• Tidak ada hasil yang ditemukan

Порівняльна таблиця показників ВВП (ПКС) на душу населення,

Тези доповідей

Таблиця 1 Порівняльна таблиця показників ВВП (ПКС) на душу населення,

181

Розглянемо табл. 1, де описуються країни за такими критеріями як ВВП на душу населення, ІЛР і площа.

Отже, можемо підсумувати, що від площі країни не залежить її рівень розвитку. Рівень розвитку залежить від кількості населення в країні і від їх "рівня життя", площа території може сприяти зростанню рівня розвитку але не є ключовими фактором, і якщо зіставити площу з подушним ВВП, то будь-який залежності не виявиться.

Проте, можна зазначити, що як великі, так і малі за площею країни мають свої переваги та недоліки щодо можливостей розвитку.

Міжнародні переваги великих країн в наступному: це величезний простір, на якому велика ймовірність знаходження корисних копалин, а також водних ресурсів. Країна може розташовуватися в різних кліматичних зонах, що сприяє розвитку сільського господарства, мати довгу берегову лінію та бути більше інтегрованою в світову торгівля завдяки розвинутій системі торгових шляхів, мати більше життєвого простору для зростаючої кількості населення.

Таблиця 1

182

сучасний стан міжнародних економічних відносин, мобільність факторів виробництва, сучасні технології майже повністю нівелюють ці переваги.

Список використаних джерел

1. The World Bank [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?view=chart – вільний. Мова англ.

2. UNDP. Human Development Report 2019 [Електронний ресурс].

– Режим доступу: http://hdr.undp.org/sites/default/files/hdr2019.pdf – вільний. Мова англ.

3. Географический справочник «О странах» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ostranah.ru/_lists/area.php – вільний.

Мова рос.

Науковий керівник: О.А. Задоя, кандидат економічних наук, доцент.

Є. Босняк Університет імені Альфреда Нобеля, м. Дніпро

НАСЛІДКИ ВСТУПУ ДО ЄС ЧЕСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ Європейський союз – це напрям євроінтеграції для багатьох країн Східної Європи, мешканці яких впевнені, що вступ до ЄС – це розвиток усіх сфер життя, а особливо – економічної. Однак, слід зазначити, що вступ до цієї організації містить не тільки беззаперечні позитивні сторони, але й дуже відчутні негативні.

Розвиток Чехії можна поділити на 2 етапи: розвиток до та після членства. Чинником розвитку економіки Чехії до 2004 року був експортоорієнтованість ЧР на ринки Європи та США. ЧР мала розвинений вторинний сектор економіки, а саме: металургійну, машинобудівну та легку промисловості. Також, Чехія змогла залучити інвесторів та посилити промисловість. Це спричинило дефіцит трудових ресурсів, який вирішився за рахунок трудової міграції з країн Південно-Східної Азії. Так, економіка ЧР до вступу в ЄС описувалася обсягом ВВП у 2 823 452 млрд чеських крон, боргом 493 185 млрд чеських крон та дефлятором ВВП в 1,3% [1].

Причинами вступу Чехії до ЄС слугували: розташування ЧР між державами-членами ЄС, спрощення імпорту та експорту товарів, залучення інвестицій зі сторони європейських інвесторів, стабілізація економіки країни завдяки підтримки ЄС. Однак ЧР мусила прийняти закони, які б дозволили їй повністю увійти ЄС, адже угода

183

передбачала вільне транспортування товарів через територію ЧР та безперешкодний перетин кордону людьми. Чехія вступила до ЄС 1 травня 2004 року хоча і більшість вимог не було виконано.

Після вступу перед країною виникли проблеми: вимога країн Європи перейти до євро, для чого ЧР повинна була зменшити дефіцит бюджету; відсутність еластичності на ринку праці в ЄС; сувора послідовність бюрократичних процесів; стрімке зростання безробіття, пов’язане як із трудовою міграцією. Проблемою чеської економіки до сих пір залишається перехід до загальноєвропейської валюти. Умовою для переходу до євро є зменшення дефіциту державного бюджету до рівня 3% від ВВП.[2] Перехід до євро є основною причиною тиску на ЧР після вступу до ЄС, проте у суспільстві панує опір цьому процесу, що пов’язаний з інфляцією при практично незмінній заробітній платні, що зменшить паритет купівельної спроможності населення. Чехія повинна була розв’язувати й внутрішні проблеми, тому одним із перших запозичень після вступу до ЄС був кредит 678 млн євро, що повинен був вирівняти економічний розвиток регіонів [2]. Проте це не завадило економіці Чехії розвиватися, адже макроекономічні показники суттєво зросли, а саме ВВП країни (рис.1) й рівень мінімальної заробітної платні, однак державний борг також зростав (рис. 2) [1].

Рис. 1 Зміна ВВП та державного боргу ЧР протягом 1993-2019рр.

[Складено автором за даними джерела 1]

184

Також після вступу до ЄС, ЧР зіштовхнулася з активною «втечею мізків» до країн ЄС, проблемою ведення зовнішньої політики та ускладнення процесу отримання компаніями прав на експорт товарів до ЄС. Більшість проблем було подолано вже 2005 р. Так, «втечу мізків» було подолано шляхом збільшення середньої заробітної плати, а переорієнтація на ринки ЄС зменшила потребу у веденні зовнішньої політики.

Рис. 2 Зміна середньої заробітної плати в ЧР за 2003‒2020рр.

[Складено автором за даними джерела 1]

Отже, ЧР завдяки вступу до ЄС розширила ринки збуту продукції, стабілізувала економіку та залучила нові інвестиції, проте водночас отримала відтік трудової сили, зростання рівня безробіття та тиск ЄС на внутрішні та зовнішні виклики. Тобто ЄС як основний напрямок євроінтеграції країни стає як і поштовхом для розвитку, так і своєрідними гальмами.

Список використаних джерел

1. Чеське статистичне управління [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.czso.cz – вільний. Мова чеська.

2. Брякин Н.Г. Влияние внутренних факторов на процесс интеграции Чешской Республики в Европейский союз /Н.Г. Брякин //

Международная экономика. ‒ 2011. ‒ № 10. ‒ С. 44‒55.

Науковий керівник: Е.М. Лимонова, кандидат економічних наук, доцент.

185

А. Браславская Университет имени Альфреда Нобеля, г. Днипро

ОСНОВНЫЕ ВИДЫ МЕЖДУНАРОДНЫХ РАСЧЕТОВ Международные расчеты по сделкам с обязательными товарами играют важную роль в деловом мире как развитых, так и развивающих стран. Они охватывают все внешнеторговые операции, которые включают в себя обмен товарами или услугами, регулируют финансовую составляющую некоммерческих операций и способствуют активному движению капитала и улучшению рынка.

Термин «международные платежи» относится к платежам, которые происходят между резидентами и нерезидентами или между юридическими/физическими лица и международными организациями в результате экономических и финансовых транзакций, осуществляемых между ними.

Международные платежи возникают в результате любых операций, которые учитываются в платежном балансе и которые, с денежной точки зрения, приводят к покупке или продаже иностранной валюты. Следовательно, они приведут к международным платежам:

 Экспорт и импорт товаров и услуг.

 Доход или выплаты по факторному доходу.

 Доходы или выплаты, полученные от текущих и капитальных переводов за границу.

 Покупка и продажа активов за рубежом, будь то прямые инвестиции, портфельные инвестиции и т. д. [1].

Сначала рассмотрим следующие основные типы международных расчетов.

Все виды переводов выражаются в определенной/установленной валюте, к ним относятся телеграфные, почтовые, электронные и другие виды переводов. Платежи между странами имеют разный экономический характер. В отношении от системы ценообразования они делятся на две группы:

1. Торговые операции между странами, включающие получение и выплату средств от внешнеторговых операций, также выплаты по ним. Выплаты и поступления от платежей по международным кредитам, оплата транспортных услуг, их расчеты.

2. Некоммерческие расчеты – это платежи, направленные на наличие дипломатических представительств, расходов на разнообразные группы людей (новички, профессионалы, граждане, пребывающие за рубежом), трансфертные платежи (для граждан:

186

государственные пособия, пенсии, стипендии, арендные субсидии и другие; для компаний: субсидии, налоговые льготы, бонусы, льготные кредиты, оплата текущих расходов организаций) [1].

Большая часть выплат идет на построение торговых отношений. Все расчеты основаны на ценах и ставках для международных транзакций. В то же время такой расчет влечет за собой учет внутренних цен на товары и услуги, он производится в местной национальной валюте. Международная практика гласит:

несколько стран взаимодействуют одновременно с разными географическими положениями, обязанностями и суверенитетом.

Другая трудность с расчетами может заключаться в том, что одна и та же страна иногда использует одновременно несколько типов валют. Сам платеж генерируется и выполняется банками в поле плательщика.

Международные расчеты имеют ряд характеристик. Сторонами сделки купли-продажи являются экспортеры, импортеры и банки, через которые осуществляется оплата. Между ними заключается договор, в котором прописаны все существенные элементы сделки.

Оплата должна производиться в соответствии с применимыми законами и постановлениями, а все действия должны быть задокументированы. Международные расчеты могут производиться в разных валютах, что влияет на эффективность транзакции. Вслед за этим представлено на рассмотрение следующие основные формы международных расчетов:

 Банковский перевод. Он осуществляется через интернет- банкинг (в электронном виде), заполнив форму «платежное поручение» в отделении банка, или по телефону, либо отправив электронное письмо с платежными реквизитами. Также возможна оплата через банковское приложение в смартфоне (мобильный банкинг).

 Валюту также можно отправить на инкассо в иностранные банки. Инициатива расчетов идет от получателя денежных средств.

 Документарный аккредитив. Документация почти всегда сопровождается передачей деловых или товарных документов. Это считается довольно рискованным, так как между получением окончательного платежа и первоначальной доставкой документов в банк и отправкой товара существует промежуток времени. При поступлении пакета документов в банк-корреспондент импортер может оказаться без наличных или быть банкротом.

 Открытый счёт.

187

 Взыскание долгов – это процесс, который обычно используется при международных платежах. В этом случае экспортер размещает инкассовое поручение в обслуживающем банке и прилагает сопроводительные документы. Не все финансовые учреждения предлагают такие услуги. Кредитная организация, в свою очередь, отправляет заказ в страну, в которую доставляется товар, в соответствующий банк, взаимодействующий с импортером. Корреспондент финансовой организации выдает импортеру товарные документы, которые получают от него платеж и переводит в первоначальный банк, а затем экспортеру [1].

 Нетто-самовывоз – это операция, при которой товары не передаются. Вместо этого в процессе используются финансовые документы (чек на инкассо, переводной вексель и т. д.).

Например, если у человека есть чек от иностранного банка, по которому деньги могут быть получены в течение определенного периода времени, он может обратиться в украинский банк для выполнения вышеуказанной операции. Украинское финансовое учреждение просит клиента предъявить паспорт и заполнить ряд документов. Затем чек принимается и отправляется по почте в банк-эмитент. Если с финансовым документом все в порядке, иностранная кредитная организация переводит деньги в украинский банк, который, в свою очередь, передает их первоначальному держателю чека.

Международные платежи могут производиться в валюте одной из стран, в которой осуществляется транзакция, или в валюте третьей страны, принимаемой обеими сторонами, обычно в долларах или евро.

В основном, международные платежи возникают в результате любых операций, которые учитываются в платежном балансе и которые, приводят к покупке или продаже иностранной валюты (денежная точка зрения).

Список использованных источников

1. Международные расчеты как инструмент финансового обеспечения осуществления внешнеторговых операций [Электронный

ресурс]. ‒ Режим доступа:

https://elib.bsu.by/bitstream/123456789/194404/1/90-101.pdf – свободный.

Язык рус.

Научный руководитель: А.А. Задоя, кандидат экономических наук, доцент.

188

С. Буаіта Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький МІСЦЕ ОСВІТИ ТА НАУКИ

В ПОСТІНДУСТРІАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ

Становлення постіндустріальної економіки базується на досягненнях освіти та науки, і залежить від ефективного поєднання засобів виробництва та інтелектуальних ресурсів суспільства. Логіка змін, їх стратегія мають узгоджуватися не з вимогами політичної кон`юнктури, а зі світовими тенденціями суспільного, економічного розвитку. Реформування системи освіти та науки в Україні повинно відбуватися відповідно до потреб постіндустріального суспільства та постіндустріальної економіки, до яких долучається сьогодні наша країна у прагненні євроінтеграції.

Теорія постіндустріального суспільства сформувалась завдяки роботам Д. Белла, Дж. Гелбрейта, П. Дракера, В. Ростоу, Е. Тоффлера.

Наразі вона залишається, як слушно зазначає В. Іноземцев, «єдиною соціальною метатеорією, яка повною мірою сприйнята світом» [4, с. 19-20]. У розробку економічної складової теорії постіндустріалізму зробили свій внесок В. Базилевич, Ю. Бажал, О. Бєлорус, В. Геєць, Л. Ємельяненко, М. Згуровський, В. Іноземцев, В. Полтерович, Н. Тарнавська, А. Чухно та інші дослідники. Економічні аспекти розвитку системи вищої освіти в постіндустріальному суспільстві розглядали у своїх роботах В. Андрущенко, Т. Боголіб, І. Каленюк, Е. Лібанова, А. Музиченко. Дослідженню засад стратегічного інноваційного розвитку закладів вищої освіти, їх ролі у розвитку людського та інтелектуального потенціалу постіндустріальної економіки присвятили свої розвідки В. Луговий, О. Левченко, Д. Плинокос, В. Семиноженко, Н. Холявко та інші науковці.

Метою дослідження є визначення місця й ролі освіти та науки в постіндустріальній економіці.

Перші роз`яснення щодо особливостей розвитку постіндустріальної економіки належать Д. Беллу. За його характеристикою, постіндустріальне суспільство – «це суспільство, в економіці якого пріоритет перейшов від виробництва товарів до виробництва послуг, проведення досліджень, організації системи освіти і підвищення якості життя; в якому клас технічних фахівців став основною професійною групою…, в якому впровадження інновацій ...

усе більшою мірою залежить від досягнень теоретичного знання» [1,

189

с. 173]. Таким чином, у постіндустріальній моделі економіки саме освіта та наука, разом із інформацією, стають головними чинниками економічного зростання. Йдеться, передусім, про інтелектуалізацію праці, про розробку та впровадження нових технологій, а головне – про зростання роль людини як у виробництві, науці та бізнесі, так і в процесах державного регулювання й прогнозування економіки та інших сфер діяльності. У постіндустріальній економіці людина стає головним ресурсом економічного розвитку, тому зростають вимоги до її рівня освіти, професіоналізму, креативності, врешті-решт інноваційності мислення як передумови інноваційної діяльності.

Розвиток людського капіталу є неможливим без розвитку освіти, але під освітою тут не варто розуміти елементарне накопичування знань. Наприклад, Т. Лебеда наголошує на існуванні в Україні

«суттєвого дисбалансу між розвитком освіти і макроекономічною динамікою», коли «високий освітній рівень населення України не забезпечує їй адекватних економічних вигід» [3, с. 114]. На її погляд,

«першопричину такої ситуації слід шукати у двох площинах: з одного боку, у низькій якості (і вартості) освітніх послуг та їх невідповідності сучасним потребам інноваційного розвитку, з іншого у низькому попиті сучасної української економіки на якісну освіту» [3, с.114].

Цілком погоджуючись із цією думкою, зазначимо, що на заклади вищої освіти сьогодні покладається не лише завдання підготовки висококваліфікованих фахівців з креативним інноваційним мисленням, їм також відводиться важлива роль у розробці інноваційних технологій для подальшого впровадження у виробництво та інші сфери діяльності.

Спроможність освіти та науки до генерування динамічних інновацій залежить також від налагодження тісної та міцної співпраці із владою й промисловістю. Ці взаємовідносини були зафіксовані у моделі потрійної спіралі Triple Helix (уряд – університети – промисловість), запропонованої Г. Іцковіцем і Л. Лейдерсдорфом та розвиненої Х. Ейтковіцем, Р. Хелмсом, Дж. Гудзіком. Логічним розвитком моделі потрійної спіралі Triple Helix стало формування моделі Quadruple Helix (держава – підприємницький сектор – вища освіта – громадськість), в першу чергу, в роботах Е. Караянніса та Д. Кемпбелла. Доповнивши модель Triple Helix четвертим компонентом – громадськістю, Е. Караянніс та Д. Кемпбелл розширили коло стейкхолдерів, що беруть участь в реалізації інноваційних процесів, представляючи різні сектори економіки, владу, бізнес, науку та освіту, громадянське суспільство. За оцінками інших дослідників ця модель краще характеризує сучасну постіндустріальну

190

економіку, коли «участь соціуму стає ключовим фактором досягнення успіху в інноваційному розвитку за рахунок кооперації, сумісної діяльності, маючи на увазі інновації не стільки технологічні, скільки соціальні, управлінські, організаційні» [5, с. 90].

Конкурентоспроможність української економіки сьогодні, як ніколи, залежить від розвитку вітчизняної освіти та науки, від налагодження ефективних та міцних зв’язків між усіма учасниками інноваційних процесів, тому модель Quadruple Helix набула конкретизації та розвитку і в роботах українських учених. Так, у дослідженні Н. Холявко, А. Вербицької та Т. Децюк на її основі було обґрунтовано інтегровану модель конкурентоспроможної вищої освіти України: «людський капітал (освіта) – економічний капітал (економіка) – політичний і правовий капітал (уряд, стратегія) – громадянське суспільство (соціальні, суспільно-економічні інститути)»

[6]. Виходячи із провідних тенденцій світового суспільно- економічного розвитку та українських реалій, авторки визначають концептуальні засади розроблення й імплементації інтегрованої моделі конкурентоспроможної вищої освіти, актуалізуючи при цьому її сервісні напрямки діяльності (освіта як послуга): інтернаціоналізація, забезпечення інклюзивного підходу до навчання (особливо в частині професійної освіти), інтеграція до інноваційних бізнес-ланцюжків.

Успішність реалізації запропонованої моделі залежить, за словами її розробниць, від задіяння усіх стейкхолдерів: не лише закладів вищої освіти, а й суб’єктів секторів підприємництва (роботодавців, замовників на підготовку висококваліфікованих кадрів та споживачів науково-технічної продукції), держави (профільні міністерства і відомства як регуляторів відносин у сферах вищої освіти і науки) і громадського сектору (зокрема, громадські організації у сфері вищої освіти, а також громадяни як споживачі освітніх послуг університетів) [6, с. 115]. Очікуваним результатом упровадження інтегрованої моделі, на думку її авторок, стане вирішення проблеми низької конкурентоспроможності вищої освіти в Україні, її обмеженої привабливості для споживачів, бізнесу та міжнародних партнерів [6, с. 116].

Також на основі чотириланкової моделі Quadruple Helix українськими дослідницями Н. Холявко та Т. Шестаковською було запропоновано інтегровану модель комерціалізації результатів наукових досліджень закладами вищої освіти України, функціональними блоками якої визначено: правовий, маркетингово- інформаційний, бізнесовокомунікаційний, сервісно-консалтинговий,

191

кадровий, матеріально-технічний, фінансовий. Дієвість моделі її автори обумовлюють інтеграцією всіх функціональних блоків [7].

«В умовах постіндустріального суспільства конкурентоспроможність національної економіки визначається саме здатністю створення нових ідей та перетворення їх на інновації», – наголошують українські дослідники Д. Плинокос та М. Коваленко [4, с. 41]. Відповідно, вважають вони, набувають стратегічного значення не лише такі функції ЗВО, як виробництво нових знань та ідей, а й їх «передача в процесі навчання й виховання, їх поширення та використання в нових виробничих процесах і сервісах» [4, с. 41]. Автори також визначають основні проблеми, що сповільнюють інноваційний розвиток науково-дослідної діяльності українських ЗВО, зокрема відсутність стратегічного планування комерціалізації, недостатнє фінансування та підтримка університетських розробок, недосконалість нормативно-правової бази комерціалізації тощо.

Для розв`язання цих проблем, як і для вирішення будь-яких інших питань інноваційної діяльності, необхідні висококваліфіковані фахівці, підготовка яких також покладається на заклади вищої освіти.

Таким чином, постіндустріальна модель економіки характеризується переходом пріоритету від виробництва товарів до виробництва послуг, домінуванням в якості виробничих ресурсів інформації та знання. Висока технологічність постіндустріальної економіки є результатом інтеграції науки та освіти у виробництво та бізнес, регулятором взаємин яких виступає держава, а активним учасником є громадськість. Презентацією цих взаємин є модель Quadruple Helix.

Постіндустріальна модель економіки виходить за рамки технологічного детермінізму індустріальної моделі, актуалізуючи роль людського чинника, адже джерелом інноваційних процесів є людина.

Заклади вищої освіти в економічних концепціях постіндустріалізму набувають значення центрів інноваційної діяльності, їм належить визначальна роль не лише у розробці та впровадженні високих технологій, а й у підготовці висококваліфікованих, креативно мислячих фахівців. Зростання ролі людського капіталу, необхідність великих інвестицій в його розвиток зумовлює сервізацію економіки, спонукаючи й вищі освітні заклади розглядати свою діяльність як надання освітніх послуг.

Імплементація в стратегії національного економічного розвитку концепцій постіндустріалізму призведе до якісних змін в системі освіти та науки України і стане одним із рушіїв економічного зростання.

192

Список використаних джерел

1.Белл Д. Грядущее постиндустриальное общество: опыт социального прогнозирования; пер. с англ. Москва: Асаdеmіа, 1999.

956 с.

2. Иноземцев В. Перспективы постиндустриальной теории в меняющемся мире. Новая постиндустриальная волна на Западе.

Антология / Под редакцией В. Л. Иноземцева. Москва: Academia, 1999.

С. 19–20.

3. Лебеда Т.Б. Вплив освіти на економічну динаміку в Україні.

Економіка і прогнозування. 2014. № 4. С. 110‒120.

4. Плинокос Д.Д., Коваленко М.О. Проблеми комерціалізації результатів науково-дослідної роботи закладів вищої освіти. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2019. № 3. С. 40‒44.

URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/drep_2019_3_10.

5. Социально-экономическая модель: становление и развитие:

теория, методология, практика. В 2 кн. Кн. 2 / под общ. ред. акад. В.Г.

Гусакова. Минск: Белорус. наука, 2015. 401 с.

6. Холявко Н. І., Вербицька А.В., Децюк Т.М. Концептуалізація блоків інтегрованої моделі конкурентоспроможної вищої освіти України за концепцією Quadruple Helix. Інтелект ХХІ. 2019. № 4. С.

107‒116.

7. Холявко Н. І., Шестаковська Т.Л. Модель комерціалізації результатів наукових досліджень закладами вищої освіти України. Вісник Житомирського державного технологічного університету. Серія: Економіка, управління та адміністрування.

2018. № 3. С. 56‒62. URL:

http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vzhdtu_econ_2018_3_1 2.

Науковий керівник: Д.Д. Плинокос, кандидат економічних наук, доцент.

В. Будилина Университет имени Альфреда Нобеля, г. Днипро ОСНОВНЫЕ ПРИЧИНЫ АКТИВНОГО ИЗМЕНЕНИЯ ЭКСПОРТА ЗЕРНОВЫХ КУЛЬТУР УКРАИНЫ В 2020 ГОДУ

Аграрный сектор Украины это одна из главных составляющих экономики страны и по статистике 13% ВВП в 2020 году. Даже незначительные изменения, как в урожайности, так и в экспорте сельскохозяйственных культур могут сильно повлиять на

193

экономическую ситуацию страны в целом. Факторов изменений, которые так или иначе повлекут последствия, достаточно. Далее рассмотрим их подробнее.

Причины, которые способствуют снижению экспорта зерновых культур на международный рынок в нынешнем году можно поделить на две категории: внутренние и внешние. Если первые не возымели статус непоправимых и ужасных, то последние нанесли ощутимые удары по украинскому аграрному рынку. К внутренним можно отнести неблагоприятные погодные условия во время прошлогодней высадки озимых культур.

Продолжительные засушливые условия (полное отсутствие осадков и повышенный температурный режим) на юге Украины, на данный момент являются характерной особенностью нынешнего предпосевного периода [2]. Поэтому есть основания волноваться о судьбе будущего урожая, так как с начала 2020/2021 маркетингового года (июль 2020 – июнь 2021 г.) по состоянию на 13 ноября 2020 г. экспорт зерновых культур из Украины достиг отметки 18,48 млн. т, что на 2,87 млн. т ниже результата за аналогичный период прошлого маркетингового года (5,1 млн. т).

На диаграмме (рис.1) продемонстрированы показатели экспорта зерновых культур 2019/20 МГ в сравнении с 2020/21 МГ (далее МГ – маркетинговый год).

Рис. 1. Экспорт зерна из Украины в 2019‒2020 МГ [Создано автором в соответствии с данными источника 1]

К внешним же причинам снижения экспорта зерновых культур Украины [3], можно отнести особенно сейчас меняющуюся картину мировой торговли сельскохозяйственными культурами, появление

12,33

3,37 5,00 5,33

11,20

3,48 1,70 3,43

0,00 5,00 10,00 15,00

Пшеница Ячмень Рожь Кукуруза

млн. т

зерновая культура

2019/20 МГ 2020/20 МГ

194

новых поставщиков на внешнем рынке и, соответственно, значительное сокращение внутреннего предложения. Так на примере снижения цен на пшеницу рассмотрим эти факторы поближе:

‒ Китай увеличил поставки из США;

‒ на фоне сезонного снижения цен активные закупки странами- импортерами, в том числе Египтом;

‒ повышение прогнозов валового сбора в Канаде (39 млн т), Австралии (27 млн т) и России (79,5 млн т);

‒ сдерживание продаж производителями, как в Черноморском регионе, так и во Франции (свою лепту вносит активация французских трейдеров на рынке Германии, которые контролировали объемы поставок в Алжир);

‒ в Северном полушарии темпы уборочной компании ранних зерновых достигли среднегодовых показателей, несмотря на отставание в начале сезона в некоторых регионах.

В заключении можно сделать выводы, что аграрный сектор играет весомую роль в целостной экономике Украины. А в качестве альтернативы по улучшению ежегодных результатов сектора и, соответственно увеличению внутреннего предложения, можно представить более активное государственное спонсирование Национальной академии аграрных наук Украины, которая в свою очередь сможет активнее разрабатывать, развивать и производить новый посевной материал, что более устойчив к засухе и стремительно меняющимся погодным условиям.

Список использованных источников

1. Экспорт зерна из Украины [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://latifundist.com/novosti/52845-ukraina-eksportirovala- bolee-185-mln-t-zerna ‒ свободный. Язык рус.

2. Украина: погодные условия, сев и состояние сельскохозяйственных культур в сентябре 2020 года – НААН [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.apk- inform.com/ru/exclusive/topic/1514609 ‒ свободный. Язык рус.

3. Пичины снижения цен на пшеницу [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://latifundist.com/novosti/51446-analitiki-obyasnili- prichiny-snizheniya-tseny-na-pshenitsu?amp=1 – свободный. Язык рус.

Научный руководитель: Э.Н. Лимонова, кандидат экономических наук, доцент.