx"

Copied!
4
0
0

Teks penuh

(1)

PENGENALAN ASAS FOTOGRAFI Tahun 1000

Al Hazen, seorang pelajar berbangsa Arab menulis bahawa citra (gambar) dapat dibentuk dari cahaya yang melewati sebuah lubang kecil.

Sekitar 400 tahun kemudian

Leonardo da Vinci, juga menulis mengenai fenomena yang sama. Seandainya tulisan da Vinci diterbitkan, kemungkinan ia dianggap sebagai penemuan prinsip kerja kamera.

Tahun 1558

Battista Delta Porta, dianggap sebagai perintis prinsip kerja kamera melalui buku tentang Camera Obscura yang diterbitkannya. Kemungkinan karyanya berdasarkan pada

penemuan-penemuan da Vinci. Awal abad 17

Ilmuwan Itali, Angelo Sala menjumpai bahawa apabila serbuk perak nitrat dikenakan cahaya, warnanya akan berubah menjadi hitam. Bahkan saat itu, dengan komponen kimia tersebut, ia telah Berjaya merakam gambar-gambar yang tak bertahan lama. Masalah yang belum diatasinya ialah cara menghentikan proses kimia setelah gambar-gambar dirakam agar kekal.

Tahun 1727

Johann Heinrich Schuize, profesor farmasi dari Universiti di Jerman, telah mengesahkan bahawa komponen perak nitrat menjadi hitam kerana cahaya dan bukan disebabkan oleh haba (panas).

Sekitar Tahun 1800

Thomas Wedgwood, seorang lelaki berbangsa Inggeris, membuat eksperimen untuk merakam gambar positif dari citra melalui lensa pada camera obscura (sekarang lebih dikenal dengan sebutan 'Kamera') tetapi hasilnya sangat mengecewakan. Akhirnya beliau mengkaji bagaimana untuk membuat gambar-gambar negatif (yang kemudiannya dikenali sebagai "Fotogram') pada kulit atau kertas putih yang telah diletakkan komponen perak dan menggunakan cahaya matahari sebagai penyinaran.

Tahun 1824

Akhirnya seorang lelaki berbangsa Perancis bernama Joseph Nieephore Niepee, seorang “lithograpf” Berjaya menghasilkan gambar kekal pertama yang disebut "FOTO" (tanpa menggunakan kamera), melalui proses yang disebutnya : HELIOGRAVURE ( proses kerjanya mirip prinsip kerja lithograf) dengan menggunakan sejenis aspal (yang

disebutnya Bitumen of Judea) sebagai bahan kimia utama. Kemudian beliau menggunakan kamera dan terdapat sumber mengatakan bahawa Niepee sebagai orang pertama yang menggunakan lensa pada kamera obscura.

Agustus 1827

Setelah beberapa ketika, Niepee berjumpa dengan Louis Daguerre, seorang lelaki Perancis yang juga seorang pelukis. Mereka akan bekerjasama untuk menghasilkan foto melalui penggunaan kamera.

Tahun 1829

Niepee secara rasmi bekerjasama dengan Daguerre, namun, setelah beberapa lama, Niepee meninggal dunia (tahun 1833).

7 Januari 1839

Dengan bantuan seorang ilmuwan, Daguerre mengumumkan hasil penelitiannya selama ini kepada Akademi Ilmu Pengetahuan Perancis. Hasil kerjanya yang berupa foto-foto yang kekal itu disebut "DAGUERRETYPE". Saat itu Daguerre telah memiliki foto studio komersial, dan Daguerretype tertua yang diciptanya pada tahun 1837 masih wujud sehingga kini.

Juni 1840

Talbot memperkenalkan Calotype, satu sistem yang dipertingkatkan daripada sistem sebelumnya dan juga berfungsi untuk menghasilkan negatif diatas kertas.

Oktober 1847

Abel Niepee de st.Victor memperkenalkan penggunaan kaca sebagai dasar negatif untuk menggantikan kertas.

Januari 1850

Seorang ahli Kimia Inggeris, Robert Bingham, memperkenalkan penggunaan Collodion sebagai emulsi foto, yang pada waktu itu popular dengan sebutan "WET-PLATE Fotografi". Setelah mengalami pelbagai perkembangan dan penyempurnaan, penggunaan “filem gulung” mulai diperkenalkan.

Juni 1888

George Eastman, rakyat Amerika, telah membuat revolusi fotografi dunia melalui hasil penelitiannya sejak tahun 1877. Beliau menjual produk baru dengan mereka “KODAK”, sebuah kamera kecil dan ringan, yang telah berisi gelung filem (dengan bahan kimia perak Bromida) untuk 100 “exposure”. Bila seluruh filem digunakan, kamera (berisi film) dihantar ke perusahaan Eastman untuk diproses. Setelah itu, kamera dikirimkan kembali dan telah berisi gelung filem yang baru.

Hingga kini

Perkembangan fotografi terus mengalami peningkatan dan berevolusi menjadi filem-filem digital yang termoden adalah tanpa menggunakan gelung filem.

Fungsi dan Komponen Asas Kamera

Fungsi Kamera : Kamera adalah sebuah alat yang mengarahkan bayangan yang difokuskan oleh lensa/sistem optik lain keatas permukaan foto sensitif yang berada dalam tempat tetutup/filem.

Komponen asas kamera

Sebuah kamera terdiri daripada:

Kotak yang kedap cahaya (badan kamera)Sistem lensa

Pemantik potret (shutter)Pemutar film

Badan kamera

Badan kamera adalah ruangan yang sama sekali kedap cahaya, namun dihubungkan dengan lensa dimana menjadi satu-satunya tempat cahaya akan masuk. Di dalam bahagian ini cahaya yang difokuskan oleh lensa akan diatur agar tepat mengenai dan membakar filem. Di dalam kamera untuk tujuan seni fotografi, biasanya ditambahkan beberapa tombol

(2)

Pengatur ISO/ASA Film.Shutter Speed.

Aperture (Bukaan Diafragma).

Sistem lensa

Sistem lensa dipasang pada lubang depan kotak, berupa sebuah lensa tunggal yang terbuat dari plastik ataukaca, atau sejumlah lensa yang tersusun dalam

suatusilinder logam. Disamping lensa biasa, terdapat juga lensa sudut lebar(wide lens), lensa sudut kecil (tele lens), dan lensa variabel (variable lens, atau juga dikenali dengan istilah lensa zoom).

Pemantik Potret

Tombol pemantik potret atau shutter dipasang di belakang lensa atau di antara lensa. Kebanyakan kamera SLR mempunyai mekanisme pengatur waktu untuk memungkinkan mengubah-ubah lama bukaan shutter.

Bahagian sampingan

Mekanisme memutar filem gulungan agar bahagian-bahagian filem itu bergantian dapat disingkapkan pada objek .Mekanisme fokus yang dapat mengubah-ubah jarak antara lensa dan film,Pemindai komposisi pemotretan (range finder) yang menunjukkan apa saja yang akan terpotret serta apakah objek utama akan terfokuskan ightmeter untuk membantu menetapkan kecepatan pemetik potret dan atau besarnya bukaan, agar banyaknya cahaya yang mengenai film cukup tepat sehingga diperoleh bayangan atau gambar yang

memuaskan. Kelebihan:

1.Gambar yang dihasilkan cukup terang meskipun cahayanya minimum. 2.Bentuk yang kecil, ringan dan padat

3.Automatik sepenuhnya.

4.Kamera tidak menggunakan cermin didalamnya. 5.Boleh dioperasikan dengan menggunakan “flash”. Kelemahan:

1.”Flash” yang “built in” pada badan kamera menyebabkan foto yang dihasilkan menjadi “red eyes reduction”.

2.Objek yang di tangkap fotonya dilihat melalui “view vinder” yang terpisah dari lensa sehingga memungkinkan pengambilan gambar pada saat lensa tertutup.

3.Pengaruh pemakaian filter tidak tampak jika di lihat dari view vinder.

4. Oleh kerana lensa menjadi satu dengan badan kamera maka lensa tidak dapat diganti dengan jenis yang lain.

5.Ralat Paralaks, iaitu ketidaksesuaian gambar yang dihasilkan berbeza dengan gambar yang dilihat melalui view vinder.

6.Tidak boleh beroperasi untuk pengambilan gambar “Close up”. KOMPONEN ASAS KAMERA

LENSA

Lensa, @ dikenali sebagai kanta, digunakan untuk membentuk imej yg jelas di atas permukaan filem di dalam kamera.

Jenis-jenis Kanta :

1. Lensa Bidang Luas (Wide Angle Lens) Ukurannya 6 mm – 45 mm.

Digunakan untuk penggambaran pemandangan jauh yg luas. 2. Lensa Biasa (Standard / Normal Lens)

Ukurannya 43 mm – 50 mm.

Sudut pandangan sisesuaikan dengan pandangan biasa mata. 3. Lensa Foto Jauh (Telefoto)

85 mm – 120 mm : untuk gambar potret. 135 mm – 200 mm : sesuai untuk sukan.

300 mm – 600 mm : sesuai untuk pergerakan, alam semula jadi, dan hidupan liar. 4. Lensa Zoom

Gabungan beberapa jenis kanta pada satu unit. 28 mm – 50 mm : sudut luas ke normal 50 mm – 100 mm : normal ke sederhana 70 mm – 200 mm : normal ke jauh 135 mm – 300 mm : sederhana ke jauh . Sesuai pada subjek yg berubah-ubah dengan cepat.

Fokus ialah satu proses untuk mengubah jarak lensa (kanta) dari permukaan filem supaya satu imej subjek yg jelas akan terbentuk di atas permukaan filem.

(3)

1. Apertur ialah gegelang yg boleh membesar dan mengecil, berfungsi untuk mengawal kemasukan cahaya yg akan menuju ke filem.

2. Skala pada apertur ini berukuran / ditanda dengan f @ f/stops.

3. Skala pada apertur akan ditanda dengan 2.8/3.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, dan 22. (skala dari besar ke kecil).

SHUTTER (PENGATUP)

1. Shutter @ pengatup ialah sebuah tingkap yg menutup permukaan filem daripada terkena cahaya.

2. Tingkap pengatup akan hanya dibuka untuk jangka masa dedahan tertentu yg sesuai untuk mendapatkan gambar foto yg baik.

3. Indeks kelajuan pengatup – B, 1, 2, 4, 6, 15, 30, 60, 125, 250, 500, 1000, dan 2000 yg bermaksud setiap tanda 1 menunjukkan kecepatan 1/1 saat kelajuan pengatup. 4. Lebih besar indeks kelajuan maka lebih singkat masa dedahan dibenarkan dan lebih indeks kelajuan maka lebih lama dedahan dibenarkan.

FILEM

1. Filem ialah kepingan plastik khas yg mempunyai satu permukaan bahan kimia (silver halide crystals) yg peka cahaya.

2. Kepekaan filem disukat berdasarkan skala : - ASA (American Standard Association)

- JIS (Japan Industrial Standards) - DIN (Deutche Industrie Norme)

- ISO (International Organization of Standardization) 3. Jenis-jenis filem :

Filem hitam putih – negatif hitam putih menghasilkan cetakan gambar hitam putih. Filem warna – negatif warna untuk membuat gambar foto berwarna-warni.

Filem slaid – Filem positif untuk mendapatkan slaid berwarna dan boleh dicetak. Kepekaan Filem

Kadar kepekaan filem yg berlainan ukuran adalah tidak sama.Semakin tinggi nombor, kepekaannya semakin tinggi dan sebaliknya.

Dedahan cahaya yg tepat (correct exposure) kepada filem bergantung pada tiga faktor utama : - sensitiviti / kelajuan filem - bukaan apertur lensa - kelajuan shutter.

LAMPU FLASH

Banyak teknik yg boleh dipraktikkan ketika menggunakan flash : 1. Halaan terus ke objek (direct flash)

2. Halaan pantulan (bounce flash) – sesuai untuk potret 3. Penggunaan filter pada flash

4. Flash berkembar – beri tambahan cahaya

5. Simbahan manual – sesuai dengan teknik low shutter speed JENIS KAMERA

Ada beberapa jenis kamera yg terdapat di pasaran. Antaranya ialah :

Kamera piring (disk)

Kamera segera (instant) @ polaroidKamera katrij (catridge)

Kamera pembalikan

Kamera format besar (large format view)

KAMERA KOMPAK (KAMERA FOKUS TETAP)

Tidak mempunyai mekanisme fokus, sebaliknya yg ada hanya sebuah penilik pandangan yg kedudukannya jauh sedikit dari lensa.

Mempunyai apertur pelaras yg mudah dengan simbol.

KAMERA SATU LENSA REFLEKS (SLR)

Tidak mempunyai tingkap penilik pandang di sebelah depannya. Ia hanya mempunyai tingkap menenang di sebelah belakang.

Sistem lensa yg boleh ditukar ganti.

Kegemaran jurufoto profesional dan penggiat seni foto.

(4)

Mempunyai sensor elektronik yg menggantikan filem.

Pengguna dapat melihat dengan segera imej, menyimpan, memadam, @ merakam semula.Menggunakan sistem CCD (charge-coupled-device) bagi menukar imej cahaya kepada signal

@ informasi digital.

CMOS (complementary metal oxide semiconductor) digunakan bagi kamera yg berharga murah.

Camcorder juga boleh menghasilkan imej pegun, tetapi resolusinya agak kasar. Imej tidak jelas apabila diperbesar saiznya.

TEKNIK PENGGAMBARAN Secara umum :

1. Kamera hendaklah dipegang dengan teguh supaya tidak bergoyang semasa anda

memetik punat pelepas shuttle, terutama apabila melibatkan penggunaan lensa zoom @ kelajuan shuttle yg perlahan.

2. Jangan menghalang bidikan – bagi mengelakkan gambar kelihatan sebahagian gelap @ terlindung.

Teknik Jarak Dekat

Imej yang dirakamkan dari jarak dekat dapat menjadi sumber yg membantu P&P apabila guru ingin fokus terhadap sesuatu kandungan pengetahuan kepada pelajar.

Teknik Jarak Sederhana – Untuk Foto Pemandangan

Sangat sesuai dijadikan BBM kerana imej yg menyeluruh itu meluaskan pemandangan dengan pelajar terhadap sesuatu perkara.

Teknik Panning – Foto Aksi @ Sukan

Kamera digerakkan mengikut arah pergerakan objek ketika menekan shutter pada kelajuan shutter yg agak perlahan.

Hasilnya, imej objek yg bergerak itu kelihatan jelas, tetapi objek yg statik akan kelihatan kabur.

MUAT TURUN IMEJ

1. Muat turun imej ke komputer 2. Muat turun imej dari telefon bimbit 3. Menggunakan mesin pengimbas PERANAN FOTOGRAFI DALAM P&P 1. Menarik minat pelajar.

2. Meningkatkan pemahaman pelajar terhada sesuatu konsep @ tema.

3. Merangsang pemikiran pelajar untuk berfikir lebih jauh dan mendorong penerokaan dan perkembangan idea pelajar.

Referensi

Dokumen terkait

Spektra dari nata-en tidak menunjukkan adanya serapan gugus C-N pada daerah sekitar 910 cm -1 (James 1988) yang menjadi indikator bahwa ikatan kovalen antara nata

Kemandirian keuangan daerah menunjukkan kemampuan pemerintah daerah Kota Manado dalam membiayai sendiri kegiatan pemerintahan, pembangunan, dan pelayanan kepada

memberi pelayanan kesehatan yang aman, bermutu, antidiskriminasi, dan efektif dengan mengutamakan kepentingan pasien sesuai dengan standar pelayanan Puskesmas;.. memberikan

Kebijakan puritanisme oleh sultan Aurangzeb dan pengislaman orang-orang Hindu secara paksa demi menjadikan tanah India sebagai negara Islam, dengan menyerang berbagai praktek

Berdasarkan hasil penelitian ini dan penelitian terdahulu dapat ditunjukkan bahwa pendekatan integratif bermedia power point dapat mengembangkan keterampilan menyimak anak

Bagaimana pengaruh dari variasi amplitudo gelombang laut terhadap daya bangkitan yang dihasilkan pada mekanisme energy harvesting metode cantilever

Sedangkan kondisi kalah (untuk bidak X) tercapai apabila pemain lawan yang pertama kali meletakkan 3 bidak (O) pada posisi sejajar [3]. Agar komputer dapat berperan sebagai

Sedangkan batuk kronis, perlu perhatian tersendiri karena batuk kronis biasanya adalah tanda atau gejala adanya penyakit lain yang lebih berat.. Banyak penyakit berat